Search
Close this search box.
Search

Απελευθερώνεται πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού – Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς

Πριν 7 έτη

Το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στην Βουλή για να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες σήμερα.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις “άδεια φαρμακείου χορηγείται:

– Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
– Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
– Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ είχε κρίνει πως θέματα που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος και τη λειτουργία του φαρμακείου ρυθμίζονται είτε με νόμο είτε με Προεδρικό Διάταγμα, και άρα δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης. Οπότε η ΚΥΑ κατέστη άκυρη και μαζί της «πάγωσαν» και οι διαδικασίες ίδρυσης φαρμακείων.

Το υπουργείο Υγείας, ύστερα και από την πίεση των θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, θα έπρεπε να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα των φαρμακείων. Όπως και έγινε, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία στην πράξη επαναφέρει ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, διευκρινίζοντας πως για την ισχύ τους θα πρέπει να εκδοθεί Π.Δ.

Κατά τους φαρμακοποιούς, όμως, η απόφαση του ΣτΕ, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προσδιορίζουν πως τον πρώτο λόγο στην ίδρυση ενός φαρμακείου μπορεί να την έχει μόνο φαρμακοποιός.

«Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλογου (ΠΦΣ), Κ. Θεοδοσιάδης.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Στην τροπολογία καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου. Όπως αναφέρεται,  η χορήγηση άδειας ίδρυσης σε νομικά πρόσωπα προβλέπεται μόνο για την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).

Για τα φυσικά πρόσωπα αναφέρεται ότι η άδεια ίδρυσης μπορεί να χορηγείται τόσο σε φαρμακοποιούς όσο και σε μη φαρμακοποιούς και συμπληρώνεται ότι η δυνατότητα αυτή είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι «τα φαρμακεία αποτελούν ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η εμπορική εκμετάλλευση με την υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα». «Υπό το πρίσμα αυτό», συμπληρώνεται, «είναι δυνατή η συμμετοχή ιδιωτών – μη φαρμακοποιών, εφόσον διατηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις που έχουν ως στόχο την προστασία των καταναλωτών από την ανεξέλεγκτη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, την ενδεχόμενη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της προκλητής ζήτησης – κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και εν γένει την προστασία του ασθενούς κατά τη χορήγηση φαρμάκων κατά την εκτέλεση συνταγών».

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.