Search
Close this search box.
Search

Ο επόμενος γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, οι τάσεις και το κυβερνητικό λίφτινγκ

Πριν 8 έτη

ypourgiko1Κυβερνητικό λίφτινγκ

Να προχωρήσει άμεσα σε ένα κυβερνητικό λίφτινγκ κρίνει σκόπιμο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός τοποθετείται αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίοδο που συμπίπτει με την έναρξη της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν τα Politikleask, o Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει όχι μόνο την πολιτική ενίσχυσή του μέσα από την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος αλλά και τη μεταφορά της δυναμικής του Συνεδρίου στην κυβέρνηση.
 
tsipras
Προβληματισμοί
Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να προχωρήσει στον κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που ούτως ή άλλως θεωρείται απίθανο να κλείσει πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Κάποιοι εντός κυβέρνησης πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να φτάσει και έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν και ο ίδιος επιθυμεί να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, συνεργάτες του αλλά και η πίεση των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι τον οδηγούν να επανεξέτασει το θέμα.
 
«Θέλει αλλαγές»
«Θέλει αλλαγές» παραδέχθηκε σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις ο Αλ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας ότι το κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται έντονο φρεσκάρισμα και μία δυνατή επανεκκίνηση. Ο ίδιος φέρεται να έχει πει οι αλλαγές προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορούν να προκύψουν ως συνέχεια ενός Συνεδρίου, που ούτως ή άλλως λειτουργεί συσπειρωτικά και επιπλέον αποτυπώνει και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος.

kentriki-epitropi-syriza-logotupo-sima-638x357
Κόμμα – κυβέρνηση
Για μια νοητή γραμμή που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Μαξίμου – Κουμουνδούρου μιλάνε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται η πιθανότητα να προταθεί τελικώς για τη θέση του γραμματέα ένα προβεβλημένο στέλεχος, που ενδεχομένως σήμερα να είναι και υπουργός της κυβέρνησης. Ποιο πρόσωπο είναι αυτό; Η στήλη το είχε επισημάνει εδώ και καιρό: ο Πάνος Σκουρλέτης, ώστε να επιτευχθεί πιο εύκολα η διασύνδεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα στέλεχος που έχει διατελέσει υπουργός θα διαθέτει την εμπειρία που χρειάζεται για τις απαιτούμενες ισορροπίες ανάμεσα σε κόμμα και κυβέρνηση.
 
syriza_synedrioΟι τάσεις του συνεδρίου
Στο συνέδριο τρεις είναι οι κυρίαρχες τάσεις –αν και υπάρχουν και άλλες μικρότερες ομάδες- που θα καταγράψουν δυνάμεις: α) Η Ενωτική Κίνηση, στην οποία μετέχουν ως βασικά μέλη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, κ.α. β) Η Πλατφόρμα 2010 που εκπροσωπείται από τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα, την Ρένα Δούρου, τον Δημήτρη Παπαδημούλη τον Γιάννη Μπαλάφα, κ.α. και γ) η ομάδα των «53+», όπου κεντρικό ρόλο έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.