Search
Close this search box.
Search

“Σούπα” το συμβούλιο των αρχηγών – Θα γίνει μόνο …καταγραφή απόψεων (upd)

Πριν 10 έτη

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 12 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη σύσκεψη.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Λίγο αργότερα, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας, τονίζοντας πως το ουσιαστικό είναι ότι, η Σύσκεψη θα γίνει. “Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν”, κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη. Ο κ. Πλακιωτάκης λίγο μετά σε δήλωσή του εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα με αφορμή το αίτημά του για διεξαγωγή σύσκεψης, δείχνοντας ότι η ΝΔ σκληραίνει τη στάση της μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις ότι η ηγεσία «ρίχνει νερό στο μύλο» του Τσίπρα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, όπου και είχαν έντονο διάλογο σχετικά με το ασφαλιστικό, στο οποίο η κ. Γεννηματά δήλωσε πως δε θα συμμετάσχει.

Στην επικοινωνία του με κ. Τσίπρας, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης θύμισε στον πρωθυπουργό τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι μετά την αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος για να λάβει την απάντηση: «Ολοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας. Τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης».

Ο κ. Τσίπρας ακολούθως επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΄Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος όπως δήλωσε πως θα δώσει το παρόν.

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το ΚΚΕ, όπως ήδη είχαμε αναφέρει από εχτές, απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γ.γ. του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η έλλειψη εμπιστοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει τη στάση τους επί της προτάσεως του τελευταίου να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό και το ασφαλιστικό.

Προ των άκρως επιφυλακτικών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, από νωρίς χθες το απόγευμα διακινήθηκαν «αρμοδίως» πληροφορίες που εμφάνιζαν την τρόικα και τους εκπροσώπους της να υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού απαιτεί τη σύμπραξη και τη συγκατάθεση των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως…

Αργά το βράδυ, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως διέψευσε τα μεταδιδόμενα, υποστήριξε ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και διέβλεψε «μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο τη σύγκληση του Συμβουλίου».

«Το ασφαλιστικό είναι ζήτημα της τρέχουσας κυβερνητικής διαχείρισης» απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δίχως να αίρουν τις επιφυλάξεις τους διαμηνύουν ότι δεν θα αρνηθούν μια συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για εθνικό ζήτημα μείζονος σημασίας.

Παράλληλα, στη Ν.Δ. η πρωτοβουλία Τσίπρα αντιμετωπίζεται σε συνδυασμό με την εσωκομματική κατάσταση και την απουσία ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που επιτείνει την καχυποψία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της, ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη μεθόδευση, έναν ακόμη τακτικισμό του Μεγάρου Μαξίμου. Ενώ δεν λείπουν και οι υπαινιγμοί αλλά και οι δημόσιες επικρίσεις για «ανάμιξη στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση», με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος -επιστρέφει σήμερα από επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία- δέχθηκε χθες το πρωί τηλεφώνημα από τον ευρισκόμενο στο Ισραήλ πρωθυπουργό, ο οποίος του ζήτησε να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών «αμέσως μόλις επιστρέψει από τη Ρώμη». Δηλαδή το Σάββατο, καθώς την Κυριακή πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος συνέστησε στον κ. Τσίπρα να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους κι αν συμφωνούν τότε να συγκαλέσει τη σύσκεψη, καθώς το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν προβλέπεται θεσμικά και συνιστά μια εθιμική διαδικασία και μόνο για ζητήματα εξαιρετικού εθνικού ενδιαφέροντος.

Η νέα λίστα με τα προαπαιτούμενα μέσα στον Δεκέμβριο

Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων, η υλοποίηση της οποίας θα επιτρέψει την αποδέσμευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και θα επιβεβαιώσει την καλή συνεργασία κυβέρνησης και θεσμών, εν όψει της συζήτησης για την απομείωση του δημόσιου χρέους, συζητήθηκε στο περιθώριο του χθεσινού Euro Working Group.

Παρότι η δεύτερη λίστα των παρεμβάσεων είναι ένας ακόμη δύσκολος σκόπελος για την κυβέρνηση και μια νέα δοκιμασία, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, μιλώντας για ένα νέο «succes story» για την Ελλάδα.

Στο πακέτο, που είναι σε φάση οριστικοποίησης, ώστε κατόπιν να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί, περιλαμβάνονται μνημονιακές δεσμεύσεις όπως η συνολική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, τμήματα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (π.χ. λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, απελευθέρωση επαγγελμάτων που ακόμη είναι «κλειστά», μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κ.λπ.), η συγκρότηση και το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα του εργασιακού.

Ακόμη, η κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει σχέδιο παρεμβάσεων που θα επιταχύνει την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων μεγάλων έργων.

Ο κ. Μοσκοβισί ερωτώμενος χθες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (συντονισμός των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη), αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε κάποιες μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι κάποιες άλλες κρίσιμες πρέπει να γίνουν τώρα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. «Η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, υπάρχει ένα καλό πνεύμα και κλίμα, σημειώνεται πρόοδος, πιστεύουμε ότι έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά» είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας, αλλά όπως είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι και αν συνεχιστεί το ίδιο πνεύμα συνεργασίας, τότε θα έχουμε ένα succes story στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «ξέρουμε ότι θα υπάρξει ύφεση και φέτος και του χρόνου, όμως από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε ανάπτυξη, η οποία το 2017 θα είναι υψηλή στο 2,7%, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό πρέπει προηγουμένως να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», είπε.

Ερωτηθείς εάν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. «Η συνεργασία είναι υψηλής ποιότητας, ήδη εγκρίθηκε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και αποφασίστηκε η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» τόνισε, προσθέτοντας ότι απομένει το δεύτερο πακέτο και η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου, για την οποία οι θεσμοί θα πάνε σύντομα στην Ελλάδα. Συνέστησε λίγο υπομονή, επισημαίνοντας ότι εάν έχουμε το ίδιο πνεύμα συνεργασίας θα φτάσουμε σύντομα σε συμφωνία.

Πάντως, στην έδρα της Κομισιόν υπογράμμιζαν χθες ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σχετικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και μάλιστα επρόκειτο να ενημερωθεί και η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup που συνεδρίασε χθες και συνεχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι για να αποδεσμευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, δεν αρκεί να συμφωνηθεί ο κατάλογος, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή και να αρχίσει να υλοποιείται. Αλλωστε η διορία που έχει δοθεί για επίτευξη συμφωνίας είναι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι αποτελεί μέρος του μνημονίου και πως οι διαπραγματεύσεις για τη σύστασή του βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι σε θέση να πει κάτι περισσότερο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (συντονισμός των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη) αναφορά στην Ελλάδα έκανε και η επίτροπος Απασχόλησης Μαρία Τίσεν, η οποία υπογράμμισε ότι η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και αυτό το απέδωσε στην υψηλή ανεργία και στην έλλειψη κατάλληλου διχτυού ασφαλείας.

Οι δείκτες δείχνουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και για τον λόγο αυτό για πρώτη φορά με το νέο μνημόνιο μιλήσαμε για πρόγραμμα υποστήριξης, ώστε να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης και στον κοινωνικό τομέα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.