-->
18.04.2024

Το «ORUC REIS» εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Παρακολουθείται από το Πολεμικό Ναυτικό

Tη θέση ότι το τουρκικό πλοίο  Ορούτς Ρέις.  μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την Παρασκευή, πιθανότατα λόγω καιρικών συνθηκών επανέλαβε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το τουρκικό ερευνητικό αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το πρωί του Σαββάτου και όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες με πορεία σταθερά ανατολική. Η κίνησή του παρακολουθείται από Φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος Φωκάς.

Η είσοδος του τουρκικού πλοίου, ανήμερα μάλιστα της επετείου των Ιμίων σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Η Αθήνα προέβη σε πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φόβο.

Οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής – την ώρα που το Ορούτς Ρέις κινούνταν εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Οι κινήσεις της Τουρκίας, πάντως, ίσως να μην είναι τόσο τυχαίες. Αναλυτές τις εντάσσουν στο ευρύτερο πλαίσιο κλιμακούμενων προκλήσεων, επισημαίνοντας στην ουσία ότι με την αποστολή του Ορούτς Ρέις στην περιοχή η Τουρκία «τέσταρε» την Ελλάδα όσον αφορά τόσο τα συστήματα όσο και την αντίδραση, ενώ δεν αποκλείεται η κίνηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας να ήταν διερευνητική προς μελλοντική χρήση.

Τα παραπάνω σενάρια ενισχύει μάλιστα το γεγονός πως η Αγκυρα, αν ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, θα έστελνε το ερευνητικό με συνοδεία πολεμικών πλοίων, όπως συνηθίζει.

Πέτσας : Είμαστε έτοιμοι

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι το τουρκικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πιθανότατα λόγων των καιρικών συνθηκών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

O πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας, ανέφερε.

Το μήνυμα μέσω ασυρμάτου

Όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση.

Ακολούθως, το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση» επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα, με αυτό το μήνυμα – σύμφωνα με πληροφορίες – να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Ορούτς Ρέις συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία, ενώ σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρισκόταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το πλήρωμά της κατέγραφε κάθε κίνηση και μετέφερε εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

H Τουρκία δεν έχει απαντήσει μέχρι αυτή την ώρα για ποιον λόγο εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ελληνικό F-16 φωτογράφησε το Ορούτς Ρέις

Τη μυστική αποστολή ενός ελληνικού F16 σχετικά με το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o αμυντικός συντάκτης Κώστας Συμεωνίδης από το Πεντάγωνο.

To ελληνικό F16, όπως αναφέρει το star, απογειώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί από τη βάση της Αεροπορίας στον Άραξο, εφοδιασμένο με το ειδικό ατρακτίδιο φωτογράφισης και έφτασε λίγο πριν τις 9.10 π.μ. στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου φωτογράφισε από τον αέρα και από απόσταση το ερευνητικό σκάφος.



Διαβάστε επίσης