Search
Close this search box.
Search

Τι θα βρουν μέσα; Αρχαιολόγοι έτοιμοι να ανοίξουν μια τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγο στην Αλεξάνδρεια – Μπορεί να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;

Πριν 6 έτη

Κοντά σε μια σπουδαία ανακάλυψη είναι οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο; Μπορεί να έχει εντοπιστεί ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη του Μεγάλου Αλεξάνδου; Αυτό θα το μάθουμε σύντομα αφού οι αρχαιολόγοι ανοίξουν μια τεράστια σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Οι αρχαιολόγοι της Αιγύπτου θα ανοίξουν τη σαρκοφάγο εμβαδού 10 τετραγωνικών μέτρων. Το φέρετρο έχει ύψος 6,5 μ, ενώ στον τάφο βρέθηκε και μια προτομή από αλάβαστρο της οποίας όμως τα χαρακτηριστικά έχουν ου διαβρωθεί.

Οι Αιγυπτολόγοι ανέφεραν ότι ο τάφος ανήκει σε ευγενή σε αντίθεση με έναν βασιλιά, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσαν κάποια μέρα να ανακαλυφθούν σε κάποιο σημεία της σύγχρονης πόλης, η οποία χτίστηκε στον αρχαίο οικισμό που ίδρυσε ο θρυλικό Έλληνας ηγέτης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Αιγυπτιακού υπουργείου Πολιτισμού, η σαρκοφάγος έχει σφραγιστεί για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Ένα μικρό στρώμα σκόνης χωρίζει το καπάκι και το σώμα που υπάρχει μέσα στο φέρετρο.


Τα ερωτηματικά σχετικά με την ταυτότητα του ατόμου συνεχίζονται λόγω της φθαρμένης προτομής και της απουσίας τυχόν γραπτών επιγραφών στη σαρκοφάγο. Οι επιστήμονες λένε ότι ανήκε σε έναν πλούσιο ή ευγενή άνθρωπο που έζησε μεταξύ του 323 π.Χ. και του 3ου αιώνα. Αυτή ήταν η εποχή που η Ρώμη κατέλαβε την Αίγυπτο, μετά το θάνατο της Κλεοπάτρας.

Ο Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουσα είπε ότι «πρέπει να ανήκει σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο, είναι μια σαρκοφάγος από γρανίτη». «Για να φέρει κάποιος γρανίτη από το Ασουάν (περίπου 1.000 χλμ. νότια) σημαίνει ότι θα έπρεπε να ήταν πλούσιος». Αλλά ο τάφος λέγεται ότι είναι «πολύ μικρός» για έναν βασιλιά όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς έχουν βρεθεί και μεγαλύτεροι και ανήκαν σε Ρωμαίους ευγενείς.

Ο Δρ. Μοσταφά Οαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων εξηγεί ότι ο τάφος περιέχει μια μαύρη σαρκοφάγο γρανίτη που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη που ανακαλύφθηκε στην Αλεξάνδρεια. Έχει ύψος 185 cm, μήκος 265 cm και πλάτος 165 cm.

Η αμερικανίδα συγγραφέας Catherynne Valente αστειευόμενη έγραψε στο Twitter: «Παιδιά, μην το ανοίξετε. Απλά μην το κάνετε. Αφήστε το ήσυχο…».

Η δυναστεία των Πτολεμαίων 

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μεγάλος στρατηλάτης κατέκτησε την Αίγυπτο το 332 π.Χ. Μετά το θάνατό του, ο Πτολεμαίος, ένας από τους στρατηγούς του Αλέξανδρου κυβέρνηση το βασίλειο της Αιγύπτου. Δημιούργησε ένα ισχυρό κράτος στην Αίγυπτο και έκανε την Αλεξάνδρεια πρωτεύουσα και ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα του κόσμου.

Οι πτολεμαίοι ενθάρρυναν τους Έλληνες να εγκατασταθούν στο βασίλειό τους και σχημάτισαν την ελίτ στην αιγυπτιακή κοινωνία. Οι πτολεμαίοι έγιναν αποδεκτοί ως κυβερνήτες από τους αιγύπτιους. Ενώ η δυναστεία διατήρησε την ταυτότητα της ως Έλληνες, υιοθέτησαν πολλές από τις πολιτιστικές πρακτικές της Αιγύπτου. Η δυναστεία κυβέρνησε από το 323 π.Χ. μέχρι το 30 π.Χ. μέχρι το θάνατο της θρυλικής βασίλισσας Κλεοπάτρας. Η κληρονομιά της δυναστείας τους ήταν η υιοθέτηση της ελληνικής κουλτούρας στην Αίγυπτο μέχρι τη μουσουλμανική εισβολή στον 7ο αιώνα μ.Χ.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.