Search
Close this search box.
Search

Τουρκία: Τo 1,5% του Στρατού συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος – Πάνω από 15.000 οι συλλήψεις

Πριν 9 έτη

Το 1,5% των υπηρετούντων στον τουρκικό στρατό συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τον ακριβή αριθμό των στρατιωτικών που πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος καθώς και των μέσων που χρησιμοποίησαν.

Υπο κράτηση βρίσκονται περισσότεροι απο 15.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες.

Συνολικά, 8.113 άτομα συνελήφθησαν και περιμένουν τη δίκη τους, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% συνολικά των υπηρετούντων στον τουρκικό στρατό.

Να σημειωθεί ότι, από την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές, περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν για τον αποτυχημένο στόχο 35 μαχητικά αεροσκάφη, 37 ελικόπτερα, 246 τανκς και 3 πολεμικά πλοία.

Νέο νομοσχέδιο για αλλαγές στο στράτευμα

Επίσης, νέο νομοσχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αναδιαμόρφωση του στρατού, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αύριο. Το υπουργείο Υγείας θα έχει τον έλεγχο του στρατιωτικού νοσοκομείου GATA, που λέγεται ότι βρίσκεται στα χέρια Γκιουλενικών, θα κλείσουν τα στρατιωτικά λύκεια, οι μαθητές των οποίων θα μεταφερθούν στα κρατικά σχολεία, ο έλεγχος των στρατιωτικών σχολών θα περιέλθει στο υπουργείο Παιδείας, οι σπουδαστές τους θα απολυθούν, ενώ απόφοιτοι των κρατικών λυκείων θα μπορούν να εισάγονται σε αυτές.

Αύριο θα συνεδριάσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ. Η απόφαση για τις νέες κατατάξεις στο στρατό θα ληφθεί εντός της ημέρας και θα υποβληθεί για έγκριση στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

 

Έκδοση του Γκιουλέν ζητεί και η τουρκική αντιπολίτευση

Την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τονίζοντας ότι ο Γκιουλέν θα πρέπει να δικασθεί από την ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη και να του δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει τους ισχυρισμούς ότι δεν εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

 

Σε ποιες συνταγματικές αλλαγές συμφωνούν και σε ποιες διαφωνούν τα κόμματα

Όπως φάνηκε από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων πριν από δύο ημέρες, φαίνεται να υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία των 3 πολιτικών κομμάτων – AKP, CHP, MHP – να προχωρήσουν σε ορισμένες συνταγματικές αλλαγές, αναφορικά με 10 – 15 διατάξεις. Το φιλοκουρδικό ενδεχομένως να συμμετάσχει, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμη.

Οι αλλαγές, στις οποίες φέρεται να συμφώνησαν τα 3 κόμματα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον Τούρκο πρόεδρο, άπτονται του χώρου της δικαιοσύνης. Δηλαδή αλλαγές στη δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων, και στον τρόπο εκλογής των μελών των ανώτατων δικαστικών ιδρυμάτων.

Το προεδρικό σύστημα δεν αναμένεται να τεθεί στην ημερήσια διάταξη, ενώ η θανατική ποινή συνιστά κόκκινη γραμμή για την αντιπολίτευση. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να υποκύψουν στα “αιτήματα του δρόμου”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, και η επαναφορά της θανατικής ποινής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπουλέντ Τεζτζάν.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.

Ο Τάιλερ Ρόμπινσον που συνελήφθη 33 ώρες μετά το έγκλημα, είναι ο δολοφόνος του Τσάρλι Κερκ Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον από τη Γιούτα είναι ο δολοφόνος του 32χρονου συντηρητικού ακτιβιστή και συμμάχου του Τραμπ, Τσάρλι Κερκ. Σύμφωνα με τις Αρχές, έδρασε πιθανότατα μόνος του. – Σε ένα από τα πυρομαχικά του έγραφε Bella Ciao, ενώ σε άλλο έγραφε «γειά σου φασίστα! Πιάσε!» – Συνελήφθη 33 ώρες μετά τη δολοφονία του Κερκ. – Έδρασε – εκτός απροόπτου – μόνος του. – Σε οικογενειακό δείπνο, πριν τη δολοφονία ο 22χρονος είχε μιλήσει αρνητικά για τον Κερκ. Είπε ότι ήταν γεμάτος μίσος και διέδιδε μίσος. – Ο Ρόμπινσον έφτασε στο πανεπιστήμιο τέσσερις ώρες πριν από τη δολοφονία του Κερκ – Οι Αρχές ευχαρίστησαν την οικογένεια του δράστη «που έκαναν το σωστό» – Για σημείο καμπής στην αμερικανική ιστορία μίλησε ο κυβερνήτης της Γιούτα : «Μένει να δούμε το είδος της» – Πριν τη δολοφονία ο Ρόμπινσον άλλαξε ρούχα στην ταράτσα. Μετά φόρεσε ξανά τα αρχικά.