Search
Close this search box.
Search

Βαρύ το πλήγμα για τη Λευκάδα – Θρήνος για τις δύο νεκρές γυναίκες – Τραυματίστηκαν και παιδιά από το σεισμό (εικόνες & video- συνεχής ενημέρωση)

Πριν 9 έτη

ai nikitas3Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έγινε αισθητή στις 09:10 το πρωί της Τρίτης στην Δυτική Ελλάδα. dragano-seismos20_newΔύο γυναίκες έχασαν τη ζωή της, ενώ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ανάμεσά τους και δύο αγοράκια.dragano-seismos13_new

dragano-seismos19_new

Μία 64χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε μετά το σεισμό 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα. Η άτυχη γυναίκα έμενε στον Άγιο Πέτρο και έχασε τη ζωή της όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Λίγο αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας Διονύσης Χαλικιάς, επιβεβαίωσε και δεύτερη νεκρή στο χωριό Αθάνι, που καταπλακώθηκε μέσα στο σπίτι της.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφεριάρχη Λευκάδας, Θεόδωρο Χαλικιά, τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.  Εξάλλου, λόγω των βραχοπτώσεων, σοβαρές είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού, νοτιοδυτικά της Λευκάδας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στα ορεινά χωριά ενώ έχουν «κοπεί» και πολλοί παραλιακοί δρόμοι.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες λειτουργούν κανονικά, ενώ αύριο στο νησί τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Δείτε τις φωτογραφίες από το γκρεμισμένο σπίτι

lefkada1

lefkada2

lefkada3

Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού καιΠροστασίας (ΟΑΣΠ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ευθύμιο Λέκκα, για την εκτίμηση των ζημιών καθώς και η ΕΜΑΚ Πάτρας.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.


nosokomeio_eismos

dragano-seismos18_new

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο.  Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104.9 FM» και αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο κ. Πααζάχος επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα “Λευκάδας – Κεφαλλονιάς”, στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Άγιος Πέτρος. «Ήταν επιφανειακός σεισμός, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και με μέγεθος που φαίνεται να είναι της τάξης του 6,1/ 6 ήταν η πρώτη εκτίμηση ή λίγο μεγαλύτερος, ίσως είναι και λίγο μεγαλύτερος προς το τέλος, όταν γίνουν οριστικές εκτιμήσεις» τόνισε.

Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες.
seismos

Στο νοσοκομείο οι τραυματίες
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομισθεί μέχρι στιγμής 4 ελαφρά τραυματίες μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών απο τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική. Το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί. seismos_lefkada

Zημιές σε  μάντρα στην Καρυά (φωτογραφία mylefkada.gr)

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

seismos_xartis

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Οι φωτογραφίες είναι από το mylefkada.gr

Σοβαρές ζημιές και στην Ιθάκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται και η Ιθάκη, καθώς ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού».

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα»  πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Την ίδια ώρα κλιμάκιο της πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.

Όπως σημείωσε «αυτή την ώρα μεταβαίνουν στη Λευκάδα και ο διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Ιωάννης Φωστιέρης, άνδρες της 5ης και της 6ης  ΕΜΑΚ, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, ενώ μεταφέρεται ειδικό όχημα με διασωστικό εξοπλισμό, ειδικών χρήσεων με ρυθμιζόμενα μεταλλικά υποστυλώματα, μηχανήματα κοπής πετρωμάτων, βαρούλκο ανέλκυσης φορτίων, αναπνευστικές συσκευές, γαιόφωνα και κάμερες εντοπισμού εγκλωβισμένων».

«Είμαστε σε ετοιμότητα» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργακόπουλος

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.