Search
Close this search box.
Search

Μετακομίζει από Πλατεία Συντάγματος στου Ρέντη το ΥΠΟΙΚ, αλλά το Χίλτον… Χίλτον με τα 2.000 ευρώ την ημέρα έξοδα!​

Πριν 9 έτη
Να εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα ενοίκια που πληρώνει το δημόσιο, ακόμα και για κτίρια που είναι κενά και δεν χρησιμοποιεί καν (!) υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση. Και αυτό όμως, ενώ την ίδια ώρα χρεώνεται περίπου 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, ενώ οι συνομιλίες με το κουαρτέτο θα μπορούσαν να γίνονται, όπως παλαιά, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών ή και οποιοδήποτε άλλο κτίριο η διαθέτει το δημόσιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης προανήγγειλε μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή, ότι παρά τις αντιδράσεις συλλόγων και σωματείων εργαζομένων για το ενδεχόμενο «μετακόμισης» του υπουργείου σε άλλες περιοχές (που συζητείται επί χρόνια) ο ίδιος επιθυμεί να μεταφέρει πρώτος το γραφείο του από την Καραγεώργη Σερβίας στο κτίριο της οδού Θηβών στου Ρέντη, το οποίο παραμένει κενό και τα έπιπλα εκεί είναι καλυμένα ακόμα με νάιλον, αν και το δημόσιο πληρώνει ενοίκιο για αυτό  220.000 ευρώ το μήνα!

Και ενώ πληρώνει ενοίκιο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, τονίζει ο κύριος Αλεξιάδης, το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει ενοίκια και τα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του, αν και διαθέτει πολυάριθμα ιδιόκτητα κτίρια που δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει τίποτε!

Το πρόβλημα είναι  διαχρονικό και ανεπίλυτο παρότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος για μισθώματα έχει περιοριστεί από περίπου 180 εκατ. ευρώ το 2009, σε μόλις (;) 71 εκατ. ευρώ το 2014.

Ίδια τύχη είχε και το κτίριο “Κεράνη”, συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., που παραμένει άδειο. Το Δημόσιο το αγόρασε προς 35 εκατ. ευρώ το 1998, ενώ δαπάνησε πολλά για την μετατροπή του σε κτίριο γραφείων. Κατά καιρούς σχεδιαζόταν να μεταφερθούν εκεί το προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και τα δικαστήρια του Πειραιά, αλλά όλα τα σχέδια έμειναν στο συρτάρι.

Και ενώ το δημόσιο πληρώνει ενοίκια παρότι διαθέτει δικά του, έχει κατάσχει και άλλα ή,ακόμη χειρότερα, αφήνει ανεκμετάλλευτα κτίρια όπως εκείνου του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα, το οποίο δεσμεύτηκε από την Επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τον Ιούνιο του 2013 μάλιστα, προφυλακισμένος ακόμα τότε ο επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς, είχε ζητήσει εγγράφως από τον υπουργό Οικονομικών να μεταβιβαστεί το κτήριο που φιλοξενούσε την έδρα της πτωχευμένης εταιρείας που είχε, με αντάλλαγμα τη διαγραφή οφειλών του. Αν το δεσμευμένο ακίνητο είχε περάσει στην Περιφέρεια Αττικής, αυτή με τη σειρά της θα εξοικονομούσε 10 εκατ. ευρώ, ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο σε ενοίκια.

Την ίδια στιγμή όμως:

–        το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει 24 εκατ. ευρώ το χρόνο σε μισθώματα

–         οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) στεγάζονται σε 19 διαφορετικά κτίρια. Μάλιστα, το κτίριο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων στην Χαμοστέρνας που στεγάζει σήμερα το ΣΔΟΕ, είχε σχεδιαστεί πριν 20 χρόνια από τους μηχανικούς του δημοσίου να στεγάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά οι υπάλληλοι αντέδρασαν και για να μη μείνει το ακίνητο στα αζήτητα, βρέθηκε η λύση να μετακομίσει εκεί το ΣΔΟΕ από άλλα κτίρια που νοίκιαζε στο Νέο Ψυχικό.

–         για 22 αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα πληρώνονται μισθώματα ύψους 22 εκατ. ευρώ.

–         η Βουλή πληρώνει κάθε χρόνο πάνω από 1.000.000 ευρώ για την εκμίσθωση γραφείων.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.