Συστάσεις προς τους γονείς που ανησυχούν για τα εμβόλια των παιδιών τους, έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί κανονικά προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά και να μην προκληθούν επιπλέον προβλήματα υγείας, καθώς επίσης να μην επιβαρυνθεί ακολούθως το σύστημα υγείας.
Γι’ αυτό τον λόγο όλα τα παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει να κάνουν κανονικά τα εμβόλια που συνιστώνται για την ηλικία τους. Αντιθέτως, εκείνα που είναι άνω των 2 ετών, μπορούν να περιμένουν να κάνουν τις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το θέμα των εμβολιασμών απασχόλησε τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η οποία, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατέληξε στις εξής συστάσεις:
1) Να γίνει χωρίς καθυστέρηση ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας έως 2 ετών, σε συνεννόηση των γονέων με τον παιδίατρό τους.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυτό είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο για «τα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας», όπως τα εμβόλια:
-Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη
-Πολιομυελίτιδας
-Αιμοφίλου της ινφλουέντσας
-Πνευμονιοκόκκου
-Ερυθράς, παρωτίτιδας, ιλαράς (MMR)
-Μηνιγγίτιδας
2) Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται στο ιατρείο με ραντεβού. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα ώστε «η ανθρώπινη επαφή στην αίθουσα αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο».
3) Το παιδί πρέπει να συνοδεύεται μόνο από έναν γονέα στο ιατρείο όπου θα γίνει ο εμβολιασμός
4) Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει κατά προτίμηση με πολυδύναμα εμβόλια. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι επισκέψεις στον παιδίατρο.
5) Για τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, τα εμβόλια μπορούν να καθυστερήσουν. Μετά τα 2 έτη γίνονται οι επαναληπτικές (αναμνηστικές) δόσεις των εμβολίων. Αυτές πρέπει να προγραμματιστούν εκ νέου, καθώς θα γίνουν μετά το πέρας των μέτρων για τον κοροναϊό.