Search
Close this search box.
Search

Κορωνοϊός: Επτά τα κρούσματα στην Ελλάδα – Αρνητικά τα δείγματα των δύο μαθητών του Κολλεγίου στο Λονδίνο

Πριν 5 έτη

Με ήπια συμπτώματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι 7 διαγνωσμένοι με κορονωϊο. Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές αρχές, εντείνοντας τις προσπάθειες να ελεγχθεί το σύνολο των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση και όλες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία, ανησυχούν ωστόσο για το γεγονός ότι ο κορονωϊός έχει αρχίσει να μεταδίδεται και εντός Ελλάδος.

Στο μεταξύ, αρνητικά στον κορονωϊό ήταν τα δείγματα των δύο μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών που βρίσκονταν σε καραντίνα στο Λονδίνο.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να απολυμανθούν, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες της χώρας, όπου, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, εισέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολιτών.

Με ήπια συμπτώματα οι 7 ασθενείς

Με ήπια συμπτωματολογία, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, τα 7 άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορονωϊό.

Εκτός από την 38χρονη στην Θεσσαλονίκη, το παιδί της και άλλες δύο γυναίκες στην Αθήνα, το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονωϊού:

Μια Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Ένας Έλληνας, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και ένας ακόμη Έλληνας, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Αρνητικά στον κοροναϊό τα δείγματα των δύο μαθητών που βρίσκονταν στο Λονδίνο

Στο μεταξύ, αρνητικά στον κορονωϊό, είναι τα δείγματα των δύο μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών που βρίσκονταν σε καραντίνα στο Λονδίνο.

Πρόκειται για την κόρη της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου και ένα ακόμη παιδί, που παρέμεναν σε απομόνωση σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Βρετανική πρωτεύουσα.

Οι υπόλοιποι μαθητές του ιδιωτικού σχολείου επέστρεψαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα με ναυλωμένη πτήση τσάρτερ.

Τα παιδιά έφτασαν φορώντας μάσκες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πέρασαν από θερμικό έλεγχο και στη συνέχεια αποχώρησαν με τις οικογένειες τους.

Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έδωσε οδηγίες στα παιδιά που επέστρεψαν για κατ’ οίκον απομόνωση τουλάχιστον 14 ημερών.

«Δε χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός

«Δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός» τόνισε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του, το μεσημέρι της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονωϊό .

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για κορονωϊό ήταν αρνητικά για πολλές περιπτώσεις ασθενών στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στα 7 κρούσματα είπε ότι μέχρι σήμερα όλοι είναι καλά καθώς έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα.

Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει και ατομική ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ.

Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ανησυχούν για το γεγονός ότι ο κορονωϊός έχει αρχίσει να μεταδίδεται και εντός Ελλάδος.

Κι αυτό γιατί  τα 3 από τα 7 κρούσματα δεν κόλλησαν τον ιό σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό (πχ. στην Ιταλία), αλλά διαδόθηκε από κάποιον ασθενή σε υγιές άτομο με το οποίο ήρθε σε επαφή.

Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες «ιχνηλάτησης» πιθανών κρουσμάτων, επιδιώκοντας να ελεγχθεί το σύνολο των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Οι επιστήμονες θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού το γεγονός ότι γνωρίζουν την πηγή μετάδοσής του και στα εφτά περιστατικά.

Εφιστούν την προσοχή στα συμπτώματα που πρέπει να προσέχει ο κόσμος που είναι: πυρετός, πονόλαιμος, καταρροή και καταβολή του οργανισμού. Υπογραμμίζουν δε, πως δεν πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε την ανάγκη οι ευπαθείς ομάδες να προσέχουν πολύ και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».

Τόνισε εξάλλου,  πως οι κανόνες ατομικής υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και θα πρέπει να τηρούνται.

«Οποιοδήποτε από τα ήπια συμπτώματα θα πρέπει να μας κρατάει σπίτι. Δεν θα πρέπει να αναζητούμε τον γιατρό με την πρώτη ευκαιρία. Αν θεωρούμε ότι ανήκουμε σε μια από τις υψηλές ομάδες κινδύνου, παίρνουμε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.