Search
Close this search box.
Search

Όλες οι επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στον Λευκό Οίκο (εικόνες)

Πριν 7 έτη

Ύστερα από 15 χρόνια, το Blair House, η κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, φιλοξενεί και πάλι Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται ήδη στην Αμερική είναι ο τρίτος Έλληνας πρωθυπουργός, από τη μεταπολίτευση και μετά, που φιλοξενείται στο Blair House, την προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων.

Κώστας Σημίτης

Ο προηγούμενος Έλληνας “ένοικος” του Blair House ήταν ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2002. Ο Κώστας Σημίτηςεπισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους (του νεότερου), στον οποίο είχε δώσει ως δώρο και ένα ευρώ. Επρόκειτο για το διάστημα που η χώρα μας μόλις είχε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και επιπλέον η Ευρώπη είχε ολοκληρώσει τη νομισματική ένωση κρατών-μελών της.

Ο Κώστας Σημίτης είχε δωρίσει, επίσης, και μπλουζάκια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς η χώρα ζούσε τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του 2004.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών, κυριάρχησε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της ασφάλειας, καθώς η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό μετά το κτύπημα της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κώστας Σημίτης ήταν ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είχε συναντήσει δύο διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο. Τον Απρίλιο του 1996, ο Κώστας Σημίτης, τρεις μήνες μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συναντά (λόγω ασθενείας του Ανδρέα Παπανδρέου) τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, στη σκιά του θερμού επεισοδίου στα Ίμια, στα τέλη του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Ωστόσο, στο πρώτο του ταξίδι, ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης δεν είχε φιλοξενηθεί στον ξενώνα του Λευκού Οίκου καθώς η επίσκεψη του ήταν ανεπίσημη.

Ανδρέας Παπανδρέου

Τον Απρίλιο του 1994, το Blair House φιλοξενεί, για πρώτη φορά, τον Ανδρέα Παπανδρέου προσκεκλημένο του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν πρώτη φορά τον Λευκό Οίκο καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόσκληση από Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την επανεκλογή του τον Οκτώβριο του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχεται, για πρώτη φορά πρόσκληση σε μία στιγμή που «τα αντιαμερικανικά συνθήματα μοιάζουν μακρινό παρελθόν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο Blair House φιλοξενήθηκε το ζεύγος Παπανδρέου- Λιάνη, και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συνόδευε τον πατέρα του.

Ήταν και η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου φιλοξενήθηκε στον ξενώνα του Λευκού Οίκου για να ακολουθήσει και η δεύτερη ως υπουργός Εξωτερικών με τον Κώστα Σημίτη. Ωστόσο, ο ίδιος ως πρωθυπουργός, δεν έμεινε στο Blair House καθώς, συνάντησε ανεπίσημα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τον Σεπτέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια δεξίωσης του Αμερικανού ηγέτη προ τιμήν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μανχάταν.

Την ίδια τύχη είχε, όμως, και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος φιλοξενήθηκε στον ξενώνα του Λευκού Οίκου με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προσκεκλημένου από τον επιστήθιο φίλο του και πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε, ως πρωθυπουργός, τον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου του 2013 όπου συνάντησε, σε ανεπίσημη επίσκεψη, τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα σε συνάντηση που διήρκησε 55 λεπτά.

Ο Κώστας Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2005, ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός προσκεκλημένος του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ωστόσο, καίτοι ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ, προτίμησε, όπως θυμούνται στενοί του συνεργάτες, να μείνει σε ξενοδοχείο.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, έγινε στις 21 Μαΐου, και ο πρόεδρος Μπους ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στον Έλληνα πρωθυπουργό για την ονομαστική του εορτή.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Τον Ιούνιο του 1990, το Blair House υποδέχτηκε τον μόλις δύο μήνες εκλεγμένο Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρίκα και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά από 26 χρόνια, από Πρόεδρο Ηνωμένων Πολιτειών κάτι που συνέβαλε στη διαπροσωπική φιλία που γεννήθηκε μεταξύ του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρώτο να επισκέπτεται, στη συνέχεια, αρκετές φορές τη χώρα μας προσκεκλημένος στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά. Στις φωτογραφίες της εποχής, από την επίσκεψη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, κυριαρχούσε η φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε νεύμα για να πλησιάσει να φωτογραφηθούν μαζί.

