Στην Αθήνα μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί ξεκινούν αύριο τις τεχνικές εργασίες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
H επιστροφή των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα συνιστά απόρροια της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους θεσμούς, για να στεφθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για:
- τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας
- το πακέτο επιπλέον μέτρων της περιόδου 2019 – 2020, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα.
Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, έχει σημάνει τον συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο που ετοιμάζει πυρετωδώς τις προτάσεις με τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα παρουσιάσει στους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων στους δανειστές προκειμένου στο διάστημα των επτά ημερών που θα μείνουν στην Αθήνα να μπορέσει να «γεφυρωθεί» το χάσμα που τους χωρίζει και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμφωνία.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 δημιουργεί περιθώριο έτσι ώστε τα μέτρα να είναι αρκετά κάτω από το 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) που ήταν η τελευταία εκτίμηση των θεσμών.
Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από Βερολίνο και Ουάσιγκτον δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά προοιωνίζοντας για ένα δύσκολο «μπρά – ντε -φερ». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ: «Δεν υπάρχει διαφωνία στο επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Υπεγράφη από όλους τους ηγέτες περιλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων, τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί είναι επαρκή για να πετύχει η Ελλάδα τον συγκεκριμένο στόχο το 2018. Είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να επιτύχει αυτό το πλεόνασμα. Αμφισβητούν το για πόσο πρέπει να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο».
Συμπλήρωσε επίσης ότι αυτό το ζήτημα είναι ανοικτό προς συζήτηση, διότι η συμφωνία λέει πως πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. «Δεν υπάρχει κανένας ορισμός για το τι σημαίνει μεσοπρόθεσμα, όμως έχουμε χρόνο για να το διαπραγματευτούμε», εξήγησε.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για γεφύρωση των διαφορών, ενώ υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», καθώς «αρκετά εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα μόνο επειδή υπέθεταν πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε αυτό».
Έκανε επίσης λόγο για διαφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ σε δύο σημεία:
- το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο αναφορικά με την ανάπτυξη. «Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι διότι έχουμε ενσωματώσει τις επιδόσεις του 2016, που ήταν καλύτερες του αναμενόμενου. Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση. Μακάρι να έχουμε δίκιο διότι αυτό θα διευκόλυνε την Ελλάδα», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
- το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν επιπλέον μέτρα αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους. «Αντίθετα, στην Ευρώπη εκτιμούμε ότι περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να ληφθούν, μόνο όμως όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, αν είναι απαραίτητο», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Εκτός από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά από τους δανειστές, για την προκαταβολική λήψη μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018, τίποτα άλλο δεν είναι δεδομένο. Σύμφωνα με την κοινή πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι δανειστές, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018.
Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτιμούν ότι πλέον, οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, προκειμένου η συμφωνία να «κλειδώσει» χωρίς απρόοπτα.
Σ’ αυτό συμβάλλει και η θετική βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δεδομένων και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία και Γαλλία.