Search
Close this search box.
Search

Οι εκλογές, ο τραχανάς.. και οι εκτιμήσεις του Μητσοτάκη

Πριν 8 έτη

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε αγώνα δρόμου μπαίνει εκ νέου από αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Στόχος είναι οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες να έχουν εκπληρωθεί ή δρομολογηθεί έως το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί και η λίστα με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι αρκετά μεγάλη. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο φουλ τις μηχανές, προκειμένου να στείλει το μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση όσων έχει υποσχεθεί. 
 

Οι εκλογές και ο τραχανάς!

20151128121131-mg-72131448708097

 «Έχουμε ζόρια μπροστά μας. Υπάρχει τραχανάς απλωμένος. Τι εκλογές συζητούν κάποιοι…;» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και τρέχουν, καθώς εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση να εκπληρώσει 20 προαπαιτούμενα και άλλα 15 το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου. 
 

Τα κρίσιμα νομοσχέδια

nomosxedia

Μεταξύ άλλων, εντός Σεπτεμβρίου θα πρέπει: α) να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020, β) να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων που αφορά σε στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ, γ) να νομοθετηθεί το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και να ενεργοποιηθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης, δ)
να αναλυθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για την εξωδικαστική διευθέτηση και ε) να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων
 

Οι άλλες παρεμβάσεις

patoun-tis-kokkines-grammes-athina-kai-daneistes.w_l

Σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει στο πρωθυπουργικό γραφείο σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έως το τέλος Οκτωβρίου, βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει μια σειρά εκκρεμότητες που σχετίζονται κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις. Μεταξύ άλλων θα πρέπει:
να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ
να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ΟΤΕ και να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής
να γίνουν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ, να διοριστεί συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων και να εκκινήσει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ.
 

Βάρος στο χρέος…

images

Η κυβέρνηση δίνει, όπως είναι αυτονόητο ιδιαίτερη σημασία στις δύο επισκέψεις εκπροσώπων των δανειστών, την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το χρέος και την απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα επιστρέψει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Το βάρος όμως θα πέσει στο θέμα του χρέους. 
 

Οι εκτιμήσεις Μητσοτάκη

Εμμένει στην εκτίμησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι υπάρχει ενδεχόμενο απόπειρας αιφνιδιασμού του πρωθυπουργού με πρόωρες εκλογές. Τότε, λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα υπάρξει τσουνάμι κατά του ΣΥΡΙΖΑ που θα λειτουργήσει σημαντικά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

ImageHandler.ashx

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι όσο περνάει ο καιρός και τα προβλήματα των Ελλήνων μεγαλώνουν, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί υπό μεγάλη πίεση, και θα θελήσει είτε να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία «φλερτάροντας» με τον Βασίλη Λεβέντη ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης ή θα αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές για να αποτρέψει δραματική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.
  
Προετοιμασίες στη Ν.Δ. 
Εν μέσω της θύελλας στο εσωκομματικό πεδίο με την ιστορία του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και της κόντρας ηγεσίας με τους καραμανλικούς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προετοιμάζεται για να παρουσιάσει στη ΔΕΘ το οικονομικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη θα αναφερθεί σε θέματα όπως η ασφάλεια, η παιδεία και η υγεία, ενόψει και του φθινοπώρου οπότε εκτιμά κλιμάκωση των προβλημάτων.
 

Άρωμα Πορτογαλίας

PEDRO-COELHO-640

Πριν από τη ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πάρει άρωμα Πορτογαλίας και σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διεθνείς επαφές του προέδρου της Ν.Δ. Πρώτος σταθμός είναι η Πορτογαλία, την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συναντηθεί και με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλο. 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.