Search
Close this search box.
Search

Απόλυτη συμφωνία στην συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν για κοινή στρατηγική Ελλάδας – Γαλλίας (εικόνες & video)

Πριν 4 έτη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε απόλυτη συμφωνία στη στρατηγική Ελλάδας – Γαλλίας καθώς και στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Βασικό θέμα συζήτησης και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και τα εξοπλιστικά. Επ’ αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κορσική, διαμήνυσε νωρίτερα σήμερα στην Άγκυρα ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδος (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, είπε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο Γάλλος πρόεδρος, οικοδεσπότης της MED7, είπε ότι η Ελλάδα επλήγη με πολύ σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό και αποκάλυψε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στη χώρα μας μετά την πυρκαγιά στη Μόρια.

“Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση” με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούν να “υποβάλλουμε μια πρόταση (…) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς”.

“Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα” σημαίνει ότι “πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών”, τόνισε ο Μακρόν.

Οργή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Με βαρείς χαρακτηρισμούς ξεπερνώντας τα όρια απάντησε η Άγκυρα στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για το το ζήτημα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατηγορεί τον Μακρόν για ανικανότητα, απελπισία, εθνικισμό και διάφορα άλλα. «Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν έκανε μια αλαζονική δήλωση, προσπαθώντας να δώσει μαθήματα εκ του άνωθεν, με τα παλιά αποικιακά αντανακλαστικά του. Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις του Μακρόν είναι μια εκδήλωση της δικής του ανικανότητας και απελπισίας. Οι μέρες που αλώνιζαν σε όλο τον κόσμο έχουν τελειώσει. Καταρρίψαμε όλα τα απαίσια σχέδιά τους στην εξωτερική πολιτική και με αυτόν τον εσωτερικό πόνο καθημερινά εξαπολύει θρασύτατες επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, και του προέδρου μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν εναπόκειται στον Μακρόν να καθορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία οποιασδήποτε χώρας στη Μεσόγειο ή σε οποιασδήποτε άλλης περιοχή. Αντί η Γαλλία να κάνει τον δικηγόρο της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ( Κυπριακη Δημοκρατία), που λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα και παίρνουν την ΕΕ όμηρο τους για τα στενά τους συμφέροντα, θα πρέπει να λάβει θέση υπέρ της συμφιλίωσης και του διαλόγου» συνεχίζεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή είναι μια απαίτηση της ευρωπαϊκότητάς μας και της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, με την ατομική και εθνικιστική του στάση, προάγει την ένταση και θέτει σε κίνδυνο τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης και της ΕΕ» τονίζεται και καταλήγοντας αναφέρει ότι: «Η Γαλλία που δεν συνορεύει καν με την τη Ανατολική Μεσόγειο και ενεργεί και τώρα αποικιακή νοοτροπία. Είναι ασυνέπεια να κατηγορεί την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που είναι ανθρωπιστική και ειλικρινής για τη συνεργασία. Αφήνουμε στην κρίση του γαλλικού λαού την ανήμπορη κατάσταση που έχει περιέλθει ο Μακρόν, ο οποίος καθημερινά χάνει την υποστήριξη του λαού του».

Τι προσδοκά η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά προσδοκά σήμερα από την Κορσική συγκλίσεις όλων των ηγετών των μεσογειακών χωρών σε μια κοινή διακήρυξη – καταδίκη των τουρκικών κινήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προς ενίσχυση της σταθερής θέσης της “αποκλιμάκωσης ή κυρώσεις”.

Σημειώνεται εξάλλου ότι σε δύο εβδομάδες θα διεξαχθεί η ειδική Σύνοδος των “27” για τα ευρωτουρκικά στις Βρυξέλλες.

Στο φόντο της έντονης κινητικότητας διεθνώς έχει ωστόσο ειδικό βάρος και το περιθώριο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, δηλ. η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, όχι μόνο να καθορίσουν κοινή γραμμή στις εξελίξεις των ημερών με κατ’ ιδίαν συνομιλία, ενημερώνοντας στη συνέχεια από κοινού τους υπόλοιπους ξένους ηγέτες, αλλά και να επισφραγίσουν την κοινή βούληση στενής αμυντικής συνεργασίας και στρατιωτικής συνδρομής, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Σήμερα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε επίπεδο κορυφής οι πιο κρίσιμες λεπτομέρειες, στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για “μια καλά μελετημένη και στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία” όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές: η οριστικοποίηση της “λίστας” των εξοπλιστικών και η ακριβής διατύπωση για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, αναφέρει το δημοσίευμα. Στην κορυφή των συζητήσεων βρίσκονται τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Rafale της γαλλικής εταιρείας Dassault ενώ στη “λίστα” φαίνεται να βρίσκονται και υπερσύγχρονες φρεγάτες Fremm, επισημαίνεται.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δήμαρχο

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο μετά την άφιξή του στην Κορσική ήταν με τον δήμαρχο της κοινότητας Cargθse, Franηois Garidacci και τις ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες, ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargθse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Cargθse με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990. Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Cargθse από το 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη σύγχρονη ελληνική κληρονομιά στην Κορσική, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών ανάμεσα στην κοινότητα Cargθse και την Ελλάδα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.