-->
26.04.2024

Τι απαντά η Κομισιόν στις ΗΠΑ για το πρόστιμο στην Apple

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Κομισιόν στην Apple για φορολογικές υποχρεώσεις προς την κυβέρνηση της Ιρλανδίας έδωσε η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

 

Απαντώντας στα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ σχετικά με την καταβολή των φόρων, η Βεστάγκερ, , είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες:

 

Όχι δεν την δέχομαι. Πρόκειται για μια απόφαση που βασίζεται στα γεγονότα της υπόθεσης.

 

Η ίδια πρόσθεσε πως οι υπολογισμοί για τους φόρους που οφείλει η Apple στην Ιρλανδία βασίζονται σε στοιχεία που δόθηκαν από την ίδια την Apple και σε γεγονότα τα οποία παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια ακροάσεων για φορολογικές υποθέσεις της Apple στις ΗΠΑ.

 

Η Βεστάγκερ δήλωσε πως θα συναντηθεί τον Σεπτέμβριο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν περαιτέρω τη φορολογική υπόθεση της Apple.

Τι είχε αναφέρει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Apple

Ως «πολιτικές μπούρδες» χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της Κομισιόν για τους αναδρομικούς φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ, που επέβαλε στην Apple, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Τιμ Κουκ.

Η Apple  θα συνεργαστεί στενά με την ιρλανδική κυβέρνηση προκειμένου να εφεσίβαλουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως δήλωσε ο ισχυρός άντρας της εταιρείας σε συνέντευξή του στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent σημειώνοντας ότι η απόφαση της Κομισιόν δεν στηρίζεται σε κανένα νόμο ή γεγονότα.

«Νομίζω ότι θα συνεργαστούμε πολύ στενά, καθώς έχουμε τα ίδια κίνητρα. Κανείς δεν έχει κάνει κάτι κακό και πρέπει να σταθούμε μαζί», είπε ο κ. Κουκ, υποστηρίζοντας δε ότι η Ιρλανδία γίνεται στόχος κι ότι αυτό είναι «απαράδεκτο».

Η Κομισιόν κατηγορεί την Apple ότι από το 1991 απολάμβανε προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Ιρλανδία, με κορύφωση το 2014, όταν τα κέρδη από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη φορολογήθηκαν με συντελεστή 0,005% – ήτοι 50 ευρώ φόρο για κάθε εκατομμύριο κερδών.

Ωστόσο, ο κ. Κουκ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις των Βρυξελλών «απόλυτες πολιτικές μπούρδες», αντιτείνοντας μάλιστα ότι το επίμαχο έτος η Apple πλήρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στην ιρλανδική Εφορία, ποσό που την κάνει τον μεγαλύτερο φορολογούμενου του ιρλανδικού Δημοσίου για το 2014.

«Απλά διάλεξαν ένα νούμερο από δεν ξέρω κι εγώ πού», είπε ο επικεφαλής της Apple.

Ο κ. Κουκ συμφώνησε με τον βαρύ ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι ο αναδρομικός λογαριασμός των 13 δισεκ. ευρώ συνιστά προσπάθεια των Βρυξελλών να αποσπάσει φόρους που οφείλονται στην Εφορία των ΗΠΑ.



Διαβάστε επίσης