Search
Close this search box.
Search

Το γαλάζιο πάρτι στα Β.Π. και η στρατηγική Βούτση

Πριν 8 έτη
 
Kυβερνητικό vertigo
 
Σε κατάσταση vertigo φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση, προχωρώντας σε σπασμωδικές κινήσεις αλλά και σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μετά την απόφαση του ΣτΕ, που ξήλωσε στην ουσία τον νόμο Παππά, «εμβληματικό» νόμο για το Μαξίμου. Μετά τις πολλές παλινωδίες και οι οπισθοχωρήσεις, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας και επιχειρεί να βγει από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει με τακτικισμούς. «Να τελειώνουμε γρήγορα. Τα κάναμε μαντάρα» λέγεται ότι ειπώθηκε σε μια σύσκεψη και ακούγονταν…καντήλια στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
pappasΗ κόντρα Παππά- Βούτση
Πολλαπλά κερδισμένος είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με όσα έχουν συμβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφού θεωρείται ως ο «κυανόκρανος» που δίνει λύσεις και προσπαθεί να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα. Ο Ν. Βούτσης φέρεται ότι έχει κερδίσει και την εσωτερική κόντρα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που χρεώνεται ότι έχει γίνει έως σήμερα στο ζήτημα των αδειών.
 diaskepsi
Η στρατηγική Βούτση
Ο Ν. Βούτσης ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά «έκαψε» την υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ μετά την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων και προχώρησε σε νέο τακτικισμό με νέα αναμορφωμένη πρόταση. Ο Ν.  Βούτσης δεν έβαλε καν σε ψηφοφορία την πρόταση για τον Β. Πολύδωρα λέγοντας ότι το είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός το μεσημέρι στη συνάντησή τους αν τα κόμματα επέμεναν στην αρνητική τους στάση. Ο πρόεδρος της Βουλής έριξε στη συνέχεια στο τραπέζι τη νέα πρόταση για το ΕΣΡ με πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο, ενώ ως μέλος, για να συμπληρωθεί ο αριθμός μετά την απόσυρση του Βυρ. Πολύδωρα, πρότεινε τον Νίκο Κιάο, πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.  Τελικά η Ν.Δ. ψήφισε παρόν, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι «έβαλαν» φρένο στο Β. Μουλόπουλο για θέση αντιπροέδρου, με αποτέλεσμα ο Ν. Βούτσης να προτείνει τον Ν. Κιάο.
 voutsis_meimar 
Κολεγιά Βούτση-Μεϊμαράκη
Άριστες είναι οι σχέσεις όπως μαθαίνουμε του Ν. Βούτση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη που αν και επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός με τον τρόπο που κινήθηκε στο ζήτημα του Προέδρου του ΕΣΡ πιθανότατα ήθελε να «κάψει» τη συγκεκριμένη προσπάθεια συγκρότησής του, στήριξε τον Πρόεδρο της Βουλής. «Η κυβέρνηση δεν βοηθά το έργο του Ν. Βούτση που έχει δείξει τα εχέγγυα ότι μπορεί να τον εμπιστευτούν τα κόμματα είπε, κάνοντας ευτυχή τον Ν. Βούτση που όμως ως έμπειρος πολιτικός δεν θέλησε να εμφανιστεί σε απόσταση με το Μέγαρο Μαξίμου και «κάλυψε» τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δεν αισθάνθηκα θιγμένος καθώς η κορύφωση της σύγκρουσης είχε φτάσει στο ανώτατο επίπεδο».
 polydoras2
Ρόλος για Πολύδωρα
Το γεγονός ότι κάηκε η υποψηφιότητα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ δεν σημαίνει ότι ο παλαίμαχος πολιτικής της δεξιάς έχει τεθεί στο περιθώριο. Το αντίθετο όπως μαθαίνω, καθώς το τηλεφώνημα που του έκανε ο Αλ. Τσίπρας μόνο τυχαίο δεν ήταν. Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά του έδειξε πως τον εκτιμά και λέγεται ότι δεν αποκλείεται να του αναθέσει ρόλο σύντομα στο επίπεδο της αντιμετώπισης της διαφθοράς.
 polydoras1
Αξιοποίηση Ζώη
Επίσης, μαθαίνω ότι υπάρχει άριστη γνώμη για τον Χρήστο Ζώη, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. που έφυγε από το κόμμα επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά. Για τον Χρ. Ζώη έχει άριστη γνώμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και δεν αποκλείεται να συμμετάσχει ως εξωκοινοβουλευτικός στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό.
Spilios Livanos - ekthesi Mesologgi_1 
Το πάρτι των Β.Π.
Μεγάλη σύναξη (πάρτι) έγινε στο σπίτι του Σπήλιου Λιβανού, συμβούλου επιχειρηματικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κηφισιά. Εκεί βρέθηκαν ουκ ολίγα στελέχη της Ν.Δ. αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος με την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ενώ πέρασε και ο Σταύρος Παπασταύρου (κουμπάρος του Σπ. Λιβανού) που έχει άριστες σχέσεις και με τους δυο καθώς υπήρξαν συμμαθητές στο Κολέγιο Αθηνών.
 
koutromanosΟ Κουτρομάνος και ο Καλαμπόκας
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή από την ιστορία του Αθανάσιου Κουτρουμάνου στο δικαστικό σώμα μάλλον αγνοούσαν στην ηγεσία της Ν.Δ. Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Αθ. Κουτρουμάνο, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και έναν εκ των πιο έντιμων και άξιων δικαστικών λειτουργών. Ο Αθ. Κουτρουμάνος ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου στο Βόλο που δίκασε τον Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα στην Πάτρα τον Ιανουάριο του 1992, επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον πατέρα του νυν προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη!
 money 
Οι αμοιβές της διοίκησης του ΤΧΣ
Είναι πολλά τα λεφτά για τα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο ΦΕΚ. Οι συνολικές ετήσιες μικτές αποδοχές του νέου διευθύνοντος συμβούλου (ceo) ορίζονται σε 220 χιλ ευρώ ετησίως, του αναπληρωτή ceo σε 185 χιλ. και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής σε 155 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μικτές αποδοχές αυτές είναι σχετικά υψηλότερες από το επίπεδο των αμοιβών που είχε “περικόψει” ο πρώην  υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Παράλληλα, με την ίδια υπουργική απόφαση μειώνονται οι αποδοχές των μελών του Γενικού Συμβουλίου με τις ετήσιες μεικτές αποδοχές του προέδρου να διαμορφώνονται στις 120 χιλ. ευρώ και τα μέλη του να λαμβάνουν ετησίως το ποσό των 20 χιλ. ευρώ συν αποζημίωση 1000 ευρώ για κάθε συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν νόμιμα. Για τα μέλη εκείνα της Διοίκησης του Ταμείου που συμμετέχουν ως μέλη και στην Επιτροπή Ελέγχου του Ταμείου καταβάλλεται επιπλέον αμοιβή ποσού χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν νομίμως, με ανώτατο όριο το ποσό των πέντε (5.000) ευρώ.
 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.