Search
Close this search box.
Search

Οι εκπλήξεις στα πρόσωπα για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και ο δραχμιστής που κόπηκε

Πριν 6 έτη

Εκπλήξεις έκρυβε η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα συγκροτήσουν την 4μελή επιστημονική επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ενδιαφέρον έχει το «κόψιμο» του καθηγητή Οικονομικών, Σπύρου Λαπατσιώρα, που θεωρείται «γέννημα θρέμμα» ΣΥΡΙΖΑ, αφού είχε συντάξει το πρόγραμμα του κόμματος στις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ήταν μέλος του Γραφείου έως σήμερα και δεν προτάθηκε καν από τον νέο συντονιστή του Γραφείου, αφού προφανώς είχε ενημερωθεί ότι δεν υπάρχει πρόθεση ανανέωσης της θητείας του και δεν κατέθεσε καν βιογραφικό για υποψηφιότητα.

Αντιθέτως τη θητεία του υφιστάμενου μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής το Γραφείο και γνωστού καθηγητή Μακροοικονομικής Θεωρίας, Ναπολέοντα Μαραβέγια, πρότεινε στην Επιτροπή Απολογισμού της Βουλής, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, με τα 18 από τα 20 μέλη που ψήφισαν να τον εγκρίνουν.

Εκτός επιλογής παρότι ήταν εντός της λίστας των 10 υποψηφίων έμεινε τελικά ο αμφιλεγόμενος και δραχμιστής οικονομολόγος Διονύσης Χιόνης, για τον οποίο εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες πριν την ψηφοφορία από τον Γιώργο Αμυρά, ο οποίος διατύπωσε φόβους για την ενδεχόμενη ένταξή του στο Γραφείο.

«Έχουμε, λοιπόν, έναν καραμπινάτο δραχμιστή που βρίσκεται στον προθάλαμο των υποψηφίων. Θα έλεγα ότι δεν χωράει σε αυτή τη λίστα των υποψηφίων. Είναι ο κ. Διονύσης Χιόνης. Για φανταστείτε να μας έρθει εδώ, με ανάποδη επιφοίτηση και να προκρίνουμε αυτό το βιογραφικό και στην επόμενη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού να υπάρχει έστω και η μειοψηφική άποψη ότι πρέπει να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή. Αντιλαμβάνεστε τον αντίκτυπο που θα έχει;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Ο νέος συντονιστής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έχοντας κληθεί αρχικά από τον κ. Αμυρά να απαντήσει ως προς τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και αν κάποιος «κόπηκε» και υποψιασμένος για τη συνέχεια, είχε φροντίσει να σχολιάσει πως η σειρά με την οποία αναφέρονται οι υποψήφιοι είναι κατά βάση και η σειρά προτίμησης του ίδιου αφού ο κ. Χιόνης στη λίστα αυτή βρισκόταν στην τελευταία 10η θέση.

Ως προς τη συμπερίληψη δε ορισμένων στη λίστα επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής που επιβάλλει ο αριθμός των υποψηφίων να είναι διπλάσιος των θέσεων προς κάλυψη. Οι θέσεις όμως είναι 4 και το διπλάσιο αυτών 8, όπως σχολίασε εκτός μικροφώνου ο κ. Αμυράς, ενώ ο κ. Κουτεντάκης έθεσε προς ψηφοφορία 10 άτομα.

«Καταλαβαίνω το σκεπτικό σας, αλλά δεν μπορούσα να βγάλω κάποιον από τη λίστα λόγω κάποιων απόψεων που μπορεί εγώ, να μη συμφωνώ, αλλά δεν μπορούσε αυτό να είναι κριτήριο, γιατί μετά δεν ξέρεις πού σταματάει αυτό. Δηλαδή, δεν θα μπορούσα να το βάλω ως κριτήριο αποκλεισμού κάποιου από τη λίστα, γιατί μετά μπορεί να γίνει επικίνδυνο αυτό», κατέληξε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Συνολικά οι 10 υποψήφιοι που τέθηκαν σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Απολογισμού της Βουλής ήταν οι εξής:

1. Δανάη Γιαννούλη

2.Παναγιώτης Ζερβόπουλος

3.Άγγελος Κανάς

4.Παναγιώτης Κωνσταντίνου

5.Ναπολέων Μαραβέγιας

6. Πέτρος Μαραβελάκης

7. Ελισάβετ Νίτση

8.Αθανάσιος Ταγκαλάκης

9.Κανέλλος Τούντας

10.Διονύσης Χιόνης

Τα νέα μέλη που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, σε σύνολο 20 βουλευτών που ψήφισαν και 7 λευκά που βρέθηκαν, είναι:

Ναπολέων Μαραβέγιας (18 ψήφοι)

Αθανάσιος Ταγκαλάκης (12 ψήφοι)

Παναγιώτης Κωνσταντίνου (10 ψήφοι)

Άγγελος Κανάς (11 ψήφοι).

Παράλληλα, σε δέσμευση για εκτέλεση των καθηκόντων του με αντικειμενικότητα, προχώρησε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, απαντώντας στις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, λόγω της προηγούμενης θέσης του ως Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν σκοπεύω να κάνω κανέναν εξωραϊσμό σε τίποτα. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο καθαρός και αντικειμενικός και να λέω αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ και η Επιστημονική Επιτροπή ως αληθές. Από εκεί και πέρα, τα πάντα είναι απόψεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης, είχε εκτιμήσει πως: «θα έχουμε ένα μονόχνοτο γραφείο, το οποίο σε τελική ανάλυση φοβάμαι ότι θα καλύπτει αυτά, τα οποία η κυβέρνηση αυτή την ώρα επιλέγει ως πολιτική στο ζήτημα του προϋπολογισμού και της εκτέλεσής του. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το θεωρούμε εξαιρετικά αρνητικό», ενώ «μικρό καλάθι» είχε κρατήσει και ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ.

«Επειδή γνωριζόμαστε εδώ μέσα, ας αφήσουμε την υποκρισία και τις μεγάλες κουβέντες περί ανεξαρτησίας, αντικειμενικότητας και επιστημονικότητας. Δηλαδή, οι προηγούμενες συνθέσεις των γραφείων πώς γινόντουσαν; Μια ταξικά στρατευμένη υπόθεση ήταν», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ «καρφώνοντας» αμφότερους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.