Search
Close this search box.
Search

Στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα «13η σύνταξη» και μείωση ΦΠΑ – Τι θα γίνει με τον καφέ

Πριν 6 έτη

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη λεγόμενη 13η σύνταξη και για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης. Η τροπολογία εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ειδικότερα, η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη «ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Με την τροπολογία χορηγείται στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, δέκατη τρίτη (13η) σύνταξη. Την ανωτέρω σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της, καθώς και όσων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της σύνταξης αυτής είναι και οι οριζόμενοι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:
α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.
β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.
γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.
δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.
Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Η «13η σύνταξη» είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Τα ανωτέρω ποσοστά είναι δυνατόν με κοινή υπουργική απόφαση να αυξάνονται, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της σύνταξης και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Παράλληλα, κατατέθηκε και η τροπολογία που περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, καθώς και την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Στη συγκεκριμένη τροπολογία καταγράφονται αναλυτικά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στις οποίες θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής.

Τι θα γίνει με τον καφέ 

ετά τις έντονες αντιδράσεις για την εξαίρεση των ροφημάτων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βελτίωση θα γίνει προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων, να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα.

Μάλιστα, η σχετική νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι στην τροπολογία με τις μειώσεις του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από 20 Μαΐου, αναφέρεται ρητά ότι από τη μείωση εξαιρούνται η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων, όπως ο καφές.

Για τις στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά της εστίασης, την οποία ουσιαστικά διχάζει η ρύθμιση αυτή, προειδοποιούν εδώ και ημέρες οι επαγγελματίες του κλάδου, ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να διορθώσει το λάθος.

Είναι η πρώτη φορά που προωθείται ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση το οποίο «διχάζει» την αγορά εστίασης – υπηρεσίες καφέ και τροφίμων.

Η μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή (13%) του καφέ ως προϊόν-τρόφιμο και η εξαίρεσή του όταν πρόκειται για ρόφημα θα αναπτύξει διαφορετικές ταχύτητες στις επιχειρήσεις, τονίζουν επιχειρηματίες.

Όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου η εξαίρεση των ροφημάτων οδηγεί πάνω από 40.000 επιχειρήσεις εστίασης εκτός της ρύθμισης για μείωση του ΦΠΑ στο 13%.

«Είναι θετικό το μέτρο, αλλά κουτσό» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εκπροσωπώντας και την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων).

Προειδοποιεί δε ότι με το 50% σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης εκτός ρύθμισης, εξανεμίζονται οι προσδοκίες για οφέλη σε έναν κλάδο που έχασε σχεδόν το 30% του τζίρου του εν μέσω κρίσης (από το 2010).

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.