Search
Close this search box.
Search

Ο Ιούνιος των κεραυνών στην Ελλάδα – Έχει… τρελαθεί ο καιρός ή μήπως όχι;

Πριν 5 έτη

Ο φετινός Ιούνιος δείχνει να ακολουθεί τη μετεωρολογική παράδοση, καθώς δεκάδες θάνατοι, σοβαροί τραυματισμοί και καταστροφές έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μισό αιώνα εξαιτίας κεραυνών, πλημμυρών και χαλαζόπτωσης κατά τη διάρκειά του.

Άλλωστε ο Ιούνιος, όπως εξηγούν μετεωρολόγοι στα «ΝΕΑ», είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα: Το 22% των συνολικών κεραυνών του έτους πέφτει αυτόν τον μήνα όταν στον Ιανουάριο αντιστοιχεί μόλις το 1% των ετήσιων κεραυνών…

«Η εκδήλωση καταιγίδων την εποχή αυτή είναι απολύτως φυσιολογική» λέει ο Στρατής Βουγιούκας, φυσικός – μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Πρόκειται για τις λεγόμενες θερμικές καταιγίδες οι οποίες σχηματίζονται ως συνέπεια της θέρμανσης που δέχεται το έδαφος από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό οδηγεί στην κατακόρυφη ανύψωση θερμών αέριων μαζών που συντελούν στον σχηματισμό αρκετά ασταθών νεφών, τα οποία στη συνέχεια παράγουν καταιγίδες» εξηγεί. «Χαρακτηριστικό αυτών των καταιγίδων, οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως τον Μάιο και τον Ιούνιο, είναι ότι είναι πιο έντονες από τις συνήθεις, βιαιότερες, με αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, με ισχυρούς τοπικούς ανέμους και συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους. Βεβαίως, αυτό που συνέβη την Κυριακή στη Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου, όπου είχαμε χαλαζοκόκκους διαμέτρου σχεδόν έξι εκατοστών δεν είναι κάτι σύνηθες, θεωρείται ακραίο» τονίζει.

680 κεραυνοί στην Αττική – 60 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα

Βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες συνοδεία χαλαζοπτώσεων, σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 19/06 στην περιοχή της Αττικής.

Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης κατεγράφησαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Ενδεικτικά, το ύψος της βροχόπτωσης στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής έφτασε τα 61.2 mm και στην περιοχή του Παπάγου τα 49 mm, σε χρονικό διάστημα μίας ώρας.

Τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, όπως είχε προβλέψει το σύστημα TALOS (Thunder And Lightning Observing System), με το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, να καταγράφει περίπου 680 κεραυνούς, η χωρική κατανομή των οποίων εμφανίζεται στον παρακάτω Χάρτη.

Αστάθεια

Η περίοδος της αστάθειας ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, μια ημέρα με αρκετές βροχές στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας κατεγράφησαν περίπου 1.200 κεραυνοί. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν επηρεαστεί όλες οι ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και τμήματα του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Ικαρία και τα Δωδεκάνησα, όπως επίσης και η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Χαλκιδική. Η πρώτη ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική στις 11 Ιουνίου επηρεάζοντας και το κέντρο της Αθήνας, όπου σημειώθηκε χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η ίδια εικόνα θα συνεχιστεί σήμερα, με τις προγνώσεις να κάνουν λόγο για ισχυρές καταιγίδες στην Αττική, ενώ αύριο τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα από τηνΔυτική Μακεδονία μέχρι και τη Βόρεια Πελοπόννησο.

«Όσο κι αν μας κάνει εντύπωση αυτή η αστάθεια, κοιτάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνω ότι ακριβώς τον ίδιο καιρό είχαμε και πέρυσι» λέει στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ. «Είναι ενδεικτικό για την εποχή ότι σαν σήμερα (σ.σ. χθες) το 2014 είχαμε ισχυρές καταιγίδες στην Ελλάδα, με τέσσερα εκατοστά χαλάζι στην περιοχή της Ημαθίας και μπλακάουτ στο αεροδρόμιο Μακεδονία».

Όπως εξηγεί ο Κολυδάς, μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές εξαιτίας των καταιγίδων του Ιουνίου σημειώθηκε στην Ελλάδα πριν από 53 χρόνια. Στις 15 Ιουνίου του 1966 πρωτοφανείς καταιγίδες στην Καρδίτσα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 45χρονος και να τραυματιστούν 46 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 23 νοσηλεύτηκαν. Την ίδια ημέρα εκατοντάδες πουλερικά και δύο άλογα έχασαν τη ζωή τους από το χαλάζι. «Το 1963 η χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλες είχαν καταστρέψει το 50% των καλλιεργειών στο Πήλιο, ενώ πιο πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2016, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε 20 σπίτια στην Ξάνθη» λέει ο Κολυδάς.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.