Search
Close this search box.
Search

Το WannaCry είναι ακόμα ζωντανό – Σχεδόν 75.000 χρήστες έπεσαν θύμα του το τρίτο τρίμηνο του 2018

Πριν 6 έτη

Ενάμιση χρόνο μετά την επιδημία, το ransomware πρόγραμμα WannaCry βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο διαδεδομένων οικογενειών λογισμικών κρυπτογράφησης, με το ransomware να έχει επιτεθεί σε 74.621 μοναδικούς χρήστες παγκοσμίως.

Αυτές οι επιθέσεις αντιστοιχούσαν στο 28,72% του συνολικού αριθμού των χρηστών που αποτέλεσαν στόχο λογισμικών κρυπτογράφησης το τρίτο τρίμηνο του 2018. Το ποσοστό αυτό παρουσίασε μέσα στο 2018 αύξηση μεγαλύτερη των δύο τρίτων έναντι του τρίτου τριμήνου του 2017, οπότε και το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 16,78%. Αυτό είναι μόνο ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης «IT threat evolution» της Kaspersky Lab για το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Μια σειρά ψηφιακών επιθέσεων που χρησιμοποιούσαν το WannaCry έλαβαν χώρα τον Μάιο του 2017 και εξακολουθεί να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες ransomware στην ιστορία. Παρόλο που τα Windows κυκλοφόρησαν μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα για το λειτουργικό σύστημα για να διορθώσουν την ευπάθεια που εκμεταλλεύτηκε το EternalBlue δύο μήνες πριν από την έναρξη των επιθέσεων, το WannaCry εξακολουθεί να επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές σε όλο τον κόσμο.

Όπως κάνουν όλα τα cryptors, έτσι και το WannaCry μετατρέπει τα αρχεία στους υπολογιστές των θυμάτων σε κρυπτογραφημένα δεδομένα και ζητά λύτρα για κλειδιά αποκρυπτογράφησης (που δημιουργούνται από απειλητικούς φορείς για να αποκρυπτογραφήσουν τα αρχεία και να τα μετατρέψουν στα αρχικά δεδομένα), καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία της «μολυσμένης» συσκευής.

Οι συνέπειες της επιδημίας WannaCry ήταν καταστροφικές: καθώς τα θύματα ήταν κυρίως οργανισμοί με δικτυωμένα συστήματα – οι εργασίες των επιχειρήσεων, των εργοστασίων και των νοσοκομείων είχαν ουσιαστικά παραλύσει. Παρόλο που αυτή η περίπτωση έδειξε ότι οι κίνδυνοι που δημιουργούν ταcryptors και οι περισσότεροι υπολογιστές σε όλο τον κόσμο έχουν ενημερωθεί για να αντιστέκονται στο EternalBlue exploit, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι εγκληματίες εξακολουθούν να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εκείνους τους υπολογιστές που δεν είχαν διορθωθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί τέτοιοι παγκοσμίως.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.