Τις τελευταίες ώρες η Γαλλία θρηνεί, με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με την δική της 11η Σεπτεμβρίου. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες σπέρνουν το θάνατο πυροβολώντας αδιακρίτως θέλοντας να κάνουν και μία επίδειξη δύναμης μπροστά στα μάτια του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών όπου παρακολουθούσαν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου “Γαλλίας – Γερμανία” στο Stade de France.
Η ανακοίνωση Ολάντ να κλείσει η Γαλλία τα σύνορά της έως ότου οι γαλλικές αρχές καταφέρουν να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα προδίδει τον καλό σχεδιασμό των δραστών. Αρχικά, προκάλεσαν πανικό στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η Εθνική Ομάδα Γερμανίας μ΄ένα ανώνυμο τηλεφώνημα για βόμβα. Και στη συνέχεια έκαναν πράξη το καλά συντονισμένο σχέδιό τους.
Την ώρα που οι γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός, το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας πραγματοποιεί απανωτές συσκέψεις για να χαράξει την στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής αποκαθιστώντας το αίσθημα της ασφάλειας στη γαλλική πρωτεύουσα.
Πάνω από 100 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το βράδυ της Παρασκευής το Παρίσι και την παγκόσμια κοινή γνώμη, περίπου δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo .
Κατά την «11η Σεπτεμβρίου» της Ευρώπης, ένοπλοι εξτρεμιστές και βομβιστές – καμικάζι εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις στο Σταντ ντε Φρανς – την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας με 80.000 θεατές- πολυσύχναστων εστιατορίων, μπαρ και του χώρου συναυλιών Μπατακλάν. Συνολικά, έξι ως επτά ταυτόχρονες επιθέσεις διαπράχθηκαν σε διάφορους τομείς της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν. Οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης, ωστόσο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) άφησαν να εννοηθεί σε αναρτήσεις τους στο twitter ότι αυτό τις εξαπέλυσε. «Το χαλιφάτο χτύπησε τον οίκο του σταυρού», αναφέρει ένα από τα μηνύματα που αναρτήθηκαν.
https://www.youtube.com/watch?v=uG1t-CccY14
«Πυροβολούσαν στα τυφλά»
Περίπου 1.500 άνθρωποι βρίσκονταν στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όταν εισέβαλαν οι ένοπλοι. «Δύο ή τρία άτομα μπήκαν άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ στα τυφλά εναντίον του πλήθους», δήλωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, που βρισκόταν στην αίθουσα.
«Υπήρχαν πτώματα παντού… Η επίθεση διήρκεσε πάνω από 10 λεπτά. Ήταν εξαιρετικά βίαιο και επικράτησε πανικός», με τον κόσμο να ποδοπατιέται για να σωθεί.
«Πυροβολούσαν μέσα στο πλήθος φωνάζοντας “Αλάχου Άκμπαρ”», διηγείται άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Τους άκουσα να ξαναγεμίζουν… Συνέχισαν να ρίχνουν στον κόσμο… Πηδούσα πάνω από πτώματα, ήταν εφιάλτης», πρόσθεσε, με τη φωνή του να διακόπτεται από λυγμούς.
Οι δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας που επενέβησαν για να τερματίσουν την κατάσταση ομηρίας.
Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, η μία εκ των οποίων προκλήθηκε από βομβιστή – καμικάζι, σημειώθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γαλλίας και της Γερμανίας με 80.000 θεατές, περιλαμβανομένου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Στο Παρίσι η αστυνομική διεύθυνση κατέγραψε πολλές επιθέσεις ενόπλων, στο Μπισά (10ο διαμέρισμα) και στη Ρι ντε Σαρόν (11ο διαμέρισμα), κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ.
Στη Ρι Μπισά, μέσα στο εστιατόριο Le Petit Cambodge, «όλος ο κόσμος ήταν στο πάτωμα, κανένας δεν κινείτο», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. «Ο κόσμος δεν καταλάβαινε τι είχε γίνει. Ένας νεαρός μετέφερε ένα μικρό κορίτσι στα χέρια. Έμοιαζε να είναι νεκρό», πρόσθεσε.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Γαλλία
Μπροστά στην έκταση των επιθέσεων, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη, ενώ στα νοσοκομεία του Παρισιού κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επανέρχονται οι έλεγχοι στα σύνορα και ζήτησε να σταλούν ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλοι 1.500 άνδρες, που προστίθενται στους 7.000 στρατιωτικούς που είναι μόνιμα ανεπτυγμένοι εντός της Γαλλίας για αποστολές ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου. «Είναι φρίκη», είπε ο Ολάντ, καταγγέλλοντας τις «τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς προηγούμενο» που διαπράχθηκαν.
«Γνωρίζουμε από πού προήλθαν αυτές οι επιθέσεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος χωρίς να κατονομάσει κάποια οργάνωση. «Υπάρχουν πράγματι καλοί λόγοι να φοβόμαστε», πρόσθεσε.
Ολάντ: Αγώνας κατά της τρομοκρατίας
Ο Ολάντ, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι που προγραμμάτιζε να κάνει την Κυριακή στην Τουρκία για την ετήσια σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της G20, μετέβη αμέσως μετά τη λήξη της κρίσης στο Μπατακλάν, όπου διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και των δραστών των χθεσινοβραδινών επιθέσεων.
Στο υπουργείο Εσωτερικών συγκροτήθηκε ομάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το πρωί. Η διεύθυνση της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας άρχισε να διεξάγει έρευνα.
Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (Conseil français du culte musulman, CFCM) καταδίκασε τις «ειδεχθείς και ταπεινωτικές επιθέσεις» και κάλεσε τους «μουσουλμάνους της Γαλλίας να προσευχηθούν η Γαλλία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την φρικτή δοκιμασία με ηρεμία και αξιοπρέπεια».