Ενδεικτικό της φιλίας που δημιουργήθηκε μεταξύ Μπους-Μητσοτάκη ήταν η δήλωση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, τον Ιούνιο του 2017, όπου έγραψε: «Ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος…».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν φιλοξενήθηκε στο Blair House, μετά τη μεταπολίτευση καθώς η μοναδική του συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, ήταν ανεπίσημη, με αφορμή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, από το στρατιωτικό σκέλος του οποίου είχε αποχωρήσει τότε η Ελλάδα με απόφαση του ιδίου του Κων. Καραμανλή.

Η μοναδική φωτογραφία της εποχής από τη συνάντηση των δύο ανδρών προήλθε από τον περίπατο που έκαναν μαζί στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Η αρχή: Κωνσταντίνος Τσαλδάρης με Χάρι Τρούμαν  

Ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο οποίος επισκέπτεται μεταπολεμικά  τον Λευκό Οίκο (και μάλιστα 1,5 χρόνο μόλις μετά την λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου) είναι ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης  ο οποίος έγινε  δεκτός από τον αμερικανό Πρόεδρο  Χάρι Τρούμαν, τον Δεκέμβριο του 1946 και  ενώ στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει την ίδια χρονιά ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι το 1949. Ο Κ. Τσαλδάρης ζητά ενίσχυση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ που έχουν αναλάβει πλέον τον ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας ως ηγέτιδα δύναμη της Δύσης και οικονομική βοήθεια. Η επίσκεψή του κρίνεται πετυχημένη εκ του αποτελέσματος καθώς στις 12 Μαρτίου 1947 ό τότε πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε το  «Δόγμα Τρούμαν» σύμφωνα με το οποίο η υπερδύναμη θα στήριζε την Ελλάδα και την Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά για να αποτρέψει την σοβιετική διείσδυση στις δύο αυτές χώρες.

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνάντησε ως πρόεδρος ο Κέννεντυ    

Τον Απρίλιο του 1961 ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι  υποδέχεται για πρώτη φορά ξένο ηγέτη στον Λευκό Οίκο και αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ελλάδα, «περικυκλωμένη»  από χώρες του Συμφώνου Βαρσοβίας αλλά και με τις σχέσεις με την Τουρκία να έχουν επιδεινωθεί λόγω της Κύπρου (αν και το 1959 υπεγράφη η Συνθήκη της Ζυρίχης για την ανεξαρτησία της Νήσου με την εγγύηση και των δύο χωρών) αναζητά αμυντική βοήθεια μέσω του ΝΑΤΟ και ευνοϊκό δανεισμού. 

Την παράσταση κλέβουν όμως οι δύο κομψότατες σύζυγοι, η Αμαλία Μεγαπάνου- Καραμανλή και η Τζάκι Κένεντυ (η οποία αργότερα και μετά την δολοφονία του αμερικανού προέδρου θα παντρευόταν τον Έλληνα μεγιαστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

Είχε προηγηθεί  μία ακόμη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά ανεπίσημη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 1956, όταν και είχε  γεύμα εργασίας με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Συνάντηση Γεωργίου Παπανδρέου με Λίντον Τζόνσον με τα «σύννεφα»  του Αττίλα να μαζεύονται ήδη  στην Κύπρο   

Τον Ιούνιο του 1964 ο  Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, με την απειλή της Τουρκίας για εισβολή στην Κύπρο (η οποία θα γινόταν τελικά πράξη 10 χρόνια αργότερα με τον Αττίλα) να επικρέμεται ήδη στις σχέσεις των δύο χωρών.  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων ο πρόεδρος  των ΗΠΑ πρότεινε  συναντηθεί ο  Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ινονού, αλλά ο  Έλληνας Πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι αν οι συνομιλίες καταλήξουν ε αδιέξοδο το επόμενο βήμα θα είναι ο πόλεμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με επιστολή του στον Ινονού στις 5 Ιουνίου 1964 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια τουρκική εισβολή στην Κύπρο, προειδοποιώντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι μια τουρκική εισβολή θα ήταν διεθνώς παράνομη βάσει των Συνθηκών του 1960 και  ότι θα επέφερε αμερικανικές κυρώσεις.

Στην Ουάσιγκτον τον Γ. Παπανδρέου συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλος και ο γιος του Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.