Του Αχιλλέα Κέλλα: «FUEGO»…για να φύγουν!"/>
-->
17.04.2024

Του Αχιλλέα Κέλλα:
«FUEGO»…για να φύγουν!

Δεν ξέρω αν η καθημερινότητα στη χώρα μας επιτρέπει σε κάποιον να έχει ελπίδες για το μέλλον της, το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου πάντως είναι απογοητευτικό. Εδώ και πολύ καιρό δεν ακούγεται καμιά κουβέντα για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου – ούτε στη Βουλή, ούτε στην τηλεόραση, ούτε στον Τύπο αναφέρεται κανείς στην ανεργία που δεν πέφτει, στο μεταναστευτικό όπου χάνεται πάλι ο έλεγχος, στη γενικευμένη αβεβαιότητα που πνίγει τη γενιά μου.

Απεναντίας, περισσεύουν τα κοσμικογραφήματα για την επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους της Αγγλίας, λες και ζούμε στον προηγούμενο αιώνα. Α, και οι βαρύγδουπες αναλύσεις για το δικαίωμα στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, όταν η υιοθεσία από ετερόφυλα ζευγάρια είναι ακόμη διαδικασία απίστευτα επίπονη και σχεδόν εγκληματικά χρονοβόρα. Η κυβέρνηση βάζει στην καθημερινή ατζέντα θέματα που ενισχύουν το …<< προοδευτικό >> της πρόσημο και διαμορφώνει ένα πλαίσιο στο οποίο ο διάλογος επικεντρώνεται σε ζητήματα που ιντριγκάρουν μεν, αλλά δεν αφορούν την πλατιά μάζα. Ως τακτικισμός κρίνεται εξαιρετικός, αφού ο αποπροσανατολισμός επιτυγχάνεται, όμως αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό πολιτικού, αλλά μάλλον ικανού πολιτικάντη…

Είναι επομένως φυσικό μέσα σ’αυτό το κλίμα να έχουν περάσει σε τελευταία μοίρα οι επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας – όμως αυτή είναι μια είδηση που άπτεται της πραγματικής πολιτικής. Και σίγουρα μια αισιόδοξη είδηση, καθώς στις εκλογές αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων 25 χιλιάδες είναι καινούργια μέλη του κόμματος. Πρωταγωνιστές του ανοίγματος οι νέοι, καθώς μεγάλο μέρος των εγγεγραμμένων είναι κάτω των 40 ετών. Είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζει το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής και η Νέα Δημοκρατία, μέσω της αυτό-οργάνωσης από τα χαμηλότερα στρώματα του κομματικού οργανογράμματος μετεξελίσσεται στην πράξη σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα. Κι όλα αυτά, παρά το σχετικά υψηλό αντίτιμο συμμετοχής που είχαν εκφραστεί φόβοι ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στη σημερινή ζοφερή οικονομική συγκυρία…

Το μήνυμα είναι σαφές: ο κόσμος βάζει κυριολεκτικά τα λεφτά του στη ΝΔ και επενδύει στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την προσδοκία να βρίσκεται σύντομα στο τιμόνι της χώρας και να τα αλλάξει όλα. Μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες γίνεται πράξη το αίτημα για ανανέωση, σε πρόσωπα και οργανωτικές δομές. Ιδίως όλοι όσοι συμμετέχουν πρώτη φορά, ανεξαρτήτως ηλικίας και υπόβαθρου, θα συμβάλλουν με τις εμπειρίες τους και τις ιδέες τους στις δομικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να δοθεί μια φρέσκια πνοή στην παράταξη που μπαίνει στην τελική ευθεία για να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου. Ευθύνη όλων των συμμετεχόντων είναι και μετά τις εκλογές, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων με παραταξιακή συνείδηση και ενωτικό πνεύμα, ώστε η αλλαγή που συντελείται στη Νέα Δημοκρατία να εμπεδωθεί από το σύνολο της κοινωνίας.

Όσο κι αν η κυβέρνηση λειτουργεί σαν καθεστώς, προκλητικά αδιαφορώντας για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα σε ό,τι αφορά τις μνημονιακές υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε, νομοτελειακά έρχεται η ώρα των εκλογών. Μέσα στους επόμενους 17 μήνες θα υπάρξουν διαδοχικές κάλπες για Ευρωεκλογές και Αυτοδιοίκηση, ενώ οι εθνικές εκλογές μπορεί να βρίσκονται επί θύραις. Όσο και να θέλουν να το καθυστερήσουν, όσο και να εθελοτυφλούν, δεν μπορούν να τυφλώσουν την κοινωνία που αναζητά προοπτική. Μοιραία έρχεται η ώρα της κάθαρσης, η ώρα του Κυριάκου. Αυτή την Κυριακή, ένα μεγάλο πλήθος ενεργών πολιτών, ανάβει τη …fuego ( φωτιά ! ) που θα οδηγήσει στην ανατροπή!

 

ο Αχιλλέας Κέλλας είναι Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας.



Διαβάστε επίσης