Στην Τουρκία βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα έχει συζητήσεις τόσο με τον Τόυρκο Πρόεδρο Ερτογάν, όσο και με του Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του, τόνισε πως στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από την τουρκική πλευρά, να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης εισροής μεταναστών από την τουρκική επικράτεια.
Συγκεκριμένα:
- Να ενισχυθούν τα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία
- Να γίνεται μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο απευθείας στις χώρες της Ευρώπης για να αποφεύγεται το ταξίδι στο Αιγαίο και να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια η πιστοποίηση αυτών των προσφύγων
- Να περιοριστούν οι ροές από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα, κάνοντας τον έλεγχο στην Τουρκία
Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως: «Θα ήταν παραλογισμός να σκεφτεί κανείς ότι γυρίζοντας από την Τουρκία θα πανηγυρίζουμε μια νίκη», προσέθεσε, επισημαίνοντας πως αυτό που χαρακτηρίζει την στάση του Τούρκου ηγέτη είναι η απολυταρχία.
Όσον αφορά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι και τη δράση των τζιχαντιστών ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν δύο λύσεις: είτε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, είτε να οδηγηθούμε σε ένα ακροδεξιό παραλήρημα, τονίζοντας πως: «εμείς επιλέγουμε το πρώτο».
Με άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα, “Σαμπάχ”, ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει την επίσκεψή του στην Τουρκία ως ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση.
Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως το ταξίδι του στην Τουρκία θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία τους και πάνω στο θέμα του προσφυγικού.
«Χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και ένα τέλος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, σημειώνει τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες».