Για πολιτική παράκρουση και θεσμική εκτροπή κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της τοποθέτησής του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.
«Η εξουσία σάς έχει διαφθείρει πολιτικά, έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη.
O κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση με τα φαλλικά σύμβολα στον λογαριασμό του στο twitter, τη χρήση στρατιωτικού ελικοπτέρου, αλλά και την επικοινωνία του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.
«Το ύφος και το ήθος, η ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σε γνώση όλων, προφανώς κ. Τσίπρα τα επιδοκιμάζετε αυτά και ταυτίζεστε μαζί του», σημείωσε.
Διερωτήθηκε ακόμη αν ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο; «Μπορεί να υποτιμά τα στελέχη των ΕΔ; Να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα λες και είναι το χόμπι του; Το παιχνίδι του; Μπορεί να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών», συνέχισε.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι «όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου, όπως και αν λέγεται, όσο ισχυρός και αν είναι».
Εξάλλου, επιτέθηκε και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικά ανεύθυνο και θεσμικά χυδαίο και συμπληρώνοντας πως με κάθε ευκαιρία ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι αναρτήσεις του είναι γραφικές, αλλά οι επιθέσεις του στη δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση.
Με αφορμή την πρόσφατη κόντρα του αναπληρωτή υπουργού με τους δικαστές του ΣτΕ σημείωσε: «Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα, υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες».
Τέλος, αναφέρθηκε στην υπόσχεση της κυβέρνησης να εισπράξει 3 δισ. ευρώ από λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή και από την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων.
«Οι αριθμοί τα λένε όλα, λέγατε ότι θα εισπράξετε 3 δισ. σε έξι μήνες και εισπράξατε λιγότερα από 100 εκατ. σε 30 μήνες. Ειδικά από τη λίστα Μπόργιανς ξέρετε πόσα έχετε εισπράξει; 137.000 ευρώ», τόνισε.
Αναφορικά με την οικονομία, πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι η αύξηση των φόρων κάνει χειρότερη τη ζωή των πολιτών και ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν για τους εαυτούς τους, αλλά για το κράτος.
Παρατήρησε ακόμη ότι οι μισθοί μειώνονται και στον ιδιωτικό τομέα και διερωτήθηκε πώς να αντέξουν οι πολίτες όταν ταυτόχρονα οι φόροι αυξάνονται.
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία του Eurogroup επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός μιλά για νέες διεθνείς συμμαχίες για να συμπληρώσει: «Η διαπραγμάτευση έγινε χωρίς εσάς. Όταν οι άλλοι έλυσαν τις δικές τους διαφορές μας είπαν αυτό είναι “πάρτε το”».
Για τους ξένους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι λένε πως η χώρα πάει καλά, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Τι περιμένατε να πουν οι ξένοι; Πώς θα δικαιολογήσουν τη δικιά τους συμμετοχή στις αποφάσεις;».
Όσον αφορά τα σχέδια για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός το 2014 –όταν η χώρα είχε βγει στις αγορές- έκανε λόγο για στημένη και θεατρική έξοδο.
«Μακάρι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές γιατί εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι «αν υπάρχει ακόμη ελπίδα για μικρή ανάπτυξη, οφείλεται σε όλα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε, στις επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, στα οδικά έργα, στην επένδυση της cosco […] στις όποιες αποκρατικοποιήσεις αναγκαστήκατε με το στανιό να δεχτείτε».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης, ότι «χάρη στη συναίνεση των κομμάτων που επί χρόνια συκοφαντούσατε, η χώρα την τελευταία στιγμή απέφυγε την έξοδο από το ευρώ». «Το καλοκαίρι του 2015 πώς έμεινε η χωρά στο ευρώ; Με τις ψήφους ποιου;», ρώτησε.
Εξάλλου, είπε ότι χάρη στην προσδοκία ότι θα έρθει μια επόμενη κυβέρνηση υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη πιθανότητα να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.
«Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν έχουν κίνδυνο με την επόμενη κυβέρνηση. Εμείς δεν συκοφαντήσαμε ποτέ ως αντιπολίτευση ούτε επενδύσαμε στην καταστροφή. Καλούμε τους επενδυτές και σήμερα να έρθουν στη χώρα μας. Αργά η γρήγορα θα φύγετε και τότε η ελπίδα θα γυρίσει και η χώρα θα ξεδιπλώσει το αναπτυξιακό της δυναμικό», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για μια μεγάλη προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης και απηύθυνε προσκλητήριο «σε όλες τις υγιείς πολίτικες δυνάμεις», ζητώντας να προσφέρουν οι καλύτεροι ασχέτως ιδεολογικών καταβολών.
Κλείνοντας την ομιλία του θύμισε συνέντευξη την οποία είχε δώσει ο κ. Τσίπρας το 2011, στην οποία αναρωτιόταν πώς ήταν δυνατόν να γαντζώνεται στην καρέκλα κυβέρνηση με 15%, δεδομένου ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να εξαντλήσει την τετραετία.
