Search
Close this search box.
Search

Πέθανε ο Γιάννης Χόντος, συνιδρυτής των Hondos Center

Πριν 5 έτη

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο Γιάννης Σ. Χόντος, ένας από τους συνιδρυτές των πολυκαταστημάτων Hondos Center, ο οποίος φέρεται να έδινε «μάχη» με την επάρατη νόσο εδώ και δύο χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 15:00 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Άγραφα Ευρυτανίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Ο Γιάννης Χόντος, ξεκίνησε μαζί με τα άλλα τέσσερα αδέλφια του, πριν από περίπου 50 χρόνια, από τις Μίκρες των Αγράφων για την Αθήνα προκειμένου να βρουν την τύχη τους.
Σύντομα, κατάλαβαν ότι η κλίση τους ήταν στο εμπόριο και δούλευαν ως πλασιέ σαπουνιών, αρωμάτων και φθηνών καλλυντικών της εποχής. Πουλούσαν το εμπόρευνά τους σε υπάλληλους της Τράπεζας της Ελλάδος και στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών.

Αργότερα, ανέλαβαν τη λειτουργία ενός περιπτέρου επί της οδού Ομήρου και το 1967 ίδρυσαν την εταιρεία τους ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στην ίδια όδο.

Σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας ήταν η απόφαση των αδελφών Χόντου να επεκταθούν μέσω franchise, γεγονός που συνέβαλε στην ευρεία αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας Hondos Center θ σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η επιτυχία είναι άμεση, καθώς οι Ελληνίδες βρίσκουν στο κατάστημα της Ομήρου το «σύμμαχό» τους στη γυναικεία περιποίηση.

Με σλόγκαν το «του κόσμου τα καλλυντικά, πάντα πιο φθηνά» και με σκληρή προσωπική δουλειά και συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, οι αδελφοί Χόντου καταφέρνουν να ανοίξουν το ένα κατάστημα μετά από το άλλο και να γιγαντώσουν την εταιρεία.

H οικογένεια Χόντου

Ο Γιάννης Χόντος υπήρξε συνιδρυτής με τα τέσσερα αδέλφια του, Γιώργο, Νίκο, Αργύρη και Κώστα των καταστημάτων Hondos Center με 74 καταστήματα σε όλη την χώρα και χιλιάδες εργαζόμενους. Όλοι τους είχαν κατέβει απ’ το χωριό τους, τις Μίκρες (σημερινά Χοντέικα) στην Αθήνα την εποχή της μεγάλης αστικοποίησης για ένα καλύτερο αύριο. Η κλίση τους, όπως αποδείχθηκε, ήταν το εμπόριο.

Ξεκινούν ως πλασιέ σαπουνιών, αρωμάτων και φθηνών καλλυντικών της εποχής, τα οποία διαθέτουν στους υπάλληλους της Τράπεζας της Ελλάδος και στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών. Αργότερα, «αναβαθμίζονται» καθώς αναλαμβάνουν τη λειτουργία ενός περιπτέρου επί της οδού Ομήρου. Το 1967, με τις πρώτες οικονομίες τους καταφέρνουν να ανοίξουν το πρώτο κατάστημα ακριβώς απέναντι από το περίπτερο της Ομήρου. Έχοντας πιάσει το σφυγμό της αγοράς και τις οικονομικές αλλαγές που συντελούνται στις κοινωνίες των αστικών κέντρων απευθύνονται αποκλειστικά με προϊόντα για τις γυναίκες.

Η επιτυχία ήταν άμεση θέτοντας έτσι τις βάσεις γι αυτό που θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών – και όχι μόνο – στη χώρα. Με το πέρασμα των χρόνων εξάλλου η προϊοντική γκάμα διαρκώς θα επεκτείνεται, από προϊόντα ένδυσης, υπόδησης και είδη για το σπίτι, ως αξεσουάρ, κοσμήματα κοκ. Η στόχευση στη γυναίκα καταναλωτή θα παραμείνει, ωστόσο πλέον τα καταστήματα τους θα απευθύνονται τόσο σε άνδρες όσο και σε παιδιά φθάνοντας να θεωρούνται πλέον μία σημαντική δύναμη στο λιανεμπόριο.

Σκιά στην πορεία της οικογενειακής επιχείρησης αποτελεί η ενδοοικογενειακή έριδα που είχε ξεσπάσει περίπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας όταν ο Γιώργος θα φύγει απ’ την οικογενειακή επιχείρηση, θα στήσει την εταιρεία Hondos Παλάς χρησιμοποιώντας τα σήματα Hondos. Ωστόσο το εγχείρημα του θα οδηγήσει σε ένα ηχηρό «κανόνι» στην κορύφωση της ελληνικής δεκαετούς κρίσης. Τα υπόλοιπα αδέλφια, συμπεριλαμβανομένου του Γιάννη, θα σπεύσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους τονίζοντας ότι η οικογενειακή επιχείρηση εξακολουθεί να είναι εύρωστη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.