Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε την Τρίτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι διπλωματούχοι μηχανικοί κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «η εφαρμογή του παραβιάζει σωρεία διατάξεων και αρχών τόσο του Ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, «η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που εκφράσαμε επί 14 μήνες τώρα. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Το νέο ασφαλιστικό καταστρέφει ολόκληρο τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας. Οι πρωτοφανείς σε ύψος ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, δημεύουν το εισόδημα του καθενός μας. Δεν θα τους αφήσουμε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη ενάντια στην εφαρμογή αυτού του κατασταστροφικού νόμου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να κρίνει, εν ονόματι της δικαιοσύνης, αν η κυβέρνηση μπορεί να δημεύει τον κόπο των μηχανικών, των Ελλήνων επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του νέου νόμου με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας τελειώσουν».
Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, το Επιμελητήριο ως ΝΠΔΔ, εκπροσωπώντας το σύνολο των διπλωματούχων μηχανικών και του τεχνικού κόσμου της χώρας, κατέθεσε τρεις αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 για το νέο Ασφαλιστικό σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών που προβλέπονται.
Μάλιστα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με το ΤΕΕ προσφεύγουν ατομικά και τέσσερις διπλωματούχοι μηχανικοί που καλύπτουν όλο το εύρος και τις ενασχολήσεις των διπλωματούχων μηχανικών, με σημαντική παρουσία στα κοινά του επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, κοινή με το ΤΕΕ αίτηση ακυρώσεως κατέθεσαν στο ΣτΕ οι Αντώνης Πρωτονοτάριος (πάνω από 35 έτη ασφάλισης), ‘Αννα Μελανίτου (20-35 έτη ασφάλισης), Γιάννης Μαχίκας (5-20 έτη ασφάλισης) και Γιάννης Ξιφαράς (0-5 έτη ασφάλισης).
Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί στις αιτήσεις ακυρώσεως προς το ΣτΕ υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο παραβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος και ιδίως:
• την αρχή της ισότητας
• την ισότητα στα δημόσια βάρη
• το δικαίωμα στην επαγγελματική ελευθερία.
Ακόμη υποστηρίζεται ότι οι υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος που αναφέρονται:
• στην αρχή της νομιμότητας του φόρου,
• στην αρχή της ασφάλειας δικαίου,
• στην αρχή της βεβαιότητας και της προβλεψιμότητας του φόρου.
Ακόμη υποστηρίζεται ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου είναι αόριστες ως προς τον ακριβή τρόπο προσδιορισμού του ασφαλιστέου εισοδήματος. Επιπλέον οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται από την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης επιστημονικής αναλογιστικής μελέτης. Ακόμη στις αιτήσεις ακυρώσεως προς στο ΣτΕ υποστηρίζεται ότι το Υπουργείο με τις συγκεκριμένες αποφάσεις έχει προχωρήσει σε υπέρβαση της παρασχεθείσας εξουσιοδοτήσεως από το νόμο.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ και τους προσφεύγοντες διπλωματούχους μηχανικούς, οι υπουργικές αποφάσεις θίγουν:
• το δικαίωμα στην προστασία της ιδιοκτησίας
• την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων
• την αρχή της αναλογικότητας
• τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
Ακόμη το ΤΕΕ και οι διπλωματούχοι μηχανικοί υποστηρίζουν στην αίτηση ακυρώσεως ότι οι υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν, παράλληλα με τις διατάξεις του Συντάγματος και τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων αλλά και της προστασίας της ιδιοκτησίας.