Search
Close this search box.
Search

Πώς θα ξαναχτιστεί ο Κολοσσός της Ρόδου;

Πριν 9 έτη

Ο Κολοσσός της Ρόδου ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου μπορεί να ξαναχτιστεί αν τελεσφορήσουν τα σχέδια μίας ομάδας επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν το άγαλμα του Θεού Ήλιου το οποίο υψωνόταν στην είσοδο του λιμανιού του νησιού της Ρόδου τριακόσια χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού.

Με ύψος πάνω από 30 μέτρα ήταν ένα από τα υψηλότερα αγάλματα του αρχαίου κόσμου αλλά καταστράφηκε μαζί με άλλα πέντε άλλα θαύματα όπως ο Φάρος της Αλεξανδρείας, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας και το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία και μόνο την πυραμίδα της Γκίζα να εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Η ιδέα για το ξαναχτίσιμο του Κολοσσού ανακινήθηκε για πρώτη φορά το 2000, αλλά κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα καθώς θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και πιθανότατα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ μετά την ολοκλήρωσή του, κάτι που θα είναι ευπρόσδεκτο δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας.

Η ομάδα των επιστημόνων έχει καταθέσει λεπτομερή πρόταση για την ανακατασκευή του Κολοσσού. Επίσης θέλουν να δημιουργήσουν βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο μαζί με ένα μικρό φάρο. Έχουν κάνει ήδη και έρευνα μάρκετινγκ για τα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Ακόμη λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο σεισμών και ισχυρών ανέμων, κάλυψης της επιφάνειας του αγάλματος με φωτοβολταϊκά που θα του προσφέρουν 100% αυτονομία με το Θεό Ήλιο να τροφοδοτείται αποκλειστικά από τον Ήλιο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας:

«Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι φιλόδοξος: να ξαναχτιστεί ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, αν και σύμφωνα με τα πρότυπα του 21ου αιώνα. Αυτό δεν θα είναι μόνο το υψηλότερο γλυπτό που κατασκευάστηκε ποτέ, αλλά και ένα τεράστιο μουσείο 150 μέτρων το οποίο θα φιλοξενήσει χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα εγκαταλειμμένα κάτω από στρώματα σκόνης σε διάφορες αποθήκες του νησιού.

Ο στόχος της μελέτης δεν είναι να προτείνει ένα αντίγραφο της αρχαίας κατασκευής, ύψους 40 μέτρα, χάλκινο, αλλά να επαναλάβει ακριβώς την ίδια συγκίνηση και ρίγος που κατακτούσε τους επισκέπτες όταν τον αντίκριζαν για πρώτη φορά, παραπάνω από 2.200 χρόνια πριν, επισκέπτες συνηθισμένοι σε κατασκευές 5 έως και 10 μέτρα ύψους.
Είναι σαφές ότι, σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε κτήρια 400, 500 έως 800 μέτρων ύψους, για να αναδημιουργηθούν αυτά τα συναισθήματα το έργο θα πρέπει να είναι μοναδικό στο είδος του.

Μία κατασκευή 150 μέτρων προορισμένη να λειτουργεί ως μουσείο, πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, αλλά πάνω απ’ όλα να επανακτήσει το ρόλο του Κολοσσού της Ρόδου ως φάρος. ‘Ενα σημείο αναφοράς για τα πλοία το βράδυ, με φως που θα εκπέμπεται πάνω από 56 χιλιόμετρα μακριά στην ανοικτή θάλασσα έως τα παράλια της Τουρκίας.

Στη μελέτη προτείνεται μια κατασκευή που εκμεταλλεύεται τις τελευταίες τεχνολογίες, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων συστημάτων κατά των σεισμικών δονήσεων και ανέμων, χαρίζοντας ταυτόχρονα σταθερότητα και ευελιξία. Η εξωτερική επιφάνεια του “δέρματος” θα καλύπτεται με ειδικά φύλλα φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία θα προσφέρουν έως και 100% αυτονομία, ο Θεός του ήλιου που “ζει” αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια.

Η δημιουργία των ανοιχτών εσωτερικών χώρων με την εξάλειψη των «συνηθισμένων» ορόφων προσφέρει μια οπτική ελευθερία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον τεράστιο χώρο και τον κεντρικό μηχανισμό της κατασκευής. Αυτές οι αρχιτεκτονικές επιλογές βοηθούν την κυκλοφορία του αέρα μειώνοντας δραματικά την κατανάλωση ενέργειας.

Το σχήμα της βάσης του κτηρίου, από τα πόδια μέχρι την μέση του κορμού, είναι ένας τρίποδας, η πιο σταθερή μορφή, πάνω από το οποίο υψώνεται η κεντρική στήλη των άνω ορόφων. Η μελέτη προτείνει μία κατασκευή μοναδική στο είδος της όσον αφορά την ανταπόκριση στις σεισμικές δονήσεις και τους ισχυρούς ανέμους με την ανώτερη κατασκευή να αρθρώνεται στην κορυφή του τριπόδου, έχοντας ταυτόχρονα το κέντρο βάρους χαμηλότερα, επιτρέποντας το δυναμικό έλεγχο στις ισχυρές δονήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν σε αυτή η περιοχή».

Στην ομάδα μετέχουν οι κ.κ. Άρης Α. Πάλλας, αρχιτέκτονας με ειδικότητα στην αρχαιολογία, Ρόδο, Ελλάδα, Enrique Fernanzes, πολιτικός μηχανικός, από την Ισπανία, Ombretta Iannone, αρχιτέκτονας με ειδικότητα στην αρχαιολογία, από την Ιταλία, Matilda Palla, Οικονομολόγος από την Ισπανία, Erald Dupi
πολιτικός μηχανικός από το Ηνωμένο Βασίλειο και Χρήστος Γιαννάς, αρχαιολόγος από τη Ρόδο.

Η κατασκευή του Κολοσσού αποτελεί όνειρο και διακαή πόθο όλων των ευαισθητοποιημένων Ροδίων και μη, από την ημέρα καταστροφής του μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Ροδιακή εφημερίδα dimokratiki.gr. Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση θα έβλεπαν ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου να παίρνει “σάρκα και οστά”, αποκαθιστώντας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νησιού και της Ελλάδας, για το οποίο όλοι είναι υπερήφανοι. Η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος θα δώσει ένα τέλος σε αυτά τα απανωτά «χτυπήματα» και θα ενισχύσει όχι μόνο την οικονομία του νησιού, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας, για να γίνει τελικά ένα παράδειγμα ελπίδας για όλες τις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από την κρίση».

Δείτε στα βίντεο πώς θα ξαναχτιστεί ο Κολοσσός της Ρόδου:

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.