Search
Close this search box.
Search

Κώστας Καραμανλής: Ρεαλιστικός στόχος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας

Πριν 5 έτη

Δύο συνεντεύξεις του Κώστα Καραμανλή στα Νέα Σαββατοκύριακο και το Έθνος της Κυριακής.

Μιλά για τον ρεαλιστικό στόχο της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, κι επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει τις αρνητικές συνέπειες της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αυτοδυναμία είναι ένας ρεαλιστικός στόχος

Ως «κακέκτυπο του χειρότερου παρελθόντος» με τεράστιο κόστος λειτούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ και υποψήφιο βουλευτή στις Σέρρες, Κώστα Καραμανλή. Όπως τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ, η Ελλάδα έχει ανάγκη τις αρχές «που δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» ότι «το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα πάνω από το κομματικό και το προσωπικό». Αναφερόμενος στα έργα υποδομής, σημειώνει ότι η ΝΔ φέρνει «στρατηγικό σχεδίασμά για τα μεγάλα έργα της επόμενης 10ετίας».

Εχετε πει ότι δεν πιστεύετε στην πολιτική του χθες. Με ποιες αρχές πορεύεστε;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει πλέον με πρακτικές και λογικές του παρελθόντος που μας έφτασαν σε μεγάλη κρίση – όχι μόνο οικονομική. Γι’ αυτό και αποστρέφομαι τον λαϊκισμό, τις δήθεν «μαγικές λύσεις», τη μικροπολιτική, τα μεγάλα λόγια. Όπως βέβαια και την τακτική άλλα να λες ως αντιπολίτευση και άλλα να κάνεις ως κυβέρνηση. Είδατε και τον ΣΥΡΙΖΑ: Κατέκτησε την εξουσία ως κάτι «νέο», αλλά στην πράξη λειτούργησε ως κακέκτυπο του χειρότερου παρελθόντος. Το αποτέλεσμα; Τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, που έπεσε πρωτίστως στις πλάτες των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αυτών που υποτίθεται ότι θα προστάτευε περισσότερο… Τι έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα; Βασικές αρχές που μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: Το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα πάνω από το κομματικό και το προσωπικό. Όχι μεγάλα λόγια, όχι λαϊκισμός. Μέτρο, ειλικρίνεια και πολιτική εντιμότητα. Να μην τάζεις πράγματα που δεν μπορείς να υλοποιήσεις. Να ξέρεις πότε να λες τα μεγάλα Ναι και πότε τα μεγάλα Όχι. Με αυτές τις αρχές πιστεύω πως πρέπει να προχωρήσουμε. Όπως και με σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων και γνώση της διεθνούς πραγματικότητας. Όποιος ασχολείται με την πολιτική, κυρία Ευαγγελοδήμου, πρέπει να είναι χρήσιμος στον τόπο. Να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και να πράττει αναλόγως.

Πρόσφατα αναφερθήκατε στην αναγκαιότητα υλοποίησης ενός βιώσιμου πλάνου για τα έργα υποδομών. Τι καινούργιο θα φέρει η ΝΔ;

Το πρόγραμμα της ΝΔ για τα έργα υποδομών, είναι καλά μελετημένο και χαρακτηρίζεται από μέτρο, ορθολογισμό και σύγχρονες, καινοτόμες ιδέες. Το καινούργιο που φέρνει είναι, πρώτα απ’ όλα, έξυπνοι τρόποι για τη χρηματοδότηση, την επίσπευση και την υλοποίηση των έργων. Κι επειδή δεν χρειάζεται, φυσικά, να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό, οι περισσότερες από αυτές τις ιδέες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως είναι για παράδειγμα οι «προτάσεις καινοτομίας», όπου οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν την πρωτότυπη ιδέα και τη μελέτη τους και το υπουργείο την αξιολογεί και προχωρεί αναλόγως. Εάν κρίνει ότι η μελέτη είναι πλήρης, κάνει ανοικτό διαγωνισμό. Αντίθετα, εάν κρίνει ότι η ιδέα είναι καλή, αλλά η μελέτη ανεπαρκής, τότε τη θέτει σε δημόσια διαβούλευση. Φέρνουμε όμως και αυτό που δυστυχώς δεν έπραξε η απερχόμενη κυβέρνηση αλλά έχει ανάγκη ο τόπος: Έναν στρατηγικό σχεδίασμά για τα μεγάλα έργα υποδομής της επόμενης 10ετίας, με απόλυτη προσοχή στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Εμείς τα έργα δεν τα βλέπουμε ως εργαλεία υφαρπαγής ψήφων, αλλά ως εργαλεία ανάπτυξης. Με αυτήν ακριβώς τη λογική είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και ως κυβέρνηση.

Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση και πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί πλέον το πολιτικό σκηνικό;

Την πιο εύγλωττη αποτίμηση των πρόσφατων αποτελεσμάτων, την έκανε εμπράκτως η κυβέρνηση Τσίπρα: παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές. Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, ο λαός έριξε την κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πολίτες μετά από μία παράλογη και επικίνδυνη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν σταθερότητα και σοβαρότητα Και αξιόπιστους πολιτικούς. Είμαι βέβαιος ότι και στις 7 Ιουλίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δείξουν την ίδια και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην παράταξή μας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και θα μας δώσουν τη μεγάλη δύναμη και ευκαιρία να υλοποιήσουμε το καλά επεξεργασμένο σχέδιο της ΝΔ, που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα εποχή δημιουργίας. Η αυτοδυναμία είναι ένας ρεαλιστικός στόχος – και θα κάνει καλό στον τόπο.

Τι θα λέγατε σε έναν αναποφάσιστο για να εμπιστευτεί τη ΝΔ;

Αν είχα μπροστά μου έναν αναποφάσιστο, σίγουρα θα με ενδιέφερε να ακούσω τους προβληματισμούς που έχει ακόμη, τις αγωνίες και τους ενδοιασμούς του. Και για να είμαι ειλικρινής, κυρία Ευαγγελοδήμου, αυτό δεν σας το απαντώ θεωρητικά. Τέτοιου είδους συζητήσεις κάνω καθημερινά με συμπολίτες μου, από τη μία άκρη του νομού Σερρών ως την άλλη. Και έχει τεράστιο ενδιαφέρον να ακούω τις σκέψεις αυτών των ανθρώπων.

Οι περισσότεροι, μάλιστα, όχι μόνο δεν είναι αδιάφοροι, αλλά και αντιλαμβάνονται πλήρως ότι μπροστά μας έχουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Από την πλευρά μου, προσπαθώ να τους πείσω ότι η εμπιστοσύνη στη ΝΔ είναι το καλύτερο όχημα ώστε στη συνέχεια, όλοι μαζί, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της. Γιατί η ΝΔ είναι η μεγάλη πατριωτικές φιλελεύθερη και φιλολαϊκή παράταξη. Πάντα δημιουργούσαμε το περιβάλλον ώστε η μεσαία και μικρομεσαία τάξη να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει, να στηρίξει τη χώρα. Πιστεύουμε ότι οι φιλελεύθερες ιδέες και πολιτικές έχουν νόημα μόνο όταν βοηθούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Σίγουρα δεν τα κάναμε όλα τέλεια – κι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας.

Σήμερα, έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάει η χώρα μπροστά, να γίνουν νέες δουλειές, να δημιουργήσουμε ένα νοικοκυρεμένο, κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Να βγούμε επιτέλους οριστικά από την κρίση. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε ενωμένοι, με σταθερότητα και προοπτική. Αυτά συζητώ με αναποφάσιστους συμπολίτες μας και διαπιστώνω ότι μέρα με τη μέρα έρχονται όλο και περισσότεροι κοντά στην παράταξή μας.

 Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή στο Έθνος της Κυριακής

Θα αγωνιστούμε να αντιστρέφουμε τις αρνητικές συνέπειεςτων Πρεσπών

Στρατηγικό σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα της επόμενης 10ετίας, που μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 1,4% και να αποφέρει ακόμη και 43.000 θέσεις, προαναγγέλλει ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής. Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά οφείλει να επαγρυπνεί, «δεν απειλεί και δεν απειλείται».

Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις μειώσεις φόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνει το οικονομικό σας πρόγραμμα; Τι απαντάτε στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ όχι προσέρχεστε στις εκλογές με κρυφή ατζέντα;

Πραγματικά, κύριε Μουρελάτο, πώς να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι το κόμμα που έκανε παγκοσμίως γνωστή τη λέξη «κωλοτούμπα» μας κατηγορεί για δήθεν «κρυφή ατζέντα»… Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα είπε, άλλα έκανε κι άλλα λέει ότι έκανε. Εμείς, αντιθέτως, δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Λέμε λίγα, αλλά ρεαλιστικά, και είμαστε αποφασισμένοι να τα υλοποιήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ισχυρή ανάπτυξη, με το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές – περισσότερες επενδύσεις – νέες, καλά αμειβόμενες δουλειές. Με ένα πρόγραμμα που δίνει ανάσα σε όλους τους Έλληνες, ενισχύει πρώτιστα όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στηρίζει τη μεσαία τάξη που η απερχόμενη κυβέρνηση την τσάκισε. Και δεν λέμε λόγια του αέρα, όπως κάνουν άλλα κόμματα προεκλογικά, αλλά έχουμε πει και από που ακριβώς θα βρεθούν οι πόροι: περιορισμός αχρείαστων κρατικών δαπανών, επέκταση χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση ως αποτέλεσμα και των χαμηλότερων φόρων, υψηλότερη ανάπτυξη και εγκατάλειψη της πολιτικής των «υπερπλεονασμάτων» που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή έγινε… μνημονιακότερος των μνημονιακών.

Ανησυχείτε μήπως τις πρώτες εβδομάδες μιας πιθανής διακυβέρνησης σας έλθετε αντιμέτωποι με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λόγω της όξυνσης της τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ; Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν χρήσιμη μία συνάντηση του επόμενου πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν;

Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά οφείλει να επαγρυπνεί. Οι στρατηγικές επιλογές που έχει κάνει η χώρα μας -και για τις οποίες όλοι στη δική μας παράταξη είμαστε υπερήφανοι- μας επέτρεψαν να οικοδομήσουμε σε βάθος χρόνου ισχυρές συμμαχίες, όπως βέβαια και ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Πιστεύουμε στην καλή γειτονία. Το δόγμα μας είναι «δεν απειλούμε, αλλά και δεν απειλούμαστε». Όπως πρόσφατα είπε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, «απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού, δεν μας πτοούν, επιστρέφονται στον αποστολέα». Κι αυτό πρέπει να το χωνέψουν οι γείτονες μας.

Βέβαια, πρέπει να πούμε και κάτι προς το εσωτερικό της χώρας: Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε. Όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι και με τα ελληνοτουρκικά πρόσφατα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η απερχόμενη κυβέρνηση πήγε να τα αξιοποιήσει για προεκλογικούς σκοπούς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ξέρετε, εγώ μεγάλωσα με τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα πάνω από το κομματικό. Δεν γίνεται από τη μία να συγκαλείς εκτάκτως κρίσιμο, υποτίθεται τουλάχιστον, ΚΥΣΕΑ κι από την άλλη να μην ενημερώνεις καν τους άλλους πολίτικους αρχηγούς…

Όσο για ενδεχόμενη συνάντηση του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν: Δεν πιστεύω ότι για την εξωτερική πολιτική πρέπει να μιλάνε συνεχώς οι πάντες, συνεπώς το συγκεκριμένο ζήτημα ας αφήσουμε να το αποφασίσουν αυτοί που πρέπει, όταν πρέπει. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι αν γίνει, θα γίνει σωστά προετοιμασμένη. Δεν θα θυμίζει το φιάσκο που ζήσαμε επί κ. Τσίπρα…

Υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών; Εάν όχι, πώς σκοπεύετε να αμβλύνετε τις βαριές, όπως τις χαρακτηρίζετε, συνέπειες της συμφωνίας με τους βόρειους γείτονες μας;

Η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά η παράταξη που ξέρει να λέει τα μεγάλα Ναι και τα μεγάλα Όχι – όπως έκανε στο Βουκουρέστι. Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιστρέφουμε τις βαριές συνέπειες αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και σίγουρα δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπιών στην ΕΕ. Παραμένουμε σταθεροί στο εθνικό καθήκον μας. Και δεν αντιμετωπίζουμε κοντόφθαλμα τα εθνικά θέματα, γιατί καθορίζουν τις επόμενες γενιές.

Εκτιμάτε ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει υποθέσεις, όπως οι κυβερνητικοί χειρισμοί τo Α’ εξάμηνο του 2015, η πολιτική και δικαστική δρομολόγηση της Novartis και η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι ανεπίτρεπτο: Προσπάθησε συνειδητά να ποινικοποιήσει την πολιτική αντιπαράθεση. Και προσέξτε, άλλο να υπάρχει πραγματικά ζήτημα ποινικών ευθυνών και άλλο να επιχειρείς εργαλειακά να χρησιμοποιήσεις μια υπόθεση χωρίς περιεχόμενο για να χτυπήσεις τον αντίπαλό σου. Εμείς σίγουρα δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Οι δε περιπτώσεις που αναφέρατε, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι όλες ίδιες. Δεν θα ήθελα να περιπτωσιολογήσω όμως, για να μην είμαι και ανακόλουθος με όσα ήδη σας είπα. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Ως τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, ποια δημόσια έργα θεωρείτε απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

Η απόλυτη προτεραιότητά μας, κύριε Μουρελάτο, είναι να γίνει αυτό που δυστυχώς δεν έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει ανάγκη ο τόπος: Ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τα μεγάλα έργα της επόμενης 10ετίας. Εμείς τα έργα δεν τα βλέπουμε ως εργαλεία υφαρπαγής ψήφων, αλλά ως εργαλεία ανάπτυξης, που κάθε χρόνο μπορούν να αυξάνουν το ΑΕΠ έως 1,4% και να δημιουργούν 43.000 νέες θέσεις εργασίας. Κι ακριβώς επειδή ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ολοκληρωμένος, θα τον αδικήσω αν ξεχωρίσω μεμονωμένα έργα, ιδίως μάλιστα στον περιορισμένο χώρο μιας συνέντευξης. Σίγουρα, βέβαια, μέσα σε αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα κρίσιμα έργα όπως -ενδεικτικά- είναι το πολύπαθο Πάτρα-Πύργος, η ολοκλήρωση του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο Δράμα-Εγνατία, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρουπολη και συνολικά του σιδηροδρομικού δικτύου, η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επέκταση του Μετρό Αθήνας, η αναβάθμιση των αεροδρομίων και λιμανιών μας και -βέβαια- η υλοποίηση επιτέλους της επένδυσης στο Ελληνικό.

Γενικότερα, το πρόγραμμά μας για τις υποδομές είναι καλά μελετημένο και χαρακτηρίζεται από μέτρο, ορθολογισμό και σύγχρονες, καινοτόμες ιδέες. Έτσι ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και ως κυβέρνηση.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.