Φύλλο και φτερό κάνει η αντιτρομοκρατική όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας σήμερα τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας.
Ήδη βρίσκονται στα εργαστήρια τα θραύσματα από τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου με την οποία έκαναν το χτύπημα οι δύο δράστες. Παράλληλα στα χέρια των Αρχών βρίσκεται και το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θέλουν να δουν τις κινήσεις των δραστών προκειμένου να έχουν μία εικόνα για την πορεία που ακολούθησαν τόσο πριν, όσο και μετά το χτύπημα.
Μάλιστα έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση πως οι δύο άγνωστοι κινήθηκαν με τόση ευκολία και πραγματοποίησαν χτύπημα σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα.
Τι «βλέπουν» οι Αρχές περιμένοντας την ανάληψη ευθύνης
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ είναι πως το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν μία ενέργεια εντυπωσιασμού. Ουσιαστικά οι δύο δράστες θέλησαν να δείξουν πως μπορούν να χτυπήσουν σε ένα από τα πλέον καλά φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας (απέναντι από το κτίριο του Κοινοβουλίου) μπροστά στα μάτια των αστυνομικών (υπάρχει πάντα διμοιρία των ΜΑΤ στο σημείο).
Όπως αναφέρει και tovima.gr μέχρι στιγμής τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν έχουν αποσαφηνίσει εάν στόχος ήταν το κτίριο, ο αστυνομικός–φρουρός ή και οι δύο, ενώ αναμένουν την ανάληψη ευθύνης για να αποσαφηνιστούν τα κίνητρα των δραστών βάζοντας στο «μικροσκόπιο» και πρόσφατες προκηρύξεις με απειλητικά μηνύματα για αστυνομικούς.
Όπως λένε «η Γαλλική πρεσβεία πάντα αποτελεί έναν από τους πιο «ευαίσθητους» στόχους στην Αθήνα αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν αυτή είχαν βάλει πραγματικά στο στόχαστρο τους με σκοπό να εκφράσουν την αντίδραση τους στη πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία σε κάποιο ζήτημα. Παράλληλα δεν αποκλείουμε να ήθελαν να «χτυπήσουν» αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση απαντήσεις θα δώσει η ανάληψη ευθύνης και εξετάζουμε πολλά σενάρια ως προς το ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση όπως η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» κ.α.»
Το χρονικό της επίθεσης
- Οι δύο δράστες επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και έφτασαν έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στις 04:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Πληροφορίες αναφέρουν πως χρησιμοποίησαν για κάλυψη ένα αστικό λεωφορείο που περνούσε εκείνη τη στιγμή έξω από το κτίριο.
- Ο συνεπιβάτης της μηχανής εκτοξεύει τη χειροβομβίδα (αμυντικού τύπου) στην είσοδο του κτιρίου. Ο φρουρός ανοίγει την πόρτα από το κουβούκλιο για να δει τι συμβαίνει. Μόλις αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για χειροβομβίδα σπεύδει να προστατευτεί. Η κίνηση αυτή του έσωσε τη ζωή, αφού τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι.
- Τα θραύσματα της χειροβομβίδας προκάλεσαν φθορές στο πεζοδρόμιο, την πόρτα της πρεσβείας, αλλά στο κουβούκλιο του αστυνομικού-φρουρού.
- Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τραύματα στο δεξί του του πόδι.
Ο Γάλλος κρατούμενος και ο Μαζιώτης
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή της Γαλλικής πρεσβείας που μπήκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών και η τριακονταετής κράτηση ενός Λιβανέζου, του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα σε Γαλλικές φυλακές.
Είναι ενδεικτικό πως με δημόσια τοποθέτησή στις 18 Οκτωβρίου, του ο αρχηγός του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης είχε αναφερθεί στην συγκεκριμένη υπόθεση σημειώνοντας, «Η 32χρονη κράτησή του, η άρνηση του γαλλικού κράτους να τον αποφυλακίσει, ενώ έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια το όριο αναστολής, αποδεικνύει τη λύσσα με την οποία αντιμετωπίζεται ένας αγωνιστής ο οποίος έμεινε συνεπής και αμετανόητος όσον αφορά τις επιλογές αγώνα που επέλεξε.
Σε μια εποχή που το μπλοκ εξουσίας του διεθνούς καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του και με αφορμή αυτήν, διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας κοινωνική και ταξική επίθεση στους λαούς, καθώς και τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας», η συνέπεια και η αμετακίνητη στάση αγωνιστών όπως ο Αμπντάλα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα. Είναι επιτακτική η αύξηση της πίεσης από την μεριά των αντικαπιταλιστικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων για την απελευθέρωση του συντρόφου Αμπντάλα.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Ζ. Ι. ΑΜΠΝΤΑΛΑ
ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Νίκος Μαζιώτης
μέλος της ένοπλης αναρχικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας».
Τηλεφωνική επικοινωνία Γάλλου Πρέσβη – Τόσκα
Λίγες ώρες μετά την επίθεση ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, επικοινώνησε με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα και τον διαβεβαίωσε πως θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια Γαλλικών συμφερόντων στην χώρα μας. Πλέον οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής αναζητούν τυχόν σύνδεση μεταξύ της επίθεση και της σχετικής τοποθέτησης του Νίκου Μαζιώτη, ενώ αναμένουν την προκήρυξη ανάληψης για την επίθεση.
Το χρονικό της επίθεσης
Η χειροβομβίδα, εξερράγη σε απόσταση περίπου τριών μέτρων από την αλεξίσφαιρη σκοπιά, στην οποία βρισκόταν ο 33χρονος ειδικός φρουρός που τραυματίστηκε ελαφρά στον μηρό, όταν βγήκε για να δει τι συμβαίνει.
Υπενθυμίζεται ότι τη χειροβομβίδα πέταξαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού μαύρου χρώματος. Μια μοτοσικλέτα ίδιου τύπου, με κλεμμένες πινακίδες, που εντοπίστηκε λίγο αργότερα στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος στα Εξάρχεια, έχει μεταφερθεί και εξετάζεται στην εγκληματολογική υπηρεσία.
Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το χτύπημα των δύο ανδρών που πέταξαν τη χειροβομβίδα στις 5:40 το πρωί της Πέμπτης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περισσότερο για χτύπημα εντυπωσιασμού με στόχο των τρομοκρατών να δείξουν ότι μπορούν να χτυπήσουν σε οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας ακόμα και «κάτω από τη μύτη των αστυνομικών».
Περιμένοντας, εν τω μεταξύ την προκήρυξη, οι αστυνομικοί θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που θεωρείται η συνέχεια του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς αυτές οι δύο οργανώσεις – μαζί με τη Σέχτα Επαναστατών – είναι που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες για τις επιθέσεις τους. Προς την «Ο.Λ.Α.» δείχνει, κατά τους αστυνομικούς, και το γεγονός ότι η οργάνωση αυτή είναι η μοναδική, πλην των Πυρήνων της Φωτιάς, που κάνει επιθέσεις σε πρεσβείες με όπλα και εκρηκτικά.
Παράλληλα οι αστυνομικοί ρίχνουν το βάρος τους και στην μοτοσικλέτα υψηλού κυβισμού που βρέθηκε στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Αυτό που αναζητούν είναι το πού και πώς κινήθηκαν αυτοί που την εγκατέλειψαν καθώς στο σημείο υπάρχουν κάποιες κάμερες αλλά όχι τόσες πολλές όσες στο σημείο της επίθεσης.