Τις ελλείψεις σε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και την «οδύσσεια» των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία, καταγράφει έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες κατ΄ έτος λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων» τονίζοντας ότι «χρειάζεται η αγορά 50 ακόμη Γραμμικών Επιταχυντών αξίας 100 εκατ. ευρώ για να σώζονται χιλιάδες καρκινοπαθείς και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους», ενώ αναρωτιέται «που είναι τα χρήματα των αντικαρκινικών εράνων;».
Επίσης, κάνει λόγο «για λίστα αναμονής τεσσάρων μηνών για ακτινοθεραπείες», για μηχανήματα που είναι για «απόσυρση» και για κενές οργανικές θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού που αγγίζουν το 35%.
Αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος. Από αυτούς, οι 35.000 ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία. «Ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την έναρξη της θεραπείας λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και της οικονομικής αδυναμίας προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα των καρκινοπαθών, συμβάλουν ώστε τελικά να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μόνο 22.000 κατ’ έτος».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στη χώρα μας αντιστοιχούν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στις χώρες της ΕΕ αντιστοιχούν έξι ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.
«Λειτουργούν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών που είναι για απόσυρση», ενώ «τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για την απόσυρση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κοβαλτίου ή καισίου» και «δεν διαθέτουν κεντρική μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων» σημειώνει η Ομοσπονδία.
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται και στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισημαίνοντας ότι «πέρασαν τρία χρόνια από την έγκριση για δωρεά 10 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία της χώρας, σύγχρονων, στοχευμένων, που προσφέρουν την εξελιγμένη θεραπεία IMRT» και «ακόμη δεν τα υποδέχθηκαν για να λειτουργήσουν», κατηγορώντας την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για «ανικανότητα».
Προσθέτει επίσης, ότι δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες αγοράς ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων με προγράμματα ΕΣΠΑ.
Υπογραμμίζει ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα, «χρυσές δουλειές κάνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία που διαθέτουν γραμμικούς επιταχυντές» ενώ οι καρκινοπαθείς «καλούνται να βάλουν από την τσέπη τους 4.000ευρώ».
Για την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, παραμονή της έναρξης της ΔΕΘ, η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και πορεία που θα περάσει από την πόλη και θα καταλήξει στο γραφείο του πρωθυπουργού.