Search
Close this search box.
Search

Κορωνοϊός: Kρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες – Αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων – Πώς ορίζεται το κρούσμα – Δείτε τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Πριν 5 έτη

Εν αναμονή της επιδημίας από τον νέο κορωνοϊό και στη χώρα μας τελούν οι υγειονομικές αρχές, που βλέπουν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Οι ειδικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ιός να έχει διασπαρεί ήδη στην κοινότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παρατηρηθεί έξαρση των περιστατικών σε περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, χθες επιβεβαιώθηκαν 14 νέα περιστατικά της νόσου στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 αφορούν σε εκδρομείς από το Ισραήλ και την Αίγυπτο και συνταξιδιώτες του 66χρονου από την Αμαλιάδα και τρία είναι επαφές των εκδρομέων. Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανέρχεται σε 46, εκ των οποίων οι 17 νοσηλεύονται, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτώματα. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ο 66χρονος –μέλος της ομάδας εκδρομέων– ο οποίος χρειάστηκε να διασωληνωθεί χθες τα ξημερώματα. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιστατικών των τελευταίων δύο ημερών είναι και ένας επαγγελματίας υγείας από την Αμαλιάδα, μία αεροσυνοδός και μία ηλικιωμένη κάτοικος του Δήμου Δάφνης.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση έπειτα και από την εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την παράταση των μέτρων αναστολής της λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χώρων συνάθροισης κοινού στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου για 14 ημέρες, την αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδρομών από και προς τις πληττόμενες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την αναστολή των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μέχρι νεωτέρας. Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή των εκδρομών σχολείων ίσχυε πριν από τις τελευταίες εξελίξεις έως τις 13 Μαρτίου 2020. Επίσης όλες οι αθλητικές διοργανώσεις ανά τη χώρα στις οποίες συμμετέχουν ομάδες από Αχαΐα, Ηλιεία και Ζάκυνθο θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην εμφάνιση και των τελευταίων χρονικά 14 περιστατικών, σημείωσε ότι πρόκειται για αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε ένα κλειστό «χώρο». Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει καταγραφεί στη χώρα μας μετάδοση του κορωνοϊού από μη γνωστή πηγή.

Ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα ευθυνών στον τρόπο διαχείρισης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας των εκδρομέων από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Όπως ανέφερε, η στρατηγική του ΕΟΔΥ είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κάτι που επιβεβαίωσαν και εμπειρογνώμονες του ECDC που βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Αθήνα. Επανέλαβε ότι τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον ταξιδιώτη από τους Αγίους Τόπους, το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν αναφέρονταν στις χώρες ελέγχου για τον κορωνοϊό.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων της νόσου. Θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας».

Πώς ορίζεται το κρούσμα – Δείτε τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τον ορισμό του κρούσματος.

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και – όπως τονίζει ο Οργανισμός – καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών, και όχι ειδικά τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.
Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

* Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19

* Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)

* Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19

* Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

* Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

* Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

* Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.