Search
Close this search box.
Search

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την καραντίνα – Οι κρίσιμες ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Πριν 5 έτη

Σήμερα Σάββατο «κληρώνει» η στρατηγική εξόδου της χώρας από την καραντίνα, καθώς στις 10 το πρωί πραγματοποιείται κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά και του Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Το βράδυ της Παρασκευής, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ κατέληξε στην πρότασή της για την άρση των μέτρων, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο το πρωί στον πρωθυπουργό. Εν συνεχεία, η πρόταση αυτή θα συζητη θεί στις 12.00 σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με υπουργούς και συνεργάτες του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 27 Απριλίου μήνυμα του πρωθυπουργού όπου θα ξεδιπλωθεί το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου άρσης των μέτρων.

Το σχέδιο για την επάνοδο στην κανονικότητα

Η κυβέρνηση μελετά ένα πλάνο βάθος χρόνου δύο μηνών, το οποίο είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί και να επανεξεταστεί ανάλογα με την πορεία του κορονωνοϊού. Όπως έχουν δηλώσει και ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς, είναι πιθανό να αυστηροποιούνται ξαφνικά τα μέτρα αν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.

Στις 4 Μαΐου αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορία – πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων.

Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ. θα λειτουργήσουν ξανά, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Προς κατάργηση βαίνει και το SMS στο 13033, το οποίο φαίνεται ότι από τις 4 Μαΐου θα αποτελεί παρελθόν.

Σταδιακή θα είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή θα γίνει σε δύο φάσεις, με την πρώτη στα μέσα Μαΐου και την επόμενη τον Ιούνιο, ενώ οι επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται ώστε να βοηθούν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες. Την 1η Ιουνίου έχουμε πρόταση για επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου.

Την ίδια ημερομηνία (1η Ιουνίου) υπάρχει πρόταση να ανοίξουν αθλητικές εγκαταστάσεις ανοιχτού χώρου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Από εκεί και πέρα, στις 15 Ιουνίου προτείνεται άνοιγμα υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και  παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.

Για την ίδια ημερομηνία (15 Ιουνίου) η εισήγηση είναι να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης. Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) με κανόνες φυσικά απέχοντας τα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.

Οι καφετέριες και τα μπαρ

Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το ίδιο διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των ξενοδοχείων με όριο πληρότητας.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για την επαναφορά στην κανονικότητα και στην εκπαίδευση περιμένει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως το πρωί της Παρασκευής. Πάντως, ο Σωτήρης Τσιόδρας τάχθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων καθώς «τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και δεν είναι μεγάλος ο ρόλος τους στη διασπορά και μετάδοση της νόσου».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν εξετάζεται το σενάριο του Ιουλίου, αν και ίσως το σχολικό έτος παραταθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Προτεραιότητα η Γ’ Λυκείου

Μέχρι στιγμής, μελετάται σταδιακό άνοιγμα ανά βαθμίδα και κατά προτεραιότητα, κάτι που επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στο Kontra και τον Γιώργο Σιαδήμα.

«Αν προσβληθεί ένας μαθητής της Γ Λυκείου με κορωνοϊό θα δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή του Kontra «Επί του Πιεστηρίου» και τον Γιώργο Σιαδήμα.


Όπως βέβαια τόνισε απευχόμαστε να υπάρξουν κρούσματα αλλά εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα δώσουν τις εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Είναι κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια για έκτακτες περιπτώσεις ή για μαθητές που είχαν κώλυμα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες και δίνονταν έτσι μια δεύτερη ευκαιρία.

Η Σοφία Ζαχαράκη είπε πως η Γ’ Λυκείου είναι το πιθανότερο να ξεκινήσει πρώτη την επιστροφή στο σχολείο και τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός για τον χρόνο έναρξης.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε όλα τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Αν όλα πάνε καλά και ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, που είναι ο στόχος του υπουργείου, να παραταθεί για παράδειγμα το σχολικό έτος ειδικά για τα δημοτικά ή και να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα η χρόνια τον Σεπτέμβριο.

Η επιστροφή στα θρανία για Δημοτικά και Γυμνάσια 

Σχεδόν είκοσι μέρες αργότερα, την 1η Ιουνίου, αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού με επέκταση της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες. Τότε αναμένεται και η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Μαθητές που είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους έχουν υποκείμενα νοσήματα θα παραμείνουν στο σπίτι και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.