Search
Close this search box.
Search

Οι εκμυστηρεύσεις του Τσίπρα, η Σύνοδος των “7” και οι κεντρώες φιλίες του Μητσοτάκη

Πριν 8 έτη

tsipras-ypourgiko

Τσίπρα εκμυστηρεύσεις

Στην εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την πρώτη και εντός χρονοδιαγράμματος διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, όπως πληροφορήθηκαν τα Politikleaks, σε μια κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι πέρα από τις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης, η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις, εκτός των συνδικαλιστικών θεμάτων, για τα οποία έχει ήδη ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας με τα συνδικάτα για το θέμα της χρηματοδότησης.
deth
Δίκαιη ανάπτυξη
Ιδιαίτερη βαρύτητα στο σύνθημα «δίκαιη ανάπτυξη» θα δώσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, απ’ όπου θα επιχειρήσει την πολιτική αντεπίθεση του. Ο όρος «δίκαιη ανάπτυξη» είχε συζητηθεί πριν πάρα πολύ καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου και πλέον θα έχει κεντρική θέση στη ΔΕΘ και στον μετέπειτα κυβερνητικό επικοινωνιακό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα κινηθεί σε τρεις άξονες: πορεία της οικονομίας, ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική, ενώ θα επιχειρήσει να κλείσει οριστικά και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου, και όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσει να φέρει σε θέση άμυνας τη ΝΔ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση επειδή δεν στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτίσει ευρωπαϊκές συμμαχίες και να βελτιώσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας για μια σειρά θεμάτων οικονομικών και γεωστρατηγικών, με αιχμή του δόρατος την απομείωση του  χρέους.
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης  παρακολουθεί την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια συζήτησης και ψήφισης  επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου:  «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2012/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012 για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (ΕΕ L343/32 της 14.12.2012) και άλλες διατάξεις» , Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Αριστερή κριτική στις απεργίες
Όταν η αλήθεια δεν μας συμφέρει, τότε αλίμονο στην αλήθεια. Παραφράζοντας μια ιστορική φράση, από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν μια άλλη ανάγνωση στο θέμα της απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες που παρέλυσε τη Θεσσαλονίκη. Φθάσαμε στο σημείο η…αριστερή κυβέρνηση να θεωρεί «στημένη» την απεργία όπως φάνηκε από την επιθετική στάση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη απέναντι στους εργαζόμενους και στον ΟΑΣΘ τον οποίο χαρακτήρισε  «χαϊδεμένο παιδί» των προηγούμενων κυβερνήσεων που έπαιρνε επιδοτήσεις μαμούθ και τις σπαταλούσε.

Η διέξοδος Τσίπρα

Η μόνη διέξοδος για να ξεφύγει ο Αλ. Τσίπρας από τα προβλήματα της καθημερινότητας που γίνεται αβίωτη για δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι να προκύψει ένα θετικό μήνυμα από τις συναντήσεις που θα έχει το προσεχές διάστημα με Ευρωπαίους ηγέτες, και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετό. Ο ίδιος θα το προσπαθήσει για να αλλάξει το κλίμα και γι’ αυτό δίνει και σημασία στην παρουσία του στο Παρίσι όπου θα παραστεί ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα.
tsipras olant rentsi raxoi
Η Σύνοδος των «7»
Η μεγάλη όμως προετοιμασία έχει ξεκινήσει για τις 9 Σεπτεμβρίου, όπου λίγες ώρες πριν από την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Σύνοδος των επτά κρατών του ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα)  και στην ατζέντα θα βρίσκονται όλα τα καυτά θέματα της περιοχής: μεταναστευτικό, τρομοκρατία, ζητήματα ασφάλειας εξαιτίας της εύφλεκτης κατάστασης στην Ουκρανία, στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Βόρειο Αφρική. Η ελπίδα της Αθήνας είναι ότι θα συζητηθούν και ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές λιτότητας, ώστε να διευκολυνθεί στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο.
kiriakos

Οι κεντρώες…βόλτες του Κυριάκου

Μέσα σε αυτό το τοπίο και ενώ παράλληλα σχεδιάζει την πολιτική του αντεπίθεση και βεβαίως την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεχνάει και τα ανοίγματα του στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό θα φανεί και πάλι με ένταση στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του στελέχους της Δράσης Τάσου Αβραντίνη με τίτλο «Έκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει;». Σε αυτή την εκδήλωση θα βρεθούν ξανά στον ίδιο χώρο ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ και πέρυσι είχαν μαζί συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» κατά του τότε υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά. Επίσης, οι δυο τους είχαν καθίσει δίπλα – δίπλα, φουντώνοντας τα σενάρια για αξιοποίησή της από τον πρόεδρο της Ν.Δ., τον περασμένο Μάιο στο 4ο συνέδριο της Δράσης. Τότε αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για διεύρυνση με πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει και τώρα, αν και η ηγετική ομάδα διαμηνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα κεντρικά πρόσωπα, αλλά για τους ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.