Search
Close this search box.
Search

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018: Δείτε τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας

Πριν 7 έτη

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2018 των υποψηφίων στα Γενικά Λύκεια.

Πρόκειται για κείμενο του Δ. Μαρωνίτη, πανεπιστημιακού δάσκαλου και αρθρογράφου στο Βήμα της Κυριακής, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2009, στην στήλη του “Απολίτιστα Μονοτονικά”, με τίτλο “Παιδεία και Εκπαίδευση”.

Καθηγητές: Βατά τα θέματα

Βατό κρίνεται το θέμα της έκθεσης, με το οποίο σηκώθηκε σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη για την παιδεία και την εκπαίδευση, το οποίο είχε δημοσιευθεί προ δεκαετίας περίπου στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Οι εξεταζόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αν το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και την παιδευτική λειτουργία, ενώ πρότειναν τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού χαρακτήρα του σχολείου.

«Δόθηκε ένα διασκευασμένο άρθρο του Μαρωνίτη που πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα της σχέσης Παιδεία-Εκπαίδευση. Το κείμενο στο σύνολό του ήταν αρκετά βατό, με κάποιες, ωστόσο, αναφορές στην αρχαιότητα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν λίγο τους μαθητές στο κομμάτι κυρίως της περίληψης» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παναγιώτα Ντούλα, φιλόλογος στο κοινωνικό φροντιστήριο Αθηνών.

Ειδικά για το θέμα της έκθεσης, η Παναγιώτα Ντούλα σημειώνει πως «ήταν αρκετά εύκολο, δεδομένου ότι είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο και έχει δουλευτεί στη διάρκεια της χρονιάς αρκετά και για την ανάλυση και άλλων θεματικών ενοτήτων».

«Ισως για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης να ήταν πιο εύκολο, λόγω της ανάλυσης του Πλάτωνα σχετικά με την παιδεία, που διδάσκονται στα Αρχαία Κατεύθυνσης» συμπληρώνει, ενώ για τις υπόλοιπες παρατηρήσεις αναφέρει πως «ήταν αρκετα εύκολες, αναμενόμενες και αντιμετωπίσιμες από την πλειονότητα των μαθητών».

«Συνολικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βατό, όχι όμως πολύ εύκολο. Τα ζητούμενα ήταν ξεκάθαρα, χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες» καταλήγει.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (ο.π. ανθρωπιστικών σπουδών) και των Μαθηματικών (ο.π. θετικών σπουδών και ο.π. σπουδών οικονομίας και πληροφορικής).

 

Οι απαντήσεις:

 

Αναλυτικά τα θέματα που έπεσαν:

 

 

 

 

 

Την Πέμπτη άρχισαν οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, επίσης με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Oι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να εξεταστούν σε ένα κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ στο μάθημα των Νέων Ελληνικών κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε κείμενο του καθηγητή Πανεπιστημίου Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου.

Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις τους εδώ

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, συνολικά, θα είναι 104.040 οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ στις πανελλαδικές εξετάσεις 2018.

Το TheTOC, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια «Πουκαμισάς», θα παρουσιάζουν καθημερινά τα θέματα και τις απαντήσεις και εύχονται σε όλους τους υποψήφιους καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

Διαβάστε εδώ τις συμβουλές των Φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» προς τους υποψηφίους.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.