Τσίπρας: «Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής»
«Θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος» χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του στη διαπραγμάτευση «δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής».
«Η οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος που υποδέχθηκαν οι αγορές χρήματος τη συμφωνία μιλάει από μόνος του».
Επισήμανε παράλληλα πως «η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. ότι ‘τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτε’». Όπως παρατήρησε, για πρώτη φορά υπήρξαν «σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλές υποσχέσεις για την εφαρμογή μέτρων ρύθμισης του χρέους».
«Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε, συμπληρώνοντας πως «οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία» και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα το οποίο, όπως είπε, «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».
Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φάμπρικα καταστροφολογίας, διαστρέβλωσης, παραποίησης και κινδυνολογογίας με ψευδοπροφητείες περί συντέλειας». Σημείωσε ακόμη ότι «τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο».
«Eπενδύετε στη λασπολογία και στην τεχνητή πόλωση»
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «τώρα που δεν μπορεί να επενδύσει στην καταστροφολογία, επενδύει στη λασπολογία και στην τεχνητή πόλωση».
«Σας ξέρει καλά ο ελληνικός λαός κ. Μητσοτάκη. Σας ξέρει και σαν έχει δοκιμάσει. Το να προσποιήστε το καινούριο είναι το τελευταίο στο οποίο θα μπορούσατε να επενδύσετε, τώρα πια που δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφολογία γιατί σας διαψεύδει η πραγματικότητα, επενδύετε στην τεχνητή πόλωση, στη λασπολογία απέναντι στα κυβερνητικά στελέχη και στη δημιουργία τεχνητών κοινωνικών εντάσεων, πότε προτρέποντας τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να συνεχίσουν την απεργία πότε προκαλώντας συγκέντρωση αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων και πότε ξαναπαίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο των δήθεν παρεμβάσεων στο έργο της δικαιοσύνης» είπε.
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι «η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι θεμιτή», αλλά όχι «η αντιπολίτευση στα συμφέροντας της χώρας».
«Αν έχετε επιλέξει μέσα στην απελπισία σας να το κάνετε δεν θα σας το επιτρέψουμε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να βάζετε τρικλοποδιές, να υπονομεύσετε την προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση» τόνισε, εκφράζοντας ότι «η ιστορία θα δικαιώσει και τους αγώνες και τις επιλογές μας». «Θα τα καταφέρουμε όσο κι αν αυτό δεν αρέσει. Εμείς θα βγάλουμε την κοινωνία από τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία εσείς την οδηγήσατε» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. είναι τόσο σαφείς όσο οι διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και στον νεοφιλελευθερισμό». Όπως είπε, το σχέδιο της Ν.Δ. είναι «σκληρό και αντικοινωνικό», ένα σχέδιο «που στοχεύει στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, που δεν κρύβε ότι θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις, ότι θα ενισχύσει την εργοδοτική αυθαιρεσία ότι ότι θα παραχωρήσει τομείς δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα με μεγαλύτερο δημιοσιονομικό κόστος».
«Πράγματι μας χωρίζει άβυσσος από το πρόγραμμά σας» είπε, προσθέτοντας ότι με τις θέσεις η Ν.Δ. «δεν μπορεί να πείσει κανέναν, πέρα από ένα σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων του κόμματος».
Ανέφερε ακόμη πως η Ν.Δ. δίνει τις τελευταίες εβδομάδες «την εικόνα μιας παράταξης που δεν έχει προσανατολισμό και καθοδηγείται από την έξαλλη ατζέντα του αντιπροέδρου της του κ. Γεωργιάδη, μια ατζέντα εξαιρετικά αποτελεσματική για ένα κόμμα της άκρας δεξιάς όπως ο ΛΑΟΣ, όμως εξαιρετικά στενάχωρο για μια παράτα που δε βρέθηκε ποτέ άλλοτε τόσο μακρίά από την αίσθηση της εθνικής ευθύνης».
Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και για το «success story» της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε συγκεκριμένα τη Ν.Δ. ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.
Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη. «Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατόπιν αυτών, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» είπε.
«Τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν»
Ο Πρωθυπουργός εστίασε στην ομιλία του και στην «οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους» υπενθυμίζοντας τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί -παρότι το απεύχονται μερικοί- και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν, διαβεβαίωσε.
Υπογράμμισε ότι ο τόπος χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα έχει στο κέντρο της την εργασία και όχι τη συντριβή της εργασίας, «όπως θέλουν οι ακραία νεοφιλελεύθεροι της Ν.Δ». Σημείωσε ότι για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης, ενώ όπως είπε, έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία.
Για την Εξεταστική στην Υγεία
Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η διάσωση της Υγείας «σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της».
Σημείωσε μάλιστα ότι όπως αποκαλύπτεται από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία «για πολλούς από εσάς και για τις οικογένειές σας δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε στα δημόσια νοσοκομεία ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο «Ερρίκος Ντυνάν» εις υγείαν των κορόιδων».