Search
Close this search box.
Search

Σήμερα οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Μετά τις βίλες αρχίζουν τα δράματα για τους πολίτες με “κόκκινα” δάνεια

Πριν 7 έτη

Με ακίνητα “επώνυμων οφειλετών” ξεκινούν, χωρίς άλλη πλέον αναβολή, σήμερα 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Πρόκειται για πλειστηριασμούς ακινήτων “στρατηγικών κακοπληρωτών” με οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι αφενός δίνουν στην κυβέρνηση το ιδεολογικό “άλλοθι” να εφαρμόσει μια μνημονιακή δέσμευση την οποία είχε “πολεμήσει” σταθερά από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Και, αφετέρου, δίνουν στις τράπεζες τα εχέγγυα για ταχύτερη πρόοδο στη μείωση των “κόκκινων” δανείων, χωρίς, όπως λένε, να έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία, κάτι το οποίο είναι αβέβαιο.

Μετά την αναστολή της αποχής με ψήφους 158 υπέρ, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου παίρνει θέση μπροστά από τα κομπιούτερ και όχι μόνο. Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί θα γίνουν μέσω φυσικού τρόπου στα Ειρηνοδικεία ενώ οι 18 πρώτοι θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τα γραφεία των συμβολαιογράφων.

Ιδεολογικό άλλοθι της κυβέρνησης 

Οι πλειστηριασμοί των λέγόμενων “επώνυμων στρατηγικών κακοπληρωτών” αίρουν τον ιδεολογικό μανδύα της “αριστερής” κυβέρνησης. Δηλαδή το Μαξίμου προσπαθεί να πείσει ότι τα “τα βάζει” με τους πλούσιους και ισχυρούς. Μπορεί σήμερα να βγαίνουν στο σφυρί βίλες, όμως σύντομα ακολουθούν και μικρότερης αξίας κατοικίες.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και οι “απειλές” τραπεζικών στελεχών προς “κόκκινους” δανειολήπτες “ελάτε να ρυθμίσετε (σσ. για μικρό χρονικο διάστημα) τώρα και για αργότερα θα δούμε τι θα γίνει”, χωρίς να δίνεται οριστική ή μόνιμη λύση στο πρόβλημα των πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν αφού τα εισοδήματά τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν μειωθεί δραματικά ή έχουν μηδενιστεί.

To πρώτο σπίτι είναι μια μεζονέτα της Κηφισιάς

Οι δέκα πρώτοι πλειστηριασμοί αφορούν δύο οφειλέτες και την ίδια επισπεύδουσα τράπεζα. Στο ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνουν μια μεζονέτα 320 τ.μ. που βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών στην Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς τις 698.915 ευρώ, δύο θέσεις υπόγειου πάρκινγκ στον ίδιο χώρο με τιμή πρώτης προσφοράς 10.000 ευρώ η καθεμία και πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στα Βριλήσσια με τιμή πρώτης προσφοράς τις 9.500 ευρώ το καθένα και συνολική τιμή προσφοράς τα 47.500 ευρώ.

Οι πληροφορίες για τους πλειστηριασμούς σε ηλεκτρονική μορφή, είναι ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα γίνουν 45 – 50. Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, οπότε  στόχος είναι μέχρι και τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 ή και περισσότερους στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Σύντομα, πάντως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο λόγος δεν γίνεται για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νόμο Κατσέλη, αφού εκεί υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη του 2018 ώστε η κυβέρνηση να επιχειρήσει διαπραγμάτευση (αν και εκ προοιμίου η παράταση κρίνεται απίθανη).

Σήμερα 187 πλειστηριασμοί, άλλοι 147 στις 6 Δεκεμβρίου

Στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με σημερινή ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι 187 πλειστηριασμοί από διάφορους επισπεύδοντες, ενώ άλλοι 144 είναι εγγεγραμμένοι για τις 6 Δεκεμβρίου.  Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει πως το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο οφειλέτης θα έχει  τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού από τον υπολογιστή του όπως θα έκανε και στο Ειρηνοδικείο, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ο τόπος διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Ωστόσο πλέον, ο οφειλέτης θα πρέπει να εγγραφεί ως “παρατηρητής” στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και να πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ), αποκτώντας ελεγχόμενη πρόσβαση.

Ο νόμος για τους e-πλειστηριασμούς

Ο νόμος (4472/2017 με τον οποίο επήλθε σειρά τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και με το άρθρο 959 Α ορίζει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) προβλέπει ότι με το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά και Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας ότι επιθυμεί ο πλειστηριασμός να γίνει ηλεκτρονικά.

Έδρα του πλειστηριασμού που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο θα είναι το γραφείο του συμβολαιογράφου.

Με το νέο σύστημα, στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Τα στοιχεία των προς πλειστηριασμό ακινήτων (περιγραφή, φωτογραφίες, πιστοποιητικά, αποτίμηση) θα δημοσιεύονται σε δικτυακή πύλη, η οποία θα συνδέεται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί.

Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία  θα εγγράφονται στη δημοπρασία και θα υποβάλουν τις προσφορές τους. Κάθε φορά που θα υποβάλλεται μία προσφορά, το σύστημα θα αποστέλλει ειδοποίηση παραλαβής της.

Σημειώνεται ότι το σύστημα θα δημοσιεύει σε πραγματικό χρόνο την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, αλλά όχι στοιχεία για τον προσφέροντα. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός της καθορισμένης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει υποβολή προσφορών της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν διαφοροποιεί την προδικασία για τους πλειστηριασμούς σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει ήδη ο νόμος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.