Search
Close this search box.
Search

Τζιχάτ Γιαϊτζί: Προκλητικός εναντίον της Ελλάδας ο αρχιτέκτονας της “Γαλάζιας Πατρίδας”: Θέλουμε υφαλοκρηπίδα και 152 νησιά!

Πριν 4 έτη

Οι θέσεις που εκφράζει ο απόστρατος τούρκος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί είναι σκληρές και προκλητικές. Ο πρώην αντιναύαρχος θεωρεί πως n τουρκική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται στο μισό Αιγαίο, υποστηρίζει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απόλυτα νόμιμο, ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία δικαίως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και διεκδικεί 152 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο!

Ο Γιαϊτζί είναι ο σχεδιαστής του τουρκολιβυκού μνημονίου και από τους εμπνευστές της Γαλάζιας Πατρίδας.

Ο Γιαϊτζί, μιλώντας στον ανταποκριτή της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, τόνισε πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι όπως η συμφωνία της διοικούσης της Νότιας Κύπρου (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) με την Αίγυπτο. “Έτσι και η συμφωνία με τη Λιβύη έχει την ίδια λογική και είναι και νόμιμη, διότι Τουρκία και Λιβύη, η μια χώρα είναι στην Ασία, Ανατολία η άλλη στην Αφρική και μιλάμε για δύο ηπειρωτικές χώρες.

Στη συμφωνία αυτή, λέει ο “σκληρός” τούρκος απόστρατος “η Τουρκία δεν συμπεριφέρθηκε με μαξιμαλιστικό τρόπο και τράβηξε μια γραμμή που δεν αγγίζει τη Ρόδο, την Κάσο, την Κάρπαθο και την Κρήτη”.

Στις ενστάσεις του δημοσιογράφου πως μαξιμαλιστικές είναι οι θέσεις της Τουρκίας και πως τα νησιά έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, ο τούρκος αντιναύαρχος προκλητικά τον πηγαίνει στους χάρτες, τους γνωστούς χάρτες της ανιστόρητης “Γαλάζιας Πατρίδας” και δείχνει το Καστελόριζο επιμένοντας πως “δεν έχετε δικαίωμα να λέτε πως εδώ είναι η υφαλοκρηπίδα μου, να τραβάτε γραμμή και να λέτε πως δεν μπορείτε να έχετε συμφωνία με τη Λιβύη. Ενα νησί δεν μπορεί να εμποδίσει την επαφή με μια άλλη ηπειρωτική χώρα”.

Μάλιστα επιμένει και αναφέρει προκλητικά ότι η Ελλάδα “λέει πως υπολογίζει υφαλοκρηπίδα για την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελόριζο όπως μια ηπειρωτική περιοχή. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό!”

Στην αναφορά του Μανώλη Κωστίδη ότι Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες οι οποίες εξουδετερώνουν τη συμφωνία της Τουρκίας και Λιβύης…

Ο τούρκος απαντάει με σκληρό και παραληρηματικό ύφος: “Δεν μπορείς να πεις πως η Σάμος έχει υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει η Τουρκία. Αυτά είναι νησιά που βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Ρόδος πού βρίσκεται; Στην ελληνικό υφαλοκρηπίδα;

Επίσης αναφέρει ότι στην Ανατολικό Μεσόγειο δεν έχει κάτι να συζητήσει η Τουρκία με την Ελλάδα. “Η Τουρκία στη Μεσόγειο έχει ακτογραμμή 2.280 χιλιομέτρων”.

Στο ερώτημα για τον στόχο του προκλητικού χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας, ο Γιαϊτζί υποστηρίζει πως τον σχεδίασε το 2017 – 2018.

“Αυτά τα νησιά ανατολικά βρίσκονται στην τουρκικό υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυριαρχία των νησιών των οποίων έχουν κατονομαστεί, όταν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα (σ.σ γκρίζες ζώνες). To θέμα είναι οι περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Έξω από τα χωρικό ύδατα. Έχουν γίνει δεκάδες διερευνητικές επαφές και ίσως ξαναγίνουν”.

Για τον χάρτη υποστηρίζει ότι είναι νόμιμος και πως σε αυτόν έχει παρουσιάσει ο Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας μιλάει για 462.000 τετρ. χιλιόμετρα “Γαλάζιας Πατρίδας” όπως και ο υπουργός Εξωτερικών.

“Με τον χάρτη αυτό o τουρκικός λαός αντιλήφθηκε την αξία των θαλασσών του”.

Για το θέμα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, για τα 152 νησιά , νησίδες και βραχονησίδες λέει: “Αυτά δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Εμείς δεν διεκδικούμε τα νησιά, απλά λέμε πως αυτά τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Ελάτε να το συζητήσουμε. Να δούμε ποια σας ανήκουν. Απλά τονίζω πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει μαξιμαλιστικός θέσεις.

Μάλιστα ο Γιαϊτζί βρίσκει την ευκαιρία να προσθέσει και ένα άλλο ζήτημα: “Για εμάς υπάρχει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Αυτά να συζητηθούν ως ένα πακέτο.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος καλεί τον τούρκο απόστρατο, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Κύπρο, να τραβήξει μια γραμμή η οποία θα είναι δίκαιη και σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο…

Δείχνοντας τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” τονίζει πως αυτό είναι το δίκαιο. “Αυτός o χάρτης, τα μπλε σημεία, δεν σημαίνει πως διεκδικούμε τα νησιά, Απλά έχουν χωρικά ύδατα και ανήκουν στην Ελλάδα, Το μπλε δείχνει την υφαλοκρηπίδα μας…”

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.