-->
04.03.2024

100 ημέρες Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις που εκπλήρωσε και όσες εκκρεμούν ακόμα

Σήμερα, Πέμπτη, συμπληρώνονται 100 ημέρες από την στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την Προεδρία των ΗΠΑ, έχοντας υποσχεθεί να επικεντρωθεί σε 4, κυρίως, άξονες των προβλημάτων που απασχολούν κατά κόρον τη χώρα.

Η πανδημία του κορωνοϊού, η απορρέουσα από αυτήν οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και οι φυλετικές ανισότητες αποτέλεσαν τις 4 βασικές θεματικές των προεκλογικών υποσχέσεων του Μπάιντεν και, ως είθισται κατά την 100στή ημέρα της θητείας κάθε Προέδρου, τα μέσα εξετάζουν το κατά πόσον μπόρεσε να ασχοληθεί ο Πρόεδρος, μέσα σε αυτό το διάστημα, με τα φλέγοντα ζητήματα στα οποία δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, με μια καταγραφή όλων των προεκλογικών υποσχέσεων που ο Μπάιντεν κατάφερε να εκπληρώσει, κατά τις πρώτες 100 μέρες της θητείας του:

Κορωνοϊός

Τι έχει ήδη ολοκληρωθεί: α) 100 εκατ. εμβολιασμοί, β) βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας σε εμβολιαστικά κέντρα με την προσθήκη κινητών κέντρων, γ) οικονομικές αποζημιώσεις ύψους 1,9 τρις δολαρίων στους Αμερικανούς εργαζομένους, δ) «πάγωμα» των αποπληρωμών των φοιτητικών δανείων για ακόμη ένα οκτάμηνο.

Τι εκκρεμεί ακόμα: Το άνοιγμα της πλειοψηφίας των σχολείων. Τα περισσότερα σχολεία που έχουν ανοίξει ξανά λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, με μόλις το 46% να έχει επανέλθει στην κανονική του λειτουργία. Στα θετικά, το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης Μπάιντεν καλύπτει, σε μεγάλο βαθμό, τα σχολικά έξοδα που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας.

Εξωτερική πολιτική

Τι έχει ολοκληρωθεί: α) Η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, β) Η επανένταξη των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τι βρίσκεται εν εξελίξει: α) Η παύση του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν. Ο Μπάιντεν έχει διατάξει τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσυρθούν πλήρως από το Αφγανιστάν την ερχόμενη 11η Σεπτεμβρίου.

Τι εκκρεμεί ακόμα: Η επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά. Μετά την διάλυση της συμφωνίας επί προεδρίας Τραμπ, το  Ιράν αρνείται να επανέλθει στη συμφωνία με τους παλιούς όρους, εάν οι ΗΠΑ δεν ελαφρύνουν πρώτες τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του.

Μετανάστευση

Τι έχει ολοκληρωθεί: α) Η παράδοση ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου περί μετανάστευσης στο Κονγκρέσο, β) Η άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τους πολίτες 7 μουσουλμανικών χωρών, γ) Η παύση της χρηματοδότησης για την ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικό, δ) Η τροποποίηση των κριτηρίων απέλασης, ε) Η άρση της πολιτικής του Τραμπ για την ακύρωση της παροχής κοινωνικής πρόνοιας στους μετανάστες.

Τι εκκρεμεί ακόμα: α) Η επανένωση των μεταναστών με τα παιδιά τους, β) Η αύξηση του «πλαφόν» εισροής μεταναστών στους 125.000 ανά οικονομικό έτος, γ) Η αναδιάρθρωση του συστήματος παροχής ασύλου.

Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

Τι έχει ολοκληρωθεί: α) Η σύγκληση συνόδου κορυφής για το κλίμα, β) Το «μπλοκάρισμα» του πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, γ) Η επικύρωση τροπολογίας του «Πρωτοκόλλου του Μοντρεάλ» για την μείωση των υδροφθορανθράκων.

Τι εκκρεμεί ακόμα: α) Η ακύρωση όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν σχετικά με το περιβάλλον επί προεδρίας Τραμπ, β) Η λήψη μέτρων με στόχο την προστασία του 30% των υδροβιότοπων και των χερσαίων εκτάσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Εσωτερική πολιτική

Τι έχει ολοκληρωθεί: α) Η άρση της απαγόρευσης εργασίας στο Πεντάγωνο για τα διεμφυλικά άτομα.

Τι εκκρεμεί ακόμα: α) Ο περιορισμός της οπλοκατοχής, β) Η αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού, γ) Η επανέγκριση της νομοθεσίας για τη βία κατά των γυναικών, γ) Η διευκόλυνση της οργάνωσης εργατικών σωματείων, δ) Η θέσπιση νομοθεσίας για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων.

Τι εγκαταλείφθηκε: α) Η θέσπιση συμβουλίου επιτήρησης της αστυνομίας. Η σχετική προεκλογική πρόταση του Μπάιντεν απορρίφθηκε αργότερα από τον ίδιο όταν και οι δύο πλευρές- ομάδες για τα δικαιώματα των πολιτών και σωματεία της Αστυνομίας- συμφώνησαν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντιπαραγωγικό.

ΠΗΓΗ: Los Angeles Times Διαβάστε επίσης