Search
Close this search box.
Search

Σε χαράδρα της Κινάρου τα συντρίμμια του ελικοπτέρου – Ταυτοποιήθηκαν οι δύο σoροί – Αναζητείται ο τρίτος αξιωματικός

Πριν 8 έτη

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η τραγωδία με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη τα ξημερώματα στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο εκ των ανδρών του πληρώματος και να αγνοείται ακόμα ένας.

Λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τις σορούς του συγκυβερνήτη Κωνσταντίνου Πανανά και του ναυτίλου, Ελευθέριου Ευαγγέλου.
Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Το ελικόπτερο εκτελούσε χαμηλή πτήση όψεως ψάχνοντας σύμφωνα με το Σενάριο της Τακτικής Άσκησης Αστραπή 2/16 που εκτελείτο στην Περιοχή για “αγκιστρωμένους Τούρκους Καταδρομείς”. Πιθανόν να βρήκε μπροστά του τον βράχο της Βραχονησίδας και δεν μπόρεσε να πάρει ύψος και στουκάρησε στο βραχο της νήσου Κίναρος.

Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε σε απόκρημνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων.  Κατά πληροφορίες οι δύο νεκροί, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, εντοπίστηκαν πάνω στην Κίναρο σε σχετικά μεγάλη ακτίνα από το σημείο όπου βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου ΠΝ-28.

Οι επικοινωνίες με το ελικόπτερο και το ίχνος του AB-212 χάθηκαν από τα ραντάρ της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κινάρου.

Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα στις 07:01 το πρωί βρέθηκαν τμήματα του ελικοπτέρου σε απόκρημνη περιοχή της Κινάρου. Ηταν το ουραίο τμήμα του Agusta Bell. Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το ελικόπτερο προσέκρουσε στην κορυφή του λόφου ύψους 295 μέτρων, το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε βίαια και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα.

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη, η μια από τις δύο κατοίκους της Κινάρου, της νησίδας στην οποία γράφτηκε η τραγωδία με το ελικόπτερο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού συγκλονίζει με την περιγραφή της για όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης. «Με πήραν στις 3.30 από το Πεντάγωνο και μου είπαν για το ελικόπτερο. Αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω στις χαράδρες που ξέρω. Και σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια» λέει στo protothema.gr η κυρία Κατσοτούρχη. «Έχω σοκαριστει μου ραγισε η καρδιά όταν είδα τα συντρίμμια. Παρακαλούσα το Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελικόπτερο. Δυστυχώς λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια είμαι σε κατάσταση σοκ» δηλώνει συντετριμμένη η μοναδική σήμερα κάτοικος του νησιού, καθώς ο γιος της απουσίαζε από την Κίναρο.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.