-->
28.03.2024

Τσαβούσογλου: Δεν μας αφορά η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για ΑΟΖ

Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες, ανέφερε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Mιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η εν λόγω συμφωνία «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Άγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες».

«Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας», επεσήμανε.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ακόμη στην Αγία Σοφία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα με διεθνές πρόσημο, αλλά αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας για την Τουρκία.

«Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο», υπογράμμισε. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Επιπλέον, επιτέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τα θρησκευτικά ζητήματα, τονίζοντας: «Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που θα έπρεπε να μιλά για δικαιώματα μειονοτήτων, μιας και είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί και έχει απαγορεύσει στις θρησκευτικές αρχές της μειονότητας στην Ανατολική Θράκη να πραγματοποιούν την προσευχή της Παρασκευής».

 



Διαβάστε επίσης