Search
Close this search box.
Search

Συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία για τις προκλήσεις της Τουρκίας – Η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, oι έρευνες του «Πορθητή» και το Καστελόριζο

Πριν 6 έτη

Το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» («Πορθητής») ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμα και αύριο ερευνητική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου που δέσμευσε η Αγκυρα πριν από μερικές ημέρες με NAVTEX που έχει ισχύ ως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Θα πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και ουσιαστικά για τη μετατροπή μιας μεγάλης θαλάσσιας περιοχής, η οποία εμπλέκει την Κύπρο, την Τουρκία, αλλά επίσης την Ελλάδα και την Αίγυπτο, σε νέα «γκρίζα ζώνη».

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία παραδέχονται ότι η Αγκυρα δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα ακολουθήσει μια «βήμα προς βήμα» κλιμάκωση με την αποστολή και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, του επονομαζόμενου «Yavuz».

Κρίνεται δε ιδιαίτερα πιθανό η Τουρκία, η οποία διέρχεται περίοδο εσωτερικής και εξωτερικής έντασης, να προχωρήσει στη συνέχεια σε δοκιμή και των αντοχών της Αθήνας. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος του Καστελλορίζου είτε και με γεώτρηση στην ίδια περιοχή.

Οι απειλές των Τούρκων προς Λευκωσία και Αθήνα

Μετά τον Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος απείλησε ανοιχτά με «Αττίλα 2», λέγοντας πως «είναι καλό ο Αναστασιάδης (σ.σ Πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας) να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του», μήνυμα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο έστειλε και ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής διπλωματίας, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την γραμμή της Άγκυρας ότι δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά νησιά να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.

Με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο Τσαγατάι Έρτζιγες, προσθέτοντας πως πρόκειται για θεμελιώδες αρχή στο διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Έρτζιγες υποστηρίζει πως τα τελικά θαλάσσια όρια καθορίζονται μόνον μέσω συμφωνιών ή δικαστικών αποφάσεων, αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

«Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν», προσθέτει, ουσιαστικά δικαιολογώντας πλήρως την συμπεριφορά της Άγκυρας στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό ο τούρκος αξιωματούχος απορρίπτει την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Άγκυρα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις εάν επιμείνει στην γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών.

«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ», καταλήγει ο κ. Έρτζιγες.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.