Προ των πυλών είναι ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης και μάλιστα θα είναι και εκλογικός αφού θα είναι ο τελευταίος μέχρι τις εκλογές.
Στα χέρια του πρωθυπουργού και στις σημειώσεις του είναι πολλές οι προτάσεις και για τον χρόνο και για τα νέα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν ακόμη και «βαριά» ονόματα, τα οποία όμως έχουν εμπλακεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, η σκιά της οποίας καλύπτει την κυβέρνηση…
Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει για τον χρόνο και «παίζονται» μόνο τα ονόματα και οι ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, και μάλιστα το τελευταίο δεκαήμερο.
Ήδη έχουν γίνει οι επαφές με την προεδρία της Δημοκρατίας για να ξέρει το Μαξίμου το πρόγραμμα του Προκόπη Παυλόπουλου, και το πότε θα βρίσκεται στην Αθήνα. Ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Κάρπαθο και ανήμερα θα επισκεφτεί το χωριό Όλυμπος και τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα του Προέδρου είναι κενό.
Έτσι μετά τον Δεκαπενταύγουστο και την 21η Αυγούστου (που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια) μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του.
Στις 24 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Θέρμη στην Θεσσαλονίκη.
Συνεπώς, εάν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει ανασχηματισμό την προηγούμενη μέρα, η Θέρμη θα αναβληθεί. Εκτός εάν τον ανακοινώσει στις 24 Αυγούστου και ορκίσει τους υπουργούς του την επομένη, δηλαδή στις 25, οπότε ο Πρόεδρος μπορεί να πάει και στη Θέρμη.
Τα ονόματα που βγαίνουν και ο ρόλος της Παπακώστα
Όσον αφορά τα πρόσωπα υπάρχουν διάφορες πληροφορίες και φήμες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Άλλοι λένε ότι θα εκπαραθυρωθούν πολλοί, χωρίς αναστολές και ο Τσίπρας θα επιλέξει από τη νέα γενιά στελεχών, με την αναβάθμιση νυν υπουργών και υφυπουργών.
Επίσης υποστηρίζεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση και κάποια πρώην στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και πρώην της ΝΔ. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από τα κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία βλέπουν το κόμμα να… αλώνεται και να αλλοιώνεται από «ξένους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ακούγονται τα ονόματα των Λούκας Κατσέλη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και της Κατερίνας Παπακώστα.
Εάν η Παπακώστα αξιοποιηθεί η κυβέρνηση, λένε κάποιοι ότι θα «έχει διπλό κέρδος η κυβέρνηση, αφού αυξάνεται και κοινοβουλευτικά η δύναμη της και δείχνει ότι κάνει ανοίγματα μέχρι τη Δεξιά, ή μάλλον την πατριωτική Δεξιά. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώην βουλευτής της ΝΔ έχει κακές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο.
Όσον αφορά τους σημερινούς υπουργούς, Σκουρλέτη και Σπίρτζη αλλά και άλλοι πρωτοκλασάτοι «παίζει» να δουν την πόρτα της εξόδου.
Ο Σκουρλέτης, όσο και αν «βγάζει την ουρά του απ’ έξω», ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος και του Τόσκα και των αρχηγών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής και του απίστευτου διοικητή της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι με λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στην εκατόμβη νεκρών στη μεγάλη φωτιά στο Μάτι.
Όσο για τον Σπίρτζη, λένε ότι θα ήταν καλύτερα να είναι εκτός για να… συνεχίσει να δίνει συμβουλές για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Πιθανόν να το θέλει και ο ίδιος να βγει από το κάδρο, αφού λέγεται πως θέλει να πολιτευτεί στο υπόλοιπο Αττικής στις επικείμενες εκλογές. Πάντως υπάρχει και το σενάριο να διασωθεί μετακινούμενος στο Εσωτερικών αν δεν πάει ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει γραμματέας του κόμματος.
Ένα ερωτηματικό είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος και αυτός συμμετείχε στην περιβόητη συνέντευξη με τον Τόσκα, στην οποία τα «είχαν κάνει όλα καλά»! Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαν κάνει και κάποια λάθη…
Πάντως όσον αφορά τη θέση του Τζανακόπουλου τις τελευταίες ώρες ακούγεται η περίπτωση του Σωκράτη Φάμελλου.
«Κλειδί» οι σχέσεις Παππά – Τσακαλώτου
Οι άσχημες σχέσεις των δύο κορυφαίων είχαν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα στον προηγούμενο ανασχηματισμό να τοποθετήσει τον Γιάννη Δραγασάκη στον υπουργείο Οικονομίας, το οποίο επιθυμούσε ο Νίκος Παππάς αλλά αντιδρούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τώρα το ζήτημα επιστρέφει στο Μαξίμου καθώς ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσει σε αλλαγές στα υπουργεία «πρώτης γραμμής» προκειμένου και επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά να αποδείξει ότι ανακάτεψε την «τράπουλα».
Ωστόσο πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και των «53» της οποίας ο υπουργός Οικονομικών είναι επικεφαλής, τόσο για την εθνική τραγωδία, όσο και για την παραίτηση Τόσκα που είχε μπει στο στόχαστρο της «συνιστώσας» αρκετές φορές στο παρελθόν. Δύσκολα πάντως φαίνεται να αποχωρεί από την οδό Νίκης καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών που τον θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή. Η απουσία του όμως από την «φιέστα» του Ζαππείου σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα απουσία του αλλά και με τα σενάρια που τον θέλουν να διαφωνεί με την ακατάσχετη παραχολογία που ετοιμάζει το Μαξίμου, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Παππάς δείχνει να επανέρχεται και φέρεται σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες να ήταν από εκείνους που εισηγήθηκαν μία διαφορετική στρατηγική από εκείνη που αρχικά ακολούθησε ο πρωθυπουργός απέναντι στο ζήτημα της εθνικής τραγωδίας. Οι «πάγοι» που είχαν δημιουργηθεί με το Μαξίμου για τον τρόπο που χειρίστηκε το πρώτο «αποτυχημένο» διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δείχνουν να έχουν λιώσει, ενώ θεωρεί πως έχει κλείσει και ο κύκλος του στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής. Το μόνο που απομένει να δούμε πλέον αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άρει το «εμπάργκο» που είχε θέσει.