Το δίλημμα του Τσίπρα
Μπορεί η θερινή ραστώνη σιγά-σιγά να επηρεάζει όλο και περισσότερους, αλλά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως μαθαίνουν τα Politikleaks, τον απασχολεί ένα καθοριστικό σημείο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020. Το Μεσοπρόθεσμο είναι να κατατεθεί εντός της εβδομάδας και ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να δώσει την έγκρισή του, εάν θα δεχθεί ότι μετά το 2018 -και για πολλά χρόνια- το πλεόνασμα θα πρέπει να ανέρχεται στο 3,5%, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές, ή εάν θα υπάρξει πρόβλεψη για μικρότερα ποσοστά μετά το 2018. Το δεύτερο σενάριο δύναται, όπως του έχουν πει στενοί του συνεργάτες, να προκαλέσει προβλήματα, πιθανόν και –ελεγχόμενη- κρίση με τους θεσμούς, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Η ώρα της απόφασης
Το άγχος της 2ης αξιολόγησης
Ο φίλος Άσμουσεν
Ένας φίλος ήλθε απόψε από τα παλιά λέει ένα παλαιό άσμα, περασμένων δεκαετιών και αφορά τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας και μέλος της ΕΚΤ, Γκερκ Άσμουσεν, που αναλαμβάνει επικεφαλής της Lazard στη Γερμανία. Ο κορυφαίος τραπεζίτης και σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανακοινώθηκε στο Παρίσι και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού ως κεντρικός τραπεζίτης συμπαραστάθηκε Ελλάδα, και ήταν από τα πρώτα στελέχη των θεσμών που είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Έχει παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ενώ μην ξεχνάμε ότι η Lazard, υπό τους John Kynigopoulos και Matthieu Pigasse διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, είτε με την παροχή υπηρεσιών στην κυβέρνηση, είτε με την στήριξη ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σε πολωνικά χέρια
Τα Politikleaks σας είχαν ενημερώσει έγκαιρα ότι το ΤΧΣ πηγαίνει σε ξένα χέρια και τελικά μετά από σκληρή μάχη στο παρασκήνιο, αντί για Έλληνα στο τιμόνι _σενάριο που ήταν επικρατέστερο έως πριν λίγα εικοσιτετράωρα, αλλά με πλειοψηφία στο Δ.Σ. των πιστωτών_ θα έχει Πολωνό. Πρόκειται για Πολωνό τραπεζίτη, τον Μάρεκ Μπέλκα, που διετέλεσε και ισχυρός παράγοντας του ΔΝΤ, την ηγεσία του οποίου είχε χάσει το 2009 από τον Ντομινίκ Στρος Καν. Το ενδιαφέρον είναι ότι Μάρεκ Μπέλκα είχε ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της δραχμής ή αλλιώς υπέρ μιας ελεγχόμενης εξόδου από την ΟΝΕ, δηλ. κινήθηκε στη γραμμή Σόιμπλε.