Search
Close this search box.
Search

Οι “χειρουργικές” κινήσεις του Τσίπρα, η στροφή της κυβέρνησης στην τρόικα και η νίκη της Εκκλησίας απέναντι στον Φίλη – Όλο το παρασκήνιο

Πριν 9 έτη

Με αυτό τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να υπηρετήσει μια στρατηγική με τρεις άξονες. Αρχικά βάζει νέο αίμα στην κυβέρνηση. Είτε πετύχουν είτε οχι οι 35αρηδες υπουργοί ο πρωθυπουργός θα εχει ήδη δημιουργήσει ήδη μια νέα γενιά, μια πίσω από αυτόν που όλοι μαζί θα πορευτούν την επόμενη των εκλογών, όποτε και αν γίνουν.

Ο Τσίπρας μπορεί με τις διορθωτικές κινήσεις να ήθελε να δώσει νέα πνοή αλλά παράλληλα ετοιμάζει τη δική του ομάδα αφού τον ενδιαφέρει και το κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο έγκειται και η προσπάθεια να χωρέσει και ο Πάνος Σκουρλέτης ως υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση αφού σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να δημιουργήσει εσωκομματικό πόλο.

Πάντως αν παρατηρήσει κανείς τα πρόσωπα που μένουν στο Μαξίμου, με την παράλληλη έξοδο της Όλγας Γεροβασίλη δια της αναβάθμισης και την είσοδο του γνωστού από τα παλιά του Χριστόφορου Βερναρδάκη ως υπουργού Επικρατείας δείχνουν ξεκάθαρα πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει δίπλα του έμπιστα πρόσωπα χωρίς διαρροές προς τα έξω. Δεν πρέπει μάλιστα να περνάει απαρατήρητο πως και ο Τέρενς Κουίκ αποχώρησε απο το Μαξίμου και κατευθύνθηκε στη Βασιλ. Σοφίας ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ωρα μάλιστα ο πρωθυπουργός στήριξε το Νίκο Παππά αφού τον αναβάθμισε περαιτέρω ως υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής αφού του έδωσε όλες τις αρμοδιότητες για μεσα ενημέρωσης και το ΕΣΡ.

Στον αντίποδα έχασε το Νίκο Φίλη ο όποιος δεν ήθελε να μετακινηθεί από το Παιδείας χάνοντας τις αρμοδιότητες των Θρησκευμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως είχε αποφασίσει να μην συνεχίσει τον πόλεμο με τον Ιερώνυμο και την εκκλησία.

Πάντως το Μαξίμου πρότεινε στον πρώην πλέον υπουργό Παιδείας το Εσωτερικών, το Εργασίας ακόμα και το Πολιτισμού με τον Φίλη να μην κάνει πίσω στηριζόμενος και στη δεύτερη θέση στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής της Α Αθηνών αντιπρότεινε να πάει στο Ψηφιακής Πολιτικής, βέβαια ο ίδιος γνώριζε πως εκεί μετακινείται ο Νίκος Παππάς, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι πρότεινε κατι τέτοιο ενω γνώριζε πως ο Τσίπρας θα ήταν αρνητικός για να κάνει ηρωική έξοδο. Άλλωστε και στον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν του ξεκαθάρισε πως προτιμάει να είναι απλός βουλευτής παρά υπουργός της κυβέρνησης Καμμένου – Ιερώνυμου.

Μαζί του έφυγε και η αναπληρώτρια Σια Αναγνωστοπούλου η οποία με διαρροές υποστήριξε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει με τη νέα ηγεσία. Βέβαια η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση αλλά αυτό βοήθησε το Μαξίμου για να προωθήσει νέα πρόσωπα στο Παιδείας.

Από την άλλη οι επιλογές στο Οικονομικό επιτελείο, η τοποθέτηση της Αχτσιόγλου στο Εργασίας, του Σταθάκη στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Παπαδημητρίου στο Ανάπτυξης δείχνουν ξεκάθαρα πως το Μαξίμου θέλει επαφή με την τρόικα και κλείσιμο της αξιολόγησης με απώτερο στόχο τη ρύθμιση του χρέους.

Με λίγα λόγια ο Τσίπρας άφησε πίσω όσους έβαζαν προσχώματα στη διαπραγμάτευση κατι που το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο με την υφυπουργοποίηση Πιτσιόρλα στο Οικονομικών που μέχρι τώρα ήταν επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ και τον στοχοποίησαν Σκουρλέτης και Σπίρτζης. Βέβαια τώρα θα είναι και οι τρεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Στους χαμένους πάντως του ανασχηματισμού είναι και ο Γιώργος Κατρούγκαλος όπου μετά τη βάσανο του Εργασίας υποβαθμίστηκε ως νεος αναπληρωτής στο Εξωτερικών ενω ο Τρύφων Αλεξιάδης ήταν ο μοναδικός που έφυγε από το κυβερνητικό σχήμα και δεν εχει κοινοβουλευτική έδρα αφού συμμετείχε ως εξωκοινοβουλευτικός.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.