Στα ανοιχτά του Ναυπλίου βρέθηκε την Πέμπτη η θαλαμηγός «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση.
Πρόκειται για μια θρυλική θαλαμηγό, από το κατάστρωμα και τους πολυτελείς χώρους της οποίας έχουν περάσει ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ουίστον Τσώρτσιλ, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φράνκ Σινάτρα, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι.
Τη θαλαμηγό, μήκους 99 μέτρων, είχε αγοράσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης αντί 4 εκατ. δολαρίων το 1954.
Με τον θάνατό του το 1975, η ιδιοκτησία του γιοτ πέρασε στην κόρη του Χριστίνα, η οποία το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός.
Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά. Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζον Πολ Παπανικολάου.
Επανέφερε το αρχικό όνομα «Christina O», ενώ ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, με το κόστος των εργασιών να ξεπερνά τα 50 εκατ. δολάρια.
Από τον θάνατο του Τζον Πολ Παπανικολάου το 2010, η θαλαμηγός ναυλώνεται για κρουαζιέρες.
Μια ιστορική αναδρομή για τη θαλαμηγό – σύμβολο του Ωνάση
Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση. Επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας και το όμικρον «Ο» και ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Χριστίνα Ο» ήταν διαθέσιμη για ναύλωση έναντι περίπου 450.000 ευρώ την εβδομάδα.
Διαθέτει έχει μία προεδρική σουίτα, 18 καμπίνες επιβατών καθώς και πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που συνδέονται μεταξύ τους με μία κεντρική σπειροειδή σκάλα. Τα πρυμναίο κύριο κατάστρωμα διαθέτει πισίνα με έναν ψηφιδωτό Μινώταυρο στο δάπεδο της, το οποίο ανυψώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού για να σχηματίσει μία πίστα χορού.
Το κατάστρωμα περιπάτου διαθέτει ελικοδρόμιο. Στο μπαρ «του Άρη», τα σκαμπό είναι φτιαγμένα από μαλακό λεπτό δέρμα Ρυγχοφάλαινας. Επιπλέον, η θαλαμηγός περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αθλητικό κέντρο, παιδότοπο, κέντρο ομορφιάς, γυμναστήριο, τζακούζι και χώρο για μασάζ.
Το μήκος της «Christina O» φτάνει τα 99 μέτρα, ενώ έχει πλάτος 11 μέτρων και εκτόπισμα 2.250 τόνων. Δεν κατασκευάστηκε για σκάφος αναψυχής. Αντιθέτως, ήταν ένα…πολεμικό πλοίο. Επρόκειτο για μία υπό απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα καναδικής κατασκευής που μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απόβαση στην Νορμανδία πουλιόταν για παλιοσίδερα (σκραπ).
Ο Ωνάσης την αγόρασε ως σκραπ στην εξευτελιστική τιμή των 34.000 δολαρίων, κράτησε μόνο το σκαρί και επένδυσε πάνω του τέσσερα εκατομμύρια δολάρια – ποσό ιλιγγιώδες για τα μέσα της δεκαετίας του ’50, μετατρέποντάς την σε υπερπολυτελές γιοτ. Το σκάφος έχει τεθεί υπό πώληση μέσω του Edmiston ένα πρακτορείο ειδικό στα θέματα των θαλαμηγών.