Mε τα πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ που αφήνει ο Κώστας Γαβρόγλου να πρωταγωνιστούν στη φετινή εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας, η εικόνα που διαμορφώνεται ως σήμερα φαίνεται ότι έχει λίγο απ’ όλα: Πτώση βάσεων αναμένεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, αλλά και σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι με πιθανή μικρή άνοδο στο 1ο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται, τέλος, στο 4ο της Οικονομίας και της Πληροφορικής.
Οι κινήσεις αυτές αφορούν βέβαια την πλειονότητα των τμημάτων και τα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά στρώματα, καθώς στις περιζήτητες σχολές της χώρας αναμένονται ελάχιστες διαφοροποιήσεις και ενδεχομένως μικρές πτώσεις σε σχέση με πέρυσι, επειδή εκεί ο ανταγωνισμός θα είναι και πάλι μεγάλος και οι θέσεις εισακτέων ίδιες με τις περσινές.
Ωστόσο θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα σε σχέση με την κίνηση των βάσεων στις ιατρικές σχολές, καθώς οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων χθες ολοκλήρωσα τον φετινό εξεταστικό μαραθώνιο με τη Βιολογία που είναι βασικό μάθημα στο πεδίο αυτό. Τα δύο άλλα μαθήματα που σχετίζονται με το πεδίο των Επιστημών Υγείας, η Φυσική και η Χημεία, ήταν φέτος δύσκολα και κατά τις επιστημονικές ενώσεις της χώρας και «παραπλανητικά», κάτι που δείχνει έως σήμερα να σπρώχνει τις βάσεις στις σχολές αυτές προς τα κάτω.
Για τα Επαγγελματικά Λύκεια, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 20 του μήνα. Ωστόσο, η φετινή περίοδος των πανελλαδικών διαγωνισμών ολοκληρώνεται με τα ειδικά μαθήματα στις 2 Ιουλίου.
Μηχανογραφικά
Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Φλωρόπουλος, επιστημονικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, το μεγάλο ερώτημα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας είναι αν θα εμπιστευτούν τελικά οι νέοι, ώστε να τα επιλέξουν στο Μηχανογραφικό τους, τα νέα πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ ή θα τα αγνοήσουν.
«Είναι πολύ πιθανό κάποιοι να επιλέξουν και τα νεοσύστατα πανεπιστήμια, ελπίζοντας ότι το πτυχίο που θα πάρουν τα παιδιά τους θα τους ανοίξει κάποιες πόρτες στη μελλοντική αγορά εργασίας. Επειδή όμως φέτος δόθηκαν περίπου και 4.000 περισσότερες θέσεις, αναμένουμε πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές» λέει ο Αντώνης Φλωρόπουλος.
Πάντως, όπως ήδη έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», είναι βέβαιο ότι φέτος θα δούμε πολλά πανεπιστήμια της περιφέρειας (πρώην ΤΕΙ) να υποδέχονται φοιτητές με βαθμολογίες ακόμα κοντά και στα 8.000 μόρια.
Οι υποψήφιοι φέτος είναι περίπου 120.000, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις είναι 78.335. Φέτος θα έχουμε 125 νέα τμήματα, ενώ την επόμενη χρονιά θα προστεθούν και άλλα 37 καινούργια.
Σε κάθε περίπτωση, με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας και τις αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων, οι προβλέψεις των βάσεων θα είναι πιο ασφαλείς για σημαντικό αριθμό σχολών. Σήμερα όμως ο Αντώνης Φλωρόπουλος αναφέρει στα «ΝΕΑ» μια πρώτη εκτίμηση στην κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής. Οπως τονίζει παρακάτω:
1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών
Παρότι τα θέματα στα Αρχαία δόθηκαν με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που εξετάζονταν τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε τους υποψηφίους. Τα άλλα μαθήματα ήταν του ίδιου βαθμού δυσκολίας με εκείνα που δόθηκαν το 2018 και δεν θα έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Νομικές, Σχολές Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας κ.λπ., δεν περιμένουμε χαμηλότερες βαθμολογίες από πέρυσι. Η Νομική Αθήνας είχε βάση 18.219 μόρια και η Νομική Κομοτηνής 17.465. Στο επίπεδο αυτό αναμένεται να είναι η βάση και φέτος. Δεν αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων αισθητά και οι σχολές που προστέθηκαν δεν είναι πολλές. Ετσι, στο πεδίο αυτό θα έχουμε πάλι μια από τα ίδια, δηλαδή βάσεις με πολύ μικρές αυξομειώσεις από την περασμένη χρονιά.
