Στο απόλυτο σκοτάδι εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Παρά τις υποσχέσεις ότι «καμία πρώτη κατοικία στο σφυρί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», το κουαρτέτο και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κάνουν σενάρια που αφήνουν εκτός προστασίας έναν στους δύο δανειολήπτες (το πιο ακραίο) ή έναν στους τρεις (το βασικό σενάριο), αντί για έναν στους πέντε στο οποίο επέμενε μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Παρέμβαση στο θέμα των πλειστηριασμών έκανε χθες και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αφενός μεν λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει μια κοινωνικά δίκαιη λύση, αλλά δίνοντας και κίνητρο στην κυβέρνηση να τελειώνει το ταχύτερο με την εκκρεμότητα στο θέμα αυτό, υποσχόμενος πως η Ελλάδα μπορεί «υπό προϋποθέσεις» να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για να μην κρατά πλέον ομπρέλα η χώρα, όταν στην Ευρώπη «βρέχει χρήμα» από την ΕΚΤ, θα πρέπει να κλείσει και η ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη για τους δανειολήπτες που χρωστούν και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.
Η εκκρεμότητα αυτή εμποδίζει να έρθουν στη χώρα όχι μόνον τα 2 δισ. ευρώ της δόσης, αλλά και τα 10 δισ. για τις τράπεζες. Και όσο αυτό συμβαίνει, τόσο πιο διστακτικοί είναι και οι ξένοι επενδυτές να βάλουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες που τα έχουν ανάγκη προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίησή τους.
Με βάση το βασικό πλέον σενάριο, το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 180.000 ευρώ (αν δεν τεθεί και χαμηλότερα ο πήχης), ενώ το οικογενειακό εισόδημα που συζητείται, δεν θα ξεπερνά τα 28.000-32.000 ευρώ τον χρόνο.