Search
Close this search box.
Search

Του Γιώργου Ευθυμίου
31 Μαρτίου 2017: Η μέρα που η Άρτα κινδυνεύει να κρυφτεί τελείως πίσω από το βουνό

Πριν 8 έτη

Η συγκεκριμένη ανάρτηση-δημόσια τοποθέτηση γίνεται με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για το Ξενία της Άρτας, για την οποία, όντας παρών στη διαδικασία, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
-Καταρχήν, η συνεδρίαση του ΚΑΣ ως διαδικασία είναι ανοικτή και σύμφωνα με το νόμο μπορεί, οποιοσδήποτε πολίτης η φορέας να παραβρεθεί και να τοποθετηθεί σε αυτή. Αυτό ως απάντηση προς τους επικριτές, είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς, που ρωτούν με ποια ιδιότητα παρέστησαν, όσοι βρέθηκαν εκεί. Θα μπορούσαν να παραστούν και οι ίδιοι, όπως και όποιος άλλος Αρτινός πολίτης ή φορέας το επιθυμούσε.
Επί της ουσίας τώρα, δύο πράγματα:
-Πρώτον, ο δήμαρχος Άρτας, κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, έκανε μια πλήρη παρουσίαση με προβολή σε προτζέκτορα, κατέθεσε ένα πλήρη φάκελο, μέσα στον οποίο ήταν και η μελέτη για το διαγωνισμό του Ξενία ως ξενοδοχείου. Επίσης απάντησε εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα σε όλες τις ερωτήσεις των μελών του ΚΑΣ.

-Δεύτερον και σημαντικότερο: σε προηγούμενη ανάρτησή μου, μία ώρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, έγραψα «δώσαμε μια αξιοπρεπή μάχη». Και χρησιμοποίησα τον επιθετικό προσδιορισμό «αξιοπρεπή» γιατί μόλις βγήκαμε γνωρίζαμε ήδη ότι επρόκειτο για μια χαμένη μάχη από τα αποδυτήρια. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή, τα μέλη του ΚΑΣ ήταν επιθετικά προς την πλευρά μας, με τις τοποθετήσεις τους τις περισσότερες φορές να φθάνουν τα όρια της ειρωνείας.
Ενδεικτικά αναφέρω, ότι μόλις τελείωσε την παρουσίασή του ο δήμαρχος, πήρε πρώτος το λόγο το μέλος του ΚΑΣ, κ. Αθανασούλης, ο οποίος μας δήλωσε Αγρινιώτης που μικρός επισκεπτόταν το Ξενία ως ξενοδοχείο και το χαιρόταν τότε, όμως όπως μας είπε, όταν κτίστηκε, η ελληνική πολιτεία είχε άλλη πολιτική και τότε δεν ήξερε τι έκανε. Επίσης υποστήριξε σε προκλητικό ύφος, πως επειδή το άρθρο 24 του Συντάγματος δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Πολιτισμού να αποφασίζει για τις αρχαιότητες, το ΚΑΣ είναι αυτό που γνωρίζει το συμφέρον του Αρτινού λαού και όχι ο ίδιος ο Αρτινός λαός, που αποφάσισε μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου να λειτουργήσει ξανά το Ξενία ως ξενοδοχείο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος, αν και δεχόταν συνεχείς και ερειστικές επιθέσεις, απαντούσε ψύχραιμα, επαναλαμβάνοντας πως οι Αρτινοί πολίτες θέλουν το ΚΑΣ στο πλευρό τους και όχι απέναντί τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΚΑΣ, που ρωτούσαν το δήμαρχο, γιατί δεν σκέφτεται να κάνει ξενοδοχεία τα άλλα μικρά κτίρια που παρουσίασε ως εναλλακτικές λύσεις για τη στέγαση πολιτιστικών χώρων ή γιατί δεν το κάνει σχολείο, όπως είπε μία από τις κυρίες της Επιτροπής.
Στις επανειλημμένες ερωτήσεις μας, ποια χρήση προτείνει το ΚΑΣ για το Ξενία, φυσικά δεν απάντησαν ποτέ, σε σημείο που να φθάσαμε να αναρωτηθούμε, αν η επιθυμία τους είναι να γκρεμιστεί. Επίσης τους παραθέσαμε το παράδειγμα του Ξενία Ναυπλίου, το οποίο όχι μόνο λειτουργεί σε ανάλογο χώρο, αλλά έχει δοθεί άδεια ακόμη για να σκαφθεί μέσα στον ιστορικό βράχο ασανσέρ που οδηγεί από το επίπεδο της θάλασσας, πάνω. Επίσης όλα όσα αναφέρω έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης, καθώς οι τοποθετήσεις γίνονταν σε μικρόφωνο.
Εν συντομία και για να αποφύγω εκ των υστέρων απαντήσεις θα αναφέρω μόνο τρεις από τους δεκάδες λόγους που στηρίζω την απόφαση να λειτουργήσει ξανά το Ξενία ως ξενοδοχείο:
α) η Άρτα δεν έχει τον αριθμό κλινών που απαιτείται για να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό, γεγονός που θα επέτρεπε την αξιοποίηση των βυζαντινών μνημείων της πόλης. Όποιος έχει αμφιβολία, να ρωτήσει οποιοδήποτε τουριστικό πράκτορα, αν θα έστελνε πελάτες του στην Άρτα να μείνουν, προκειμένου να επισκεφθούν τα μνημεία της περιοχής.
β) η λειτουργία του Ξενία ως ξενοδοχείου, θα «άνοιγε» πραγματικά το Κάστρο της πόλης στον κόσμο, καθώς θα λειτουργούσε ως στολίδι στο συγκεκριμένο χώρο και ο ιδιοκτήτης θα φρόντιζε και τον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο θα χαίρονταν όλοι οι πολίτες.
γ) ο Δήμος Αρταίων, όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν να συντηρήσει μόνος του ένα χώρο, όπως το Ξενία. Αν γίνει Ξενοδοχείο και το κτίριο συντηρείται και ο χώρος είναι ζωντανός και ο Δήμος έχει έσοδα, ενώ δημιουργούνται και θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος ως γενική τοποθέτηση έχω να πω το εξής: εξελίξεις όπως αυτή, αλλά και άλλες όπως το ότι τα καταστήματα στην Άρτα είναι τα Σάββατα του καλοκαιριού κλειστά ή «δεν επιτρέπονται» οι λευκές νύχτες, η παράταση ωραρίου στις γιορτινές μέρες κλπ, όχι μόνο δεν προσελκύουν, αλλά διώχνουν Αρτινούς και τουρίστες από την Άρτα. Υπό τα δεδομένα αυτά το Μάρτιο του 2017 που θα δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος και η πόλη θα απέχει από την Αθήνα 3 ώρες και από τα Γιάννενα 25 λεπτά, υπάρχει ο κίνδυνος η Άρτα να κρυφτεί τελείως πίσω από το βουνό. Για να μην μείνουμε μόνοι μας και η πόλη μείνει μόνο μια κουκίδα στον χάρτη που θα την παρακάμπτει η Εθνική Οδός, θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλη πορεία. Σίγουρα όχι την παραπάνω.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.