Σημειώνουμε ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο δεν υπήρχαν πολλά ΤΕΙ και συνεπώς δεν έχουμε σημαντικές αυξήσεις νεοεισερχόμενων φοιτητών που προκύπτουν από τη μετατροπή τους σε πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει στα άλλα πεδία. Υπάρχει όμως το σοβαρό πλεονέκτημα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που εισάγονται στα Παιδαγωγικά Τμήματα προέρχεται από το πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών γιατί κατά κανόνα εδώ έχουμε πολλές υψηλές βαθμολογίες, οι οποίες όμως δεν αρκούν για μια εισαγωγή σε νομικές ή άλλες υψηλόβαθμες σχολές του 1ου Πεδίου και τελικά καταλήγουν στα Παιδαγωγικά Τμήματα, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες προτιμήσεις τους.
2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών
Σε πτώση θα κινηθούν οι βάσεις στις περισσότερες θετικές σχολές γιατί οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες. Τα Μαθηματικά ήταν στα περσινά επίπεδα, ενώ τα θέματα της Φυσικής παρουσίασαν αρκετές δυσκολίες και απαιτούσαν πολύ χρόνο για να απαντηθούν. Στη Χημεία ήταν πολύ δυσκολότερα, όχι μόνο σε σύγκριση με τα θέματα του 2018, αλλά και με τα θέματα πολλών προηγούμενων εξετάσεων. Ο διαθέσιμος χρόνος φάνηκε λίγος, ήταν πολλά, χρειαζόταν κριτική σκέψη και δεν είχαν στοιχεία παπαγαλίας. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια και ασφαλώς η ζήτηση θα είναι αυξημένη. Τα νεοσύστατα πανεπιστήμια, πρώην ΤΕΙ της περιφέρειας θα δεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, που μπορεί σε κάποια να είναι κοντά και στα 8.000 μόρια. Τα Πολυτεχνεία, οι Σχολές Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας και οι Στρατιωτικές Σχολές εκτιμούμε ότι θα είναι κοντά στις περσινές βάσεις, με μικρές αποκλίσεις προς τα κάτω. Μια πτώση μέχρι 200 μόρια είναι πολύ πιθανή.
3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής
Το πεδίο αυτό στο οποίο ανήκουν οι Ιατρικές, οι Σχολές Βιολογίας και άλλες Σχολές Υγείας συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον μικρότερο αριθμό υποψηφίων και μια βαθμολογία κάτω από 17.000 μόρια δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την είσοδο σε κάποιες από τις σχολές που επιθυμούν οι εξεταζόμενοι. Το επίπεδο των υποψηφίων είναι πολύ υψηλό και σπάνια οι υποψήφιοι επηρεάζονται πολύ από τη δυσκολία των θεμάτων. Φέτος όμως τα δύσκολα και πολλά θέματα στη Φυσική και στη Χημεία θα προκαλέσουν κάποια πτώση στα μόρια εισαγωγής, όχι όμως πολύ μεγάλη. Υπενθυμίζουμε ότι η βάση πέρυσι στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης ήταν 18.450 μόρια και στην Ιατρική Αθήνας 19.029. Επισημαίνουμε ότι αν δούμε βαθμολογίες σε κάποια μαθήματα λίγο χαμηλότερες, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν επαρκούσε ο χρόνος και πολλά παιδιά απλά δεν πρόλαβαν να τελειώσουν. Απομένει για εξέταση το μάθημα της Βιολογίας, στο οποίο οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σήμερα και η συμβολή του στη διαμόρφωση των βάσεων θα είναι πολύ καθοριστική, γιατί έχει τον υψηλότερο συντελεστή βαθμολογίας στο πεδίο αυτό. Οποιαδήποτε πρόβλεψη χωρίς να έχει προηγηθεί η εξέταση των υποψηφίων στη Βιολογία είναι παρακινδυνευμένη. Με την προϋπόθεση ότι τα θέματα θα έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά, δεν αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις στις τελικές βαθμολογίες, ενώ η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα απαιτήσουν βαθμολογίες λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια. Οι Σχολές Βιολογίας αναμένεται να είναι κοντά στις 18.000, με μικρή πτώση που δεν θα ξεπερνάει τα 150 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος είναι οι υποψήφιοι των Οικονομικών Επιστημών, αφού εδώ υπάρχουν και οι περισσότερες σχολές. Τα περισσότερα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με τα πανεπιστήμια ανήκουν στο 4ο Πεδίο και η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των εισακτέων συναντάται εδώ. Τα θέματα που δόθηκαν δεν είναι δυσκολότερα από τα περσινά, με εξαίρεση τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις, κυρίως για τα παιδιά που στοχεύουν σε πολύ υψηλές βαθμολογίες. Τελικά, αν συνυπολογίσουμε όλους τους παράγοντες, η βάση στις περισσότερες σχολές θα χαμηλώσει. Στην περιφέρεια θα δούμε να εισάγονται και με βαθμολογίες ακόμα και κάτω από 10.000 μόρια, ενώ η βάση στις παραδοσιακές Οικονομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα είναι στα περσινά επίπεδα, με πτωτική πορεία 100-200 μόρια.
Υψηλότερη όμως αναμένεται η βάση στις Στρατιωτικές Σχολές, στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό (συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στο Μηχανογραφικό) που προσφέρουν βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα που είναι προσβάσιμα από όλα τα πεδία θα έχουν βάσεις λίγο υψηλότερες από τις περσινές γιατί επηρεάζονται πολύ από τις επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των Ανθρωπιστικών Επιστημών που έχουν καλύτερες βαθμολογίες. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν και οι Τουριστικές Σχολές που από φέτος όλες έγιναν πανεπιστήμια. Επειδή εδώ δημιουργήθηκαν νέα τμήματα και παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των θέσεων, αναμένουμε πτώση των βάσεων έως και 300 μόρια.
Η βάση στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, που για τους πρώτους ήταν 16.695 μόρια και για τους δεύτερους 18.123.
Μέτριες επιδόσεις σε πολλά μαθήματα
Οπως αναφέρουν τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα του υπουργείου Παιδείας, οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι µέτριες σε πολλά μαθήματα κυρίως στη Νεοελληνική Γλώσσα, στα Αρχαία, στα Μαθηµατικά, όπου συγκεντρώνονται πολλά γραπτά με χαμηλές βαθμολογίες στο κομμάτι της θεωρίας, αλλά οι ασκήσεις ήταν στο ίδιο περίπου επίπεδο με τις περυσινές, οπότε δεν αναμένεται σοβαρή διαφοροποίηση στο μάθημα σε σύγκριση με την περυσινή διαδικασία. Το ποσοστό των γραπτών που θα κινηθεί κάτω της βάσης όμως αναμένεται υψηλό για την κατεύθυνση Οικονοµίας και Πληροφορικής.
Στη Φυσική, που επηρεάζει το 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές επιστήμες, Πολυτεχνικά) οδηγεί σε αισθητή πτώση βάσεων στο πεδίο. Ωστόσο οι θέσεις εισακτέων στο πεδίο έχουν αυξηθεί σημαντικά, οπότε η εικόνα ισορροπεί.
Στα Αρχαία Ελληνικά τα θέµατα φέτος ήταν κατανοητά και αναµενόµενα. Ωστόσο οι άριστοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5-7% όπως κάθε χρόνο. Στη Νεοελληνική το θέμα του Νορµπέρτο Μπόµπιο, ιταλού φιλοσόφου, πολιτειολόγου για το «Μέλλον της ∆ηµοκρατίας» ήταν απαιτητικό και όπως προκύπτει από τα βαθμολογικά κέντρα τα άριστα γραπτά ήταν φέτος ελάχιστα. Η Χημεία επίσης φέτος ήταν απαιτητική και με πολλά ερωτήματα. Για θέματα με ασάφειες, χρονική ασφυξία, ακόμη και σε άριστους μαθητές, έκανε λόγο η Ενωση Ελλήνων Χημικών.
Φέτος χρειάστηκε όμως και βαθμολογική οδηγία που απέστειλε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στα βαθμολογικά κέντρα, ύστερα από ερωτήματα βαθμολογητών για τη βαθμολόγηση του ερωτήματος Α4 (β) στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, η οποία «εκνεύρισε» πολλούς μαθηματικούς που ζήτησαν να σταλεί εκ νέου οδηγία στην οποία να αναφέρεται ότι «οποιαδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση είναι αποδεκτή».