Search
Close this search box.
Search

Τσίπρας: Να τελειώσει το καθεστώς αβεβαιότητας – Σόιμπλε: Είναι η εφαρμογή ανόητε…

Πριν 9 έτη

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο Νταβός της Ελβετίας, η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί, πετώντας όμως το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, λέγοντας: «Η  Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει. Τη  λογική ότι το πρόβλημα είναι στην αυλή μου δεν με νοιάζει;», για να τονίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι  ένωση α λα καρτ. «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα μοιραστούμε το βάρος», είπε.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τριπλή κρίση: η οικονομική κρίση από την οποία δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει, η προσφυγική και η κρίση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

«Δυστυχώς η χώρα μου έχει βρεθεί στην καρδιά, στο επίκεντρο των δύο κρίσεων  και στόχος είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης», τόνισε.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της χώρας λόγω της κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε απολέσει το  25% του ΑΕΠ, είχαμε διόγκωση ανεργίας», είπε, και επέμεινε ότι η χώρα ναι μεν χρειάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται όμως και ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, «χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και σταθερότητα πολιτική και κοινωνική συνοχή. Να σταματήσει το καθεστώς της αβεβαιότητας». Τέλος, τόνισε πως η Ευρώπη για να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης. «Χρειάζεται να βάλουμε κοινούς φορολογικούς κανόνες, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά».

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ο οποίος κάνει λόγο για παγκόσμιο πόλεμο με την τρομοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστούν πόροι π.χ. για ένα κοινό πρόγραμμα παρακολούθησης των πτήσεων. «Το πρόβλημα με τη Συρία δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου αλλά όλους. Πρέπει να φύγουμε από την εγωιστική αντιμετώπιση του ζητήματος» συμπλήρωσε ο κ. Βαλς.

«Όταν η άνοιξη έρθει και ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστεί δεν μπορούμε ως ΕΕ να μην αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Είναι άμεση ανάγκη για τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε επιτυχία στην δημιουργία hotspot, την επαναπροώθηση προσφύγων και τη συμφωνία με την Τουρκία» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Πριν σκοτώσουμε τη Σένγκεν πρέπει να αναμορφώσουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου. Μπορούμε να σώσουμε τη Σένγκεν αν αποκτήσουμε τον έλεγχο της άμεσης κρίσης στις επόμενες 6-8 εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα αντιστέκεται στη στήριξη της Frontex ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη συμπληρώνοντας ότι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μέρος της λύσης. «Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη θάλασσα. Είναι ντροπή για δύο χώρες όπως η Ελλάδα και Τουρκία με τόσα χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς να μην μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει στις θάλασσες τους» συμπλήρωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκή κρίση» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι στην καρδιά του προβλήματος αλλά αν θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος».

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και απέφυγε να απαντήσει αν η Γερμανία θα μπορέσει να αντέξει ξανά ένα εκατ. πρόσφυγες στο έδαφος της και το 2016 έκανε λόγο για πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε δισεκατκομμύρια στις χώρες από όπου έρχονται οι πρόσφυγες».

«Πρέπει να μειώσουμε την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ντροπή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει η Ευρώπη ένα κλειστό φρούριο».

«Σε κάθε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργός Οικονομικών έχω τονίσει ότι πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να ενεργήσει. Δεν είναι εναλλακτική η καταστροφή της Ευρώπης. Συμφωνώ με τον Μανουέλ Βαλς όταν λέει ότι υπάρχει ασσύμετρη απειλή από το διεθνή τρομοκρατία ασύμμετρη. Μπορούμε να την πολεμήσουμε αν έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική».

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό ήταν μονομερώς σε βάρος ορισμένων κατηγοριών πολιτών. Αντί για ανάπτυξη είχαμε ύφεση και η ανεργία αυξήθηκε» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία.

«Επομένως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Μαζί όμως με τον εξισορροπημένο προϋπολογισμό χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε κίνητρα και πάνω από όλα χρειαζόμαστε σταθερότητα για το καλό των ανθρώπων. Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να έχει ατζέντα ανάπτυξης και να βοηθήσει να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη».

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση» είπε ο κ. Σόιμπλε στέλνοντας το μήνυμα ότι «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». «Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία». «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνιών και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά θεωρείται δεδομένο πως εκείνος ήταν ο αποδέκτης των λεγομένων του με τη φράση «Είναι η εφαρμογή ανόητε…»

Πριν ξεκινήσει το πάνελ, το AFP έγραφε ότι η συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε θα είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του συνεδρίου.

«Ο ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα κέρδισε τις εκλογές δίνοντας την υπόσχεση πως θα αντιμετωπίσει τους πιστωτές της Ευρωζώνης γεγονός που πυροδότησε στην Ελλάδα έξι μήνες επεισοδιακών διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες η Αθήνα κόντεψε να βγει από το ευρώ», επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο και προσθέτει: «Δώδεκα μήνες από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός, ο 41χρονος Αλέξης Τσίπρας καθησυχάζει στο Νταβός τραπεζίτες και δισεκατομμυριούχους έχοντας ήδη ενδώσει στους ηγέτες της ευρωζώνης τον περασμένο Ιούλιο με την επίτευξη μιας δραστικής συμφωνίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης με αντάλλαγμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες μέχρι τότε η κυβέρνησή του είχε αντισταθεί».

 Ακολουθούν τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Πρωθυπουργού:

 

  • Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρεις κρίσεις: οικονομική, προσφυγική, ασφαλείας. Θα ανταπεξέλθει μόνο με στενή συνεργασία στη βάση κοινών κανόνων, αρχών και αξιών.
  • Η Ελλάδα επιζητά τη συνεργασία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό αλλά το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.
  • Η Ε.Ε. δεν είναι ένωση à la carte όπου όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη αλλά μόνο κάποιοι επωμίζονται τα βάρη της κρίσης.
  • Η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας η οποία δε μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη.
  • Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη.
  • Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το κόστος της δεν επιμερίστηκε δίκαια. Έχασε 25% του ΑΕΠ και η ανεργία είναι σε απαράδεκτα επίπεδα. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος.
  • Στην Ελλάδα οι κοινωνικοί φορείς καταλάβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις.
  • Είναι γνωστό ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων. Εύχομαι οι συνέχεις διαφωνίες των θεσμών εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.
  • Δεν είναι η ώρα για «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη. Αντιθέτως να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.