Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους ανακήρυξε το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία. O ιός που μόλις πριν από τρεις μήνες ήταν άγνωστος, έχει μολύνει πλέον περισσότερους από 121.000 ανθρώπους σε Ασία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και περιοχές των ΗΠΑ.
Media briefing on #COVID19 with @DrTedros. #coronavirus https://t.co/aPFXT3ex5y
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 11, 2020
“WHO has been assessing this outbreak around the clock and we are deeply concerned both by the alarming levels of spread and severity, and by the alarming levels of inaction”-@DrTedros #COVID19
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 11, 2020
“Thousands more are fighting for their lives in hospitals.
In the days and weeks ahead, we expect to see the number of #COVID19 cases, the number of deaths, and the number of affected countries climb even higher”-@DrTedros #coronavirus
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 11, 2020
Ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 117 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 121.000 κρούσματα, και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 4.373.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, τόνισε ότι η λέξη «πανδημία» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα». «Είναι μία λέξη που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο φόβο ή την αδικαιολόγητη παραδοχή ότι δεν υπάρχει λόγος να πολεμούμε πια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους».
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν, είπε ο Τέντρος.
«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».
«Είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε αυτό και θα χρειαστεί να κάνουμε ό,τι πρέπει με ηρεμία», ήταν τα λόγια του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. Ο ίδιος ανέφερε ότι η χρήση του όρου «πανδημία» συνιστά περιγραφή της κατάστασης και «δεν τροποποιεί όσα ήδη κάνουμε».
Σημείωσε ότι το Ιράν και η Ιταλία αποτελούν το βασικότερο μέτωπο του κορωνοϊού, αλλά και άλλες χώρες θα βρεθούν σύντομα στην ίδια κατάσταση.
Γνωστοποίησε μάλιστα ότι ο ΠΟΥ απέστειλε 40.000 τεστ στο Ιράν μόνο τις τελευταίες 24 ώρες αλλά ότι η προσφορά είναι πάρα πολύ λίγη και καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν άλλες πηγές.
Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.