Search
Close this search box.
Search

Κύπρος: 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια το φυσικό αέριο στο «Γλαύκο»

Πριν 5 έτη

Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο πραγματοποιεί γεωτρήσεις η αμερικανική ExxonMobil, σύμφωνα με την ενημέρωση που ξεκίνησε πριν λίγο στη Λευκωσία, με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπη να δηλώνει ότι η ποσότητα του κοιτάσματος είναι 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στο στόχο «Γλαύκο» του τεμαχίου 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Exxon κ. Άσπρεϊ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από την ανακάλυψη, σημειώνοντας ότι όλα τα δεδομένα θα αναλυθούν για να διαπιστωθεί και η δυνατότητα των πόρων.

Συνεχίζεται, όπως είπε, η συνεργασία για την ανάλυση των δεδομένων και θα γίνει αξιολόγηση για μελλοντικές εξορύξεις.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο δικαιολογείται η δημιουργία τερματικού υγροποίηση, ο Άσπρεϊ σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερες ποσότητες όμως υπάρχουν δυνατότητες και για άλλες ανακαλύψεις. Σε δεύτερη ερώτηση για το θέμα, είπε πως με βάση άλλα τερματικά υγροποίησης που υπάρχουν, τυπικά για τη δημιουργία του χρειάζονται από 10 μέχρι 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Για το ίδιο ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 αποτελεί μια καλή βάση, αν και θα χρειαστούμε και άλλες ποσότητες